Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Βλάσης Αγτζίδης
Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας, Μαθηματικός

Ο Τασούλας, ο Αβέρωφ και ο Ενεπεκίδης…

Ο Τασούλας, ο Αβέρωφ και ο Ενεπεκίδης…
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευάγγελος Αβέρωφ, Κώστας Τασούλας, Μικρασιατική Καταστροφή, Νέα Δημοκρατία, Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, Τουρκία,

Η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα ανέδειξε διάφορες πλευρές του ανδρός. Μια από αυτές ήταν ότι προέρχεται από τον κύκλο του μετσοβίτη Ευάγγελου Αβέρωφ, υπουργού εξωτερικών τα κρίσιμα χρόνια του Κυπριακού και των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου.

Η δική μου άποψη είναι ότι ο Αβέρωφ ήταν ένας τυπικός πολιτικός της Μικράς πλην Εντίμου, γεμάτος με ενοχές (απέναντι στην Τουρκία) και με καμία διάθεση αντικειμενικής προσέγγισης της ιστορίας.

Μιμούμενος το ΚΚΕ, θέλησε κι αυτος να απεκδυθεί από κάθε ευθύνη για τη μικρασιατική εμπλοκή και να αποδείξει στον τουρκικό παράγοντα ότι η Ελλάδα παρασύρθηκε σε έναν «ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Από το επίσημο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του OHE το 1957, δήλωνε ότι ο μικρασιατικός πόλεμος «της κατακτήσεως» δεν ήταν ελληνικός πόλεμος και ότι η «εισβολή» στη Μικρά Ασία οφειλόταν αποκλειστικά στη στάση των μεγάλων δυνάμεων.

Την ίδια περίοδο, ο Αβέρωφ από την ίδια θέση -όπως και ο Παναγιώτης Πιπινέλης– είχε ζητήσει επισήμως από τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών να εμποδίσει τον Έλληνα ιστορικό Πολυχρόνη Ενεπεκίδη να έχει πρόσβαση στα κρατικά αρχεία της Βιέννης.

Οι δύο Έλληνες πολιτικοί επιζητούσαν να μην έρθουν στο φως τα έγγραφα των Γερμανών και των Αυστριακών διπλωματών της περιόδου 1909-1918, μέσα από τα οποία πρόβαλε ανάγλυφα όλο το σχέδιο του νεοτουρκικού κομιτάτου για εξόντωση των χριστιανικών ομάδων και ειδικά η γενοκτονία του ελληνισμού στην περιοχή του Πόντου.

Στα θετικά του Αβέρωφ πρέπει να τονιστεί ότι ήταν η σημαντική συμβολή του για την αντιμετώπιση του αυτονομιστικού βλαχικού κινήματος του Διαμάντη, που την περίοδο της Κατοχής είχαν υποκινήσει οι Ιταλοί…

  • Από το σκότος στο φως
    Επίσκοπος Μελιτηνής
    Στο λυκαυγές της ανθρώπινης ιστορίας, η πορεία του Ιησού προς την περιφρονημένη Γαλιλαία των εθνών, όπως μας την παρουσιάζει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος (4, 12-17), σηματοδοτεί όχι απλώς μια νέα αυγή, αλλά την απαρχή μιας ολόκληρης κοσμογονίας. Δεν είναι η ήπια ανατολή...
  • Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα στο ήδη ασταθές και έντονα συγκρουσιακό περιβάλλον ασφάλειας της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής. Ο ρόλος επίσης, που φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Τουρκία ως ρυθμιστής των εξελίξεων στη μετά Άσαντ εποχή, καθώς...
  • Ο Γκένσερ και οι «Αγάπες εκ του πονηρού»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Ο Μανώλης Κοττάκης σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Αγάπες εκ του πονηρού» (ΕΣΤΙΑ, 18/12/2024) επιχειρηματολογεί τονίζοντας την υποκριτικότητα στην στάση του Κυριάκου και της Ντόρας όταν επικαλούνται το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφού κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν ο...