Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι έτρωγαν οι άνθρωποι πριν από 12 χιλιάδες χρόνια

Τι έτρωγαν οι άνθρωποι πριν από 12 χιλιάδες χρόνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρχαιολογία, Γκιομπεκλί Τεπέ, Καραχάν Τεπέ, Προϊστορική Εποχή, Σανλιούρφα, Τουρκία,

Νέες πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες που χρονολογούνται πριν από 12 χιλιάδες χρόνια προέκυψαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο του Καραχάν Τεπέ στη Σανλιούρφα της νότιας Τουρκίας.

Κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο Καραχάν Τεπέ, βρέθηκαν κατασκευές θαλαμοειδούς στυλ, πέτρες λείανσης, πέτρες χειρός, υπολείμματα φυτών και θραύσματα οστών διαφόρων ειδών ζώων.

Αυτά τα ευρήματα ρίχνουν φως στην ιστορία της περιοχής και παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις αρχαίες διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων.

Ο συντονιστής του έργου, καθηγητής Necmi Karul, δήλωσε ότι τα ευρήματα που προέκυψαν από τις ανασκαφές παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για το πώς έτρωγαν οι άνθρωποι πριν από 12 χιλιάδες χρόνια.

«Κατανοούμε ότι τα τρόφιμα παρασκευάζονται σε αυτές τις περιοχές και οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τους πόρους γύρω τους», είπε ο Karul.

«Όταν τα συγκεντρώνουμε όλα αυτά, έχουμε αποδείξεις για την ύπαρξη ανθρώπων που συγκεντρώνουν διαφορετικούς πόρους στην κουζίνα», είπε.

Τα τελευταία χρόνια, κατά τις ανασκαφές στο Γκιομπεκλί Τεπέ, διαπιστώθηκε ότι το σιτάρι χρησιμοποιήθηκε στη γεωργία για πρώτη φορά μετά την εγκατάσταση των ανθρώπων.

Τώρα, διερευνάται πώς εξελίσσονται τα επόμενα στάδια αυτής της διαδικασίας.

Ο Δρ. Karul είπε: «Όταν συγκεντρώνουμε όλες τις έρευνές μας, βλέπουμε ότι σε αυτή η περιοχή το σιτάρι φυτρώνει άγρια.

»Αφού οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν εδώ, άρχισαν να χρησιμοποιούν το σιτάρι στη γεωργία.

»Με άλλα λόγια, η άγρια ​​μορφή του κόκκου επεξεργαζόταν και χρησιμοποιήθηκε στην παραγωγή τροφίμων».

Ο Karul τόνισε ότι η Σανλιούρφα είναι ένα κέντρο όπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους και τα πρώτα στάδια της γαστρονομικής κουλτούρας.

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τη γαστρονομική κουλτούρα της περιόδου θα μοιραστούν με το κοινό μετά τις έρευνες.

Το Καραχάν Τεπέ (Karahantepe), μία από τις παλαιότερες τοποθεσίες της νεολιθικής εποχής στον κόσμο, έχει προσελκύσει την προσοχή, λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής.

Το Γκιομπεκλί Τεπέ (Göbekli Tepe) είναι αρχαιολογική θέση στη σημερινή Τουρκία, που βρίσκεται ακόμα υπό ανασκαφή.

Το 2018 ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Το Γκιομπεκλί Τεπέ είναι ένα τεχνητό ύψωμα 15 m και διαμέτρου περίπου 300 m. Βρίσκεται σε υψόμετρο 760 m, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και απέχει 12 χιλιόμετρα από την πόλη Ούρφα.

Σε αυτή την περιοχή έχουν βρεθεί προϊστορικοί ναοί της νεολιθικής εποχής που έχουν χρονολογηθεί γύρω στο 11.500 π.Χ. και είναι οι αρχαιότεροι στον κόσμο.

Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν από κυνηγούς τροφοσυλλέκτες.

Σχετικά άρθρα