ΙράνΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συρία: Οι Κούρδοι (SDF) ενσωματώθηκαν στον Συριακό Στρατό

Συρία: Οι Κούρδοι (SDF) ενσωματώθηκαν στον Συριακό Στρατό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άχμεντ αλ-Σάρα | Αμπού Μοχάμεντ Αλ Γκολάνι, Ιλχάμ Εχμέντ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μαζλούμ Άμπντι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF),

Μετά από περισσότερα από 10 χρόνια λειτουργίας, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) διαλύθηκαν επίσημα και ενσωματώθηκαν στον Συριακό Στρατό, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διοικητής Μαζλούμ Άμπντι.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό, ο Αμπντί κήρυξε το τέλος της αποστολής των SDF, σημειώνοντας ένα σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία ενσωμάτωσης που ξεκίνησε μέσω της συμφωνίας της 29ης Ιανουαρίου.

Στη Δαμασκό βρισκόταν επίσης η κορυφαία Σύρα Κούρδισσα πολιτικός Ιλχάμ Αχμέντ, η οποία ηγούνταν επί χρόνια του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Αυτόνομης Διοίκησης.

Η Αχμέντ δήλωσε στο The Amargi ότι τόσο η ίδια όσο και ο Αμπντί θα αναλάβουν νέες θέσεις εντός του συριακού κράτους, βάζοντας τέλος σε σενάρια μηνών σχετικά με το πολιτικό τους μέλλον.

Ο Άμπντι διορίστηκε Προεδρικός Σύμβουλος για κουρδικές υποθέσεις στη Συρία, ενώ η Αχμέντ διορίστηκε στη διοίκηση της Λαϊκής Συνέλευσης (κοινοβούλιο) της Συρίας, όπου θα βοηθήσει στη διαχείριση του κουρδικού ζητήματος.

Μέχρι στιγμής, κανένας από τους δύο διορισμούς δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τη Μεταβατική Κυβέρνηση της Συρίας (STG).

Τα συριακά κρατικά Μέσα Ενημέρωσης, από την πλευρά τους, περιέγραψαν το ταξίδι των Άμπντι και Αχμέντ στη Δαμασκό για τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο αλ-Σαράα και τους ανώτατους βοηθούς του ως επικεντρωμένο σε «διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την ενσωμάτωση στους συριακούς κρατικούς θεσμούς και τα βήματα για την επόμενη φάση, με έμφαση στην ενίσχυση της παρουσίας του κράτους και την υποστήριξη της ασφάλειας και της σταθερότητας».

«Η φάση της οικοδόμησης της Συρίας»

Στην ομιλία του, ο Άμπντι χαρακτήρισε τη στιγμή ιστορική, λέγοντας ότι «η χώρα έχει εισέλθει σε μια νέα φάση, μια φάση ειρήνης και συμμετοχής στην οικοδόμηση μιας νέας Συρίας».

Τίμησε τις χιλιάδες ζωές που δόθηκαν στις τάξεις των SDF, παρουσιάζοντας τις θυσίες τους όχι ως προσφορά στον πόλεμο, αλλά για την εξασφάλιση μιας φάσης στην οποία η ανάγκη για ανάληψη όπλων δεν θα υπάρχει πλέον.

Ο Άμπντι οραματίστηκε τη νέα φάση να περνά «από τα πεδία των μαχών στα πεδία της ανασυγκρότησης, από την εποχή των όπλων στην εποχή της ειρήνης και από το στάδιο της υπεράσπισης της Συρίας στο στάδιο της οικοδόμησης της Συρίας».

Οι SDF αποτελούσαν την κύρια επίγειο δύναμη κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία από το 2015.

Η ανακοίνωση της διάλυσής τους ακολουθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ενσωμάτωσης της 29ης Ιανουαρίου, η οποία υπεγράφη με τον Σύρο Πρόεδρο Αχμέντ αλ-Σαράα και προέβλεπε την ενσωμάτωση χιλιάδων Κούρδων μαχητών των SDF σε τέσσερις ταξιαρχίες του συριακού στρατού.

Η στρατιωτική ενοποίηση συνοδεύτηκε από ενοποίηση στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας και της διακυβέρνησης, με τους κρατικούς υπαλλήλους να περνούν στο μισθολόγιο της Δαμασκού, τη μεταβατική κυβέρνηση να αναλαμβάνει τις βόρειες πετρελαιοπηγές και να διορίζονται νέοι τοπικοί διοικητές, μεταξύ άλλων βημάτων.

Συνεχής αγώνας για τα κουρδικά δικαιώματα

Ο Άμπντι τόνισε ότι η εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα θα αποτελέσει προτεραιότητα στην επόμενη φάση, αποκαλώντας την «ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματα που επιδίωκε ο κουρδικός λαός μας για δεκαετίες».

Επί του παρόντος, η μεταβατική κυβέρνηση επιτρέπει μόνο δύο ώρες μαθήματος κουρδικής γλώσσας την εβδομάδα -όπως θα διδασκόταν μια ξένη γλώσσα- γεγονός που υπολείπεται πολύ των προσδοκιών που τρέφουν πολλοί για πλήρη εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα.

Ο Άμπντι ανέφερε ότι ο αλ-Σαράα είχε δεσμευτεί να διασφαλίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα και ότι ο ίδιος ζήτησε μια διαφανή θέση από τον πρόεδρο επί του θέματος.

Οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι απαιτείται συνταγματική αναγνώριση για να κατοχυρωθεί η προστασία των δικαιωμάτων και της γλώσσας τους, καθώς και η διασφάλιση ίσης ιδιότητας του πολίτη.

Σχετικά άρθρα