Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισραήλ θα χτυπήσει το Ιράν πριν τις 5/11 – «Το Ισραήλ ακούει τις ΗΠΑ, αλλά λαμβάνει αποφάσεις με βάση το δικό του εθνικό συμφέρον»

Το Ισραήλ θα χτυπήσει το Ιράν πριν τις 5/11 – «Το Ισραήλ ακούει τις ΗΠΑ, αλλά λαμβάνει αποφάσεις με βάση το δικό του εθνικό συμφέρον»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Πυρηνική Ενέργεια, Πυρηνικό Εργοστάσιο, Τζο Μπάιντεν,

ΛΕΖΑΝΤΑ: Στον χάρτη πάνω σημειωμένες οι κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν – Εικονογράφηση Janet Loehrke/USA TODAY

Ο Νετανιάχου ενέκρινε τα σχέδια για αντεπίθεση στο Ιράν, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι σχεδιάζει να βάλει στο στόχαστρο στρατιωτικές υποδομές στο Ιράν, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο κι έναν ακόμα αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα.

Το ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν θα πραγματοποιηθεί πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου, πρόσθεσε ο αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα.

Ωστόσο, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ απάντησε σε δημοσίευμα της Washington Post ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου υποσχέθηκε στον Μπάιντεν ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει ιρανικές στρατιωτικές βάσεις, όχι πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Το γραφείο του Νετανιάχου τόνισε ότι «το Ισραήλ ακούει τις ΗΠΑ, αλλά λαμβάνει αποφάσεις με βάση το δικό του εθνικό συμφέρον».

Οι Ισραηλινοί προετοιμάζονται

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) άρχισαν να διακόπτουν τα σήματα GPS στην περιοχή Κίρυα του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Walla News, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης με το Ιράν.

Στην Κίρυα βρίσκεται το αρχηγείο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), το Ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και χρησιμεύει ως τοποθεσία για τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανά ιρανικά αντίποινα μετά την αναμενόμη ισραηλινή αντεπίθεση και ενισχύει τα αμυντικά του μέτρα.

Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν την αναβάθμιση συστημάτων ανίχνευσης και προειδοποίησης σε ολόκληρη τη χώρα με προηγμένες τεχνολογίες για την ενίσχυση της ετοιμότητας για μελλοντική απειλή.

Πού βρίσκονται οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν;

Το Ιράν έχει πολλές τοποθεσίες στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Αν και υπάρχει μακροχρόνια απειλή για ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, μόνο μερικές από τις τοποθεσίες έχουν κατασκευαστεί υπόγεια.

Το Ιράν έχει επιταχύνει και επεκτείνει το πυρηνικό του πρόγραμμα καθώς η πυρηνική του συμφωνία του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις έχει επιδεινωθεί.

Το Ιράν έχει περιορίσει τον χρόνο που θα χρειαζόταν για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, εάν το επιλέξει – αν και αρνείται τέτοιες προθέσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Σχετικά άρθρα