ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δριμεία κριτική Τσίπρα κατά Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική και τη στάση έναντι των ΗΠΑ
Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «ΙΘΑΚΗ» στην Κοζάνη το Σάββατο 7 Μαρτίου, ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για «αμοραλισμό και υποτέλεια» στο διεθνές πεδίο.
Η μεταστροφή απέναντι στον Τραμπ
Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε την επικριτική στάση που τηρούσε ο νυν Πρωθυπουργός έναντι του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν.
Σημείωσε, μάλιστα, πως στο παρελθόν ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιούσε τον όρο «Τραμπισμός» ως μομφή στις προσωπικές επιθέσεις που εξαπέλυε εναντίον του.
Στον αντίποδα, ο πρώην Πρωθυπουργός περιέγραψε τη σημερινή στάση του κ. Μητσοτάκη ως αναξιοπρεπή, κάνοντας λόγο για μια προσπάθεια προσέγγισης της νέας αμερικανικής ηγεσίας στους διαδρόμους του ΝΑΤΟ, η οποία στερείται εθνικού κύρους.
Διεθνές Δίκαιο και «Σωστή Πλευρά της Ιστορίας»
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να δικαιολογήσει ακραίες διεθνείς επιλογές, παρακάμπτοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα:
Στην περίπτωση της Βενεζουέλας, όπου καταλόγισε στον Πρωθυπουργό τη θέση πως «δεν είναι η ώρα για το διεθνές δίκαιο».
Στον ρόλο των ΜΜΕ, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση αναθέτει τη «βρώμικη δουλειά» σε φίλια μέσα ενημέρωσης και ακροδεξιές εφεδρείες.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε μια ρητορική μετατόπιση από τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» στην «ισχυρή πλευρά της ιστορίας», η οποία προωθεί το δόγμα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από τη στήριξη των ισχυρών, ακόμη και όταν αυτοί παρανομούν ή διαπράττουν εγκλήματα.
Απάντηση στις κατηγορίες περί ανευθυνότητας
Ο πρώην Πρωθυπουργός εξέφρασε τη θλίψη του για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ταυτίσει την υπεράσπιση της ειρήνης και της εθνικής αξιοπρέπειας με «συμμαχία με θεοκρατικά καθεστώτα», όπως αυτό του Ιράν. Υπογράμμισε ότι η προσήλωση στις διεθνείς αρχές δεν αποτελεί ανευθυνότητα, αλλά τη μοναδική οδό για μια ισχυρή και αξιοπρεπή Ελλάδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε:
«Ο κος Μητσοτάκης δυστυχώς αποδεικνύεται μνημείο αμοραλισμού και υποτέλειας.
»Θα θυμάστε, όσο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Μπάιντεν, πόσο επικριτικός ήταν ο ίδιος για τον Τραμπ.
»Ακόμη και στις προσωπικές επιθέσεις που συχνά εξαπέλυε εναντίον μου χρησιμοποιούσε το όνομα Τραμπ και το χαρακτηρισμό Τραμπισμός, ως βρισιά και κατηγορία εις βάρος μου.
»Και σήμερα εμφανίζεται ως πρόθυμος γελωτοποιός του Βασιλιά.
»Να σέρνεται στους διαδρόμους των Συνόδων του ΝΑΤΟ, εκλιπαρώντας αναξιοπρεπώς για μια συγκαταβατική του ματιά.
»Να υπερασπίζεται και να δικαιολογεί τις πιο ακραίες επιλογές.
»Όπως έκανε στην περίπτωση της Βενεζουέλας- που δήλωσε ότι δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για το διεθνές δίκαιο.
»Και όπως κάνει και τώρα, χωρίς να εκτίθεται ο ίδιος, αλλά αναθέτοντας τη «βρώμικη δουλειά» στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και τις ακροδεξιές εφεδρείες του.
»Που από σημαιοφόροι της “σωστής πλευράς της ιστορίας” έγιναν σταυροφόροι της “ισχυρής πλευράς της ιστορίας”.
»Και επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά και ξανά ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Ευρώπη και ειδικά για την Ελλάδα, από τη στήριξη των ισχυρών.
»Όσο και να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
»Όσα εγκλήματα και να διαπράττουν.
»Μια νέα εκδοχή της φράσης There Is No Alternative -Δεν Υπάρχει Εναλλακτική- που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια με τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.
»Και το πιο θλιβερό είναι ότι οι πρωτοστάτες της εθνικής υποτέλειας, επιχειρούν να εμφανίσουν εμάς -που υποστηρίζουμε το διεθνές δίκαιο, τη σταθερότητα και την ειρήνη, αλλά και μια Ελλάδα ισχυρή και αξιοπρεπή που υπερασπίζεται αξίες και αρχές- είτε ως συμμάχους του θεοκρατικού και καταπιεστικού καθεστώτος του Ιράν, είτε ως ανεύθυνους που οδηγούμε τη χώρα σε κινδύνους».






