Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Μάκης Λεβής
Μαθηματικός, Ελεύθερος Επαγγελματίας

7/10/23 – Πώς βίωσα την επιδρομή της Χαμάς στο Ισραήλ – «Πόλεμος της Αναγέννησης» για ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια

7/10/23 – Πώς βίωσα την επιδρομή της Χαμάς στο Ισραήλ –  «Πόλεμος της Αναγέννησης» για ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λίβανος, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Υεμένη, Χαμάς, Χεζμπολάχ, Χούτι (Σιίτες Αντάρτες Υεμένη),

Σάββατο 07.10.2023, ώρα 06.30 το πρωί. Κοιμάμαι στο σπίτι με τα δύο μου παιδιά, ηλικίας 8 και 10. Ξαφνικά, οι σειρήνες αρχίζουν να ηχούν.

Πεταγόμαστε από το κρεβάτι έντρομοι. Είχαμε μόνο 15 δευτερόλεπτα για να βρεθούμε στο καταφύγιο.

Κυριολεκτικά πιαστήκαμε στον ύπνο – και εμείς, αλλά και το κράτος.

Αυτό δεν ήταν ο πρώτος συναγερμός που ακούγαμε, αλλά σύντομα κατάλαβα ότι αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά.

Λάβαμε νέες οδηγίες σε σχέση με άλλους πολέμους που έχουμε ζήσει και ακούγαμε παράξενους ήχους γύρω μας.

Οι πρώτες ώρες ήταν εφιαλτικές, γιατί δεν είχαμε αρκετή πληροφόρηση για να καταλάβουμε τι είχε συμβεί.

Στην τηλεόραση έδειχναν ερασιτεχνικά βίντεο που παρουσίαζαν ομάδες ενόπλων της Χαμάς, μαυροφορεμένους με πράσινες κορδέλες στα κεφάλια τους, να περιφέρονται σε μια πόλη κοντά στα σύνορα.

Η εικόνα αυτή πάγωσε το αίμα μας. Πώς βρέθηκαν αυτοί εκεί;

Δύο ώρες αργότερα μάθαμε ότι ένας φίλος από τον οικισμό μας είχε δεχθεί σφαίρα. Πώς έγινε αυτό;

Πώς βρέθηκαν έξω από την πόρτα μας;

Αργότερα μάθαμε ότι τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να σταματήσει μια ομάδα ενόπλων της Χαμάς που ήθελαν να εισβάλουν και να μας σκοτώσουν.

Χρειάστηκαν δύο ημέρες για να μας μεταφέρει ο στρατός με ασφάλεια.

Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να κλείσω εισιτήρια για εμένα και τα παιδιά μου και να φύγουμε στην Ελλάδα, στο σπίτι των γονιών μου, για να είμαστε ασφαλείς.

Όμως, αυτό το ξαφνικό ξύπνημα από τις σειρήνες στις 07.10.2023 δεν ήταν απλώς ένα τυχαίο γεγονός.

Σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι ήμασταν στο επίκεντρο μιας μακροχρόνιας γεωπολιτικής σύγκρουσης, που περιλαμβάνει πολλά μέτωπα.

Το Ισραήλ, πέρα από τη Χαμάς στη Γάζα, αντιμετωπίζει απειλές από διάφορες πλευρές, όπως τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τις φιλοϊρανικές ομάδες από τη Δυτική Όχθη.

Κάθε επίθεση που βιώνουμε στην καθημερινή μας ζωή είναι κομμάτι αυτής της μεγαλύτερης σύγκρουσης.

Ιστορική και Πολιτική Διάσταση της Σύγκρουσης

Το κράτος του Ισραήλ γρήγορα ανέκαμψε μετά την επίθεση, και ο στρατός βγήκε στους δρόμους για να επαναφέρει την τάξη.

Ωστόσο, αυτή η επίθεση φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη μακρά και περίπλοκη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και των Παλαιστινιακών οργανώσεων.

Από το 1948, όταν ανακηρύχθηκε το κράτος του Ισραήλ, η περιοχή βρίσκεται σε συνεχή ένταση, με πολέμους, εξεγέρσεις και διπλωματικές διαμάχες.

Η Χαμάς, μια ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και διακηρύσσει ότι ο στόχος της είναι η καταστροφή του κράτους.

Οι επιθέσεις της στις 07.10.2023 ήταν η πιο βίαιη απόπειρα εισβολής των τελευταίων ετών, προκαλώντας σοκ όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά και στη διεθνή κοινότητα.

Αυτό που ζήσαμε εκείνη την ημέρα δεν ήταν απλώς ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Για εκατομμύρια Ισραηλινούς, η απειλή της επίθεσης είναι καθημερινή πραγματικότητα.

Αυτές οι επιθέσεις δεν είναι απλώς τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης γεωπολιτικής στρατηγικής που συντονίζεται από δυνάμεις όπως το Ιράν, με στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Ο Ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης και η Διαμόρφωση της Κοινής Γνώμης

Σημαντικό ρόλο στην εικόνα που έχει διαμορφωθεί για το Ισραήλ παίζουν τα μέσα ενημέρωσης.

Σήμερα, όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα ή ένα κανάλι στα κοινωνικά δίκτυα, η διαστρέβλωση της αλήθειας είναι πιο εύκολη από ποτέ.

Τα μέσα ενημέρωσης συχνά προβάλλουν εντυπωσιακές εικόνες και τίτλους, χωρίς να παρέχουν λεπτομερή ανάλυση ή ιστορικό υπόβαθρο.

Η τηλεόραση προβάλει εικόνες από τις επιθέσεις του Ισραήλ σε στόχους στη Γάζα και στο Λίβανο χωρίς να αναφέρει (εσκεμμένα ή όχι) ότι αυτές οι επιθέσεις είναι η αντίδραση του Ισραήλ.

Πολλές φορές, άρθρα που καταδικάζουν το Ισραήλ κάνουν λόγο για γενοκτονία.

Όμως, κανένα διεθνές δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει το Ισραήλ με αυτή την κατηγορία.

Παρά τις προσπάθειες ορισμένων χωρών να κινηθούν νομικά κατά του Ισραήλ, όλες οι υποθέσεις έχουν απορριφθεί.

Ωστόσο, η πεποίθηση αυτή έχει πλέον εδραιωθεί στη συνείδηση πολλών, κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τη σύγκρουση.

Μιλώντας με ανθρώπους για την κατάσταση στο Ισραήλ, συχνά διαπιστώνω ότι οι απόψεις τους βασίζονται μόνο στους τίτλους των άρθρων που διαβάζουν στο διαδίκτυο.

Σπάνια βλέπω κάποιον να στηρίζει τις θέσεις του με συγκεκριμένα στοιχεία. Αυτό με κάνει να σκέφτομαι ότι οι περισσότεροι δεν διαβάζουν ολόκληρα τα άρθρα ή ότι τα άρθρα αυτά δεν παρέχουν την αναγκαία τεκμηρίωση.

Η Άλλη Πλευρά της Ιστορίας

Πολλοί θεωρούν ότι το Ισραήλ εμπλέκεται σε έναν επεκτατικό πόλεμο, κάτι που είναι λάθος.

Στις 07.10.2023, η Χαμάς διείσδυσε στο κράτος του Ισραήλ, επιδεικνύοντας εξαιρετική βαρβαρότητα εναντίον αμάχων, γυναικών και παιδιών.

Οι εικόνες και οι μαρτυρίες από εκείνη την ημέρα αποκαλύπτουν ότι η Χαμάς δεν επιτίθεται σε στρατιωτικούς στόχους, αλλά σε πολίτες.

Αυτή η πράξη δεν μπορεί να θεωρηθεί μέρος ενός επεκτατικού πολέμου εκ μέρους του Ισραήλ, αλλά αποτελεί μια ξεκάθαρη επίθεση τρομοκρατικής φύσης.

Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τους Παλαιστινίους, αν και συχνά χρησιμοποιεί την παλαιστινιακή υπόθεση ως πρόσχημα για τις βίαιες ενέργειές της.

Ο στόχος της είναι η πλήρης εξαφάνιση του Ισραήλ από τον χάρτη.

Το ίδιο ισχύει και για τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Πολλαπλά Μέτωπα Σύγκρουσης

Εκτός από τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ αντιμετωπίζει επιθέσεις από τη Δυτική Όχθη, με ένοπλες ομάδες να αυξάνουν την πίεση.

Αυτές οι επιθέσεις καθιστούν τη διαχείριση της κατάστασης πιο περίπλοκη, ενώ οι Χούτι από την Υεμένη επιτίθενται σε πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα, κλείνοντας αυτή τη σημαντική θαλάσσια οδό.

Το Ιράκ και η Συρία, μέσω φιλοϊρανικών ομάδων, συμμετέχουν επίσης σε αυτό το σχέδιο αποσταθεροποίησης του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ, υποστηριζόμενη από το Ιράν, απειλεί συνεχώς από τον βορρά, ενώ η Συρία χρησιμοποιείται ως πέρασμα για την προώθηση βαρέων όπλων προς τον Λίβανο.

Όλα αυτά καθιστούν το Ισραήλ ένα μικρό κράτος που βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς επιφυλακής.

Οι ενέργειες των γειτονικών χωρών και των παραστρατιωτικών οργανώσεων ενισχύουν την αίσθηση της αβεβαιότητας, και κάθε στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ γίνεται αναγκαία για την προστασία των πολιτών του.

Ο Πόλεμος της Αναγέννησης

Όταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς θα ονομαστεί «Πόλεμος της Αναγέννησης», ο όρος αυτός είχε ιδιαίτερη σημασία.

Το Ισραήλ επιδιώκει να αξιοποιήσει αυτήν την κρίση για να επαναφέρει την ασφάλεια στη χώρα και την περιοχή, αναλαμβάνοντας μια εκστρατεία για να εξαλείψει όχι μόνο τη Χαμάς, αλλά και τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την ύπαρξή του.

Αυτός ο πόλεμος δεν είναι μόνο μια σύγκρουση εναντίον της Χαμάς, αλλά αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης στρατηγικής για την καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και την αποδυνάμωση των φιλοϊρανικών παρατάξεων που δρουν στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ.

Ο στόχος είναι να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τους πολίτες αυτών των χωρών, οι οποίοι επίσης υποφέρουν από τη βία και την αστάθεια που προκαλούν αυτές οι οργανώσεις.

Η «Αναγέννηση» αφορά την αναδιάταξη της περιοχής, με σκοπό την εξάλειψη των οργανώσεων που αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια και την εδραίωση ενός νέου καθεστώτος σταθερότητας.

Η στρατηγική του Ισραήλ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, στοχεύει εκτός από την εξάλειψη των ηγετών τόσο της Χαμάς Χανίγιε και Σινουάρ, καθώς και της Χεζμπολάχ, με επικεφαλής τον Ναζράλα, όσο και των τρομοκρατικών οργανώσεων αυτών οι οποίες εδώ και χρόνια διατηρούν την περιοχή σε κατάσταση πολέμου.

Συμπέρασμα

Η σύγκρουση στο Ισραήλ είναι πολυδιάστατη και δεν μπορεί να ερμηνευτεί με απλοϊκούς όρους.

Η προσωπική μου εμπειρία στις 07.10.2023, καθώς τρέχαμε με τα παιδιά μου στο καταφύγιο, είναι μόνο μια μικρογραφία της καθημερινής πραγματικότητας που βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι στο Ισραήλ.

Αυτή η πραγματικότητα δεν είναι τυχαία.

Είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχιζόμενης γεωπολιτικής σύγκρουσης, όπου το Ιράν και οι υποστηριζόμενες από αυτό τρομοκρατικές ομάδες επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και να εξαλείψουν το Ισραήλ.

Ο «Πόλεμος της Αναγέννησης» μπορεί να φαίνεται σκληρός, αλλά για το Ισραήλ αποτελεί τη μοναδική επιλογή για να επαναφέρει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ δεν είναι μόνο απειλές για το Ισραήλ.

Είναι απειλές για κάθε λαό που θέλει να ζει ειρηνικά, χωρίς τον φόβο της τρομοκρατίας και της βίας.

Η στρατηγική του Ισραήλ δεν αφορά μόνο την επιβίωσή του ως κράτους, αλλά και την ελπίδα για ένα πιο σταθερό μέλλον στη Μέση Ανατολή.

Μέσα από αυτήν τη σύγκρουση, το Ισραήλ προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του στην περιοχή, να εξαλείψει τους εχθρούς του και να δημιουργήσει συνθήκες για να ζήσουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Αυτός είναι ο πυρήνας της «Αναγέννησης» που προσπαθεί να πετύχει – μια νέα εποχή ειρήνης, μέσα από τον τερματισμό των απειλών που το περιβάλλουν.

  • «Σύνορα καρδιάς» δεν έχει μόνο ο Ερντογάν! Έχει κι ο Ρώσος πατριάρχης Κύριλλος με… «μεταφυσικό» τρόπο
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    Open here I flung the shutter, when, with many a flirt and flutter, In there stepped a stately raven of the saintly days of yore… Edgar Allan Poe, The Raven Είναι γνωστό ότι οι γεωγραφικοί πολιτικοί χάρτες σημειώνουν με ιδιαίτερα χρώματα τα...
  • Σε αδιέξοδο το ουκρανικό εκκλησιαστικό σχίσμα – Λύση: Αποδέσμευση από τις αγκυλώσεις του ουκρανικού εθνικισμού και του ρωσικού μεγαλοϊδεατισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους γυναίκες και άντρες με όπλα στους ώμους… Τα επαναστατικά τραγούδια, όπως αυτό που ο γράφων παραθέτει στην προμετωπίδα του παρόντος σχολίου, συνήθως παραπέμπουν σε αυτό που είθισται να ονομάζουμε «νυν υπέρ πάντων αγών»! Όμως όπως μου εξήγησε...
  • Ο θρόνος του άνακτα
    Εκπαιδευτικός
    Τον τόπο επισκέπτονταν πολλοί. Περνούσαν βιαστικά τις πιο πολλές αίθουσες. Πάνω στο χώμα μισοτελειωμένοι τοίχοι, στοιβάδες οι πέτρες. Σχήματα γεωμετρικά. Εδώ η είσοδος με τα ίχνη από το σερνάμενο ξύλο της βαριάς πόρτας. Η υποδοχή. Εκεί που γίνονταν οι καταθέσεις της...