ΙράνΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κύπρος επιλέγει ισραηλινά άρματα μάχης για να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή

Η Κύπρος επιλέγει ισραηλινά άρματα μάχης για να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Great Sea Interconnector (GSI) / Αγωγός Ηλεκτρικής Ενέργειας EuroAsia Interconnector, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, Ισραήλ, Κύπρος, Τουρκία,

Στροφή της Λευκωσίας σε ισραηλινά Μερκάβα για την ανανέωση του στόλου των Τ-80 – Απορρίφθηκε η ελληνική πρόταση για Λέοπαρντ

Το νησιωτικό κράτος της Μεσογείου επιδιώκει να αγοράσει ισραηλινά άρματα μάχης Μερκάβα για να αντικαταστήσει τον γηρασμένο ρωσικό στόλο του, επικαλούμενο τις αποδεδειγμένες επιδόσεις των αρμάτων μάχης στο πεδίο της μάχης και την καταλληλότητά τους για το τοπικό έδαφος.

Η Κύπρος έχει ζητήσει να αγοράσει ισραηλινά άρματα μάχης Μερκάβα, μοντέλα Μαρκ 3 και Μαρκ 4, για να αντικαταστήσει τον ξεπερασμένο στόλο ρωσικών αρμάτων μάχης T-80, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισραηλινού Καναλιού 12 News.

Το αίτημα έχει πυροδοτήσει συζητήσεις εντός της ισραηλινής κυβέρνησης, με ορισμένους αξιωματούχους να προτιμούν να διατηρήσουν τον μεταχειρισμένο εξοπλισμό για τις εφεδρικές μονάδες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και τις επιχειρησιακές ανάγκες στη Γάζα και τον νότιο Λίβανο, δεδομένου του ταυτόχρονου πολέμου της χώρας σε πολλαπλά μέτωπα.

Το κυπριακό ενδιαφέρον για την ισραηλινή θωράκιση πηγάζει από τις κλιμακούμενες εντάσεις ασφαλείας με την Τουρκία.

Η Άγκυρα κήρυξε πρόσφατα μια κλειστή θαλάσσια ζώνη βόρεια του νησιού για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου προς τα κατεχόμενα-τουρκοκρατούμενα εδάφη της Βόρειας Κύπρου.

Αυτό ακολουθεί τις τουρκικές προσπάθειες να μπλοκάρει ένα έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης που συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ως μέρος των προσπαθειών εκσυγχρονισμού των δυνάμεων ξηράς της, η Λευκωσία απέρριψε μια ελληνική προσφορά για τη λήψη μεταξύ 75 και 90 παλαιότερων αρμάτων μάχης Λέοπαρντ 1A5.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν ότι αυτά τα οχήματα δεν πληρούσαν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Αντίθετα, η Κύπρος επιμένει στο μοντέλο Μερκάβα λόγω των ανώτερων επιχειρησιακών δυνατοτήτων του και της ομοιότητας στο έδαφος μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτή η προμήθεια αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κυπριακού σχεδίου για την ενίσχυση του στρατού της, το οποίο περιλαμβάνει επίσης προθέσεις για την απόκτηση θωρακισμένων οχημάτων EBRC Τζάγκουαρ.

Για τα θωρακισμένα οχήματα, η Λευκωσία μπορεί να αξιοποιήσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα SAFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προορίζεται για συναλλαγές ασφαλείας που αγοράζονται κυρίως από εταιρείες της ΕΕ ή την Ουκρανία.

Σχετικά άρθρα