Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι Γιαζίντι του Ιράκ ζητάνε αυτόνομο Σινγκάλ (Σιντζάρ)

Οι Κούρδοι Γιαζίντι του Ιράκ ζητάνε αυτόνομο Σινγκάλ (Σιντζάρ)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιαζίντι, Ιράκ, Κίνημα Ελεύθερων Γυναικών Γιαζίντι (TAJÊ), Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μονάδες Αντίστασης του Σινγκάλ (YBŞ), Νινευή,

Η εκστρατεία «Ελευθερία για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και Αυτονομία για το Σινγκάλ» έκλεισε έναν χρόνο.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας που ξεκίνησε στις 21 Οκτωβρίου 2023, οι Γιαζίντι και οι Άραβες που ζουν στo Σινγκάλ (Σιντζάρ) εξέφρασαν τα αιτήματά τους μέσα από διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις.

Ως μέρος της εκστρατείας που ηγείται η Αυτόνομη Διοίκηση της Σινγκάλ και το Κίνημα Ελεύθερων Γυναικών Γιαζίντι (TAJÊ), ξεκίνησε μια δράση σκηνής στις 25 Οκτωβρίου 2023 υπό την ηγεσία των Αραβικών Συμβουλίων της Σινγκάλ.

Στις 28 Οκτωβρίου, γυναίκες Άραβες οργάνωσαν μια πορεία για να εκφράσουν τα αιτήματά τους για την ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και την αυτονομία του Σινγκάλ.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, που συνεχίστηκε αδιάκοπα το 2024, διοργανώθηκαν πορείες, εργαστήρια, σεμινάρια, πάνελ και εκδηλώσεις ανάγνωσης και εκφράστηκαν τα αιτήματα για φυσική ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και αυτονομία του Σινγκάλ.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε αυτή τη διαδικασία έφεραν υποστήριξη στον αγώνα των Γιαζίντι μέσω της συμμετοχής διαφορετικών τμημάτων της κοινωνίας.

Η εκστρατεία συνεχίζεται με αποφασιστικότητα προκειμένου να φέρει τα αιτήματα του λαού του Σινγκάλ στη διεθνή σκηνή και να ζητήσει ελευθερία για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και αυτόνομο καθεστώς για το Σινγκάλ.

Η περιοχή οικισμού των Γιαζίντι Σινγκάλ (Σιντζάρ) στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, της περιφέρειας της Νινευή, είναι η τελευταία συνεχόμενη περιοχή οικισμού της κοινότητας των Γιαζίντι.

Χιλιάδες Γιαζίντι δολοφονήθηκαν και χιλιάδες γυναίκες και παιδιά αιχμαλωτίστηκαν στην επίθεση της 3ης Αυγούστου 2014 στο Σινγκάλ από τους τζιχαντιστές του ISIS.

Ενώ οι συμμορίες του ISIS άρχισαν να δολοφονούν τους Γιαζίντι στο Σινγκάλ, οι Κούρδοι στρατιώτες Πεσμεργκά έφυγαν, αφήνοντας τους Γιαζίντι πίσω τους απροστάτευτους.

Οι αντάρτες του HPG/PKK (Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας) και του YJA Star (Ελεύθερες Γυναικείες Στρατιές) και μαχητές των YPG (Μονάδες Λαϊκής Άμυνας) και YPJ (Μονάδες Άμυνας Γυναικών) έσπευσαν σε βοήθεια του λαού των Γιαζίντι απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Χάρη σε έναν πολύμηνο ανιδιοτελή αγώνα, η πόλη Σιντζάρ απελευθερώθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2015.

Μετά την απελευθέρωση της πόλης, το HPG/YJA Star και το YPG/YPJ αποχώρησαν στη συνέχεια το 2017.

Οι άνθρωποι που επέστρεψαν στη γη τους μετά την ανεξαρτησία της Σινγκάλ/Σιντζάρ μεταρρυθμίστηκαν ίδρυσαν αμυντικές μονάδες και έχτισαν τους θεσμούς τους.

Σχετικά άρθρα