ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, υπό αμερικανική διαμεσολάβηση, προγραμματίζονται για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με ανακοίνωση που πραγματοποίησε την Παρασκευή 23/10 ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η Ρωσική Ομοσπονδία δήλωσε «έτοιμη» για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες βρίσκονται στο σημείο μηδέν, μετά από συνάντηση που είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Στιβ Γουίτκοφ, ειδικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε επίσης θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο.
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση εντάσσεται στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των διπλωματικών πρωτοβουλιών από την πλευρά του Λευκού Οίκου.
Ο Στιβ Γουίτκοφ διεξήγαγε συνομιλίες την Τρίτη 20/10 και την Τετάρτη 21/10 στο Όσλο με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην Αγία Πετρούπολη για συναντήσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στον απόηχο των επαφών αυτών, η Ουκρανία και η Ρωσία γνωστοποίησαν την ετοιμότητά τους για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ωστόσο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαμήνυσε ότι αντικείμενο των συνομιλιών αποτελεί μια «οριστική συμφωνία» και όχι «κάποιο είδος βραχείας παύσης των εχθροπραξιών», όπως επιδιώκουν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε ως «πολιτική σχιζοφρένεια» τις πυκνούμενες αναφορές περί πρόθεσης της Ρωσίας για πολεμική σύγκρουση με την Ευρώπη, απευθύνοντας σχετικό μήνυμα προς τους πολίτες.
«Μιλούν διαρκώς για την απειλή από τη Ρωσία και προετοιμάζονται για πόλεμο με τη Ρωσία, κάτι που, κατά την άποψή μου, αποτελεί μια μορφή πολιτικής σχιζοφρένειας.
»Ελπίζω, ωστόσο, ότι και αυτό κάποια στιγμή θα περάσει» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ρωσικό δίκτυο Βέστι (Vesti).
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δυνατόν να καταλήξουν σε συμφωνία, σημειώνοντας εντούτοις πως αν το Κίεβο επιλέξει διαφορετική κατεύθυνση, «τότε καλώς, ας είναι διαφορετική».
Από την πλευρά του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτημα του πρακτορείου ΤΑΣΣ (TASS), ξεκαθάρισε ότι «το κατά πόσον είναι σκόπιμο να ορίσει η ΕΕ ειδικό απεσταλμένο για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ουκρανία, εξαρτάται από τη στάση που θα αποφασίσουν να τηρήσουν οι Βρυξέλλες».
Τέλος, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι «ο πρόεδρος Πούτιν προσδιόρισε το αντικείμενο των τριμερών διαπραγματεύσεων: ζητήματα ασφαλείας τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία, μετά την επίτευξη μιας ειρηνικής διευθέτησης».






