«Η διαρροή παραπλανητικών πληροφοριών αποτελεί διαχρονική πρακτική της Τουρκίας” τονίζει η Κύπρος, δίνοντας ξεκάθαρη απάντηση στα όσα γράφει η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ περί καταλόγου των περιοχών που δήθεν ζητά η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστραφούν.
Σε γραπτή του δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρει ότι «τα δημοσιεύματα είναι προφανές ότι εξυπηρετούν σκοπιμότητες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στην προσπάθεια τους να εξέλθουν από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται, λόγω των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της Άγκυρας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Δεν είναι η πρώτη φορά» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, “που γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων παραπλανητικών πληροφοριών».
«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Άγκυρα σε ένα τέτοιο “παιχνίδι” που μοναδικό στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό από τις προκλητικές ενέργειες της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη δημιουργία εντυπώσεων» υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τα εδάφη που ζητούνται να επιστραφούν είναι, σύμφωνα με τη Μιλιέτ:
Μόρφου και Συριανοχώρι και η περιοχή που εκτείνεται δυτικά της Μόρφου συμπεριλαμβανομένων και των ακτών.
Αμμόχωστος: Να επιστρέψει τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού (περίπου 24 χιλιάδες). Οι πλειοψηφία των Ε/κ κατοίκων ζούσαν πριν το 1974 νοτίως της περιοχής της παλιάς πόλης και αποτελεί το 42,5% του Δήμου Αμμοχώστου.
Η βορειοδυτική πλευρά της Αμμοχώστου (Έγκωμη συμπεριλαμβανομένου και του Μοναστηριού του Αγίου Βαρνάβα, Στύλλοι, Λιμνιά, Άγιος Σέργιος). Αυτή η επιλογή διασφαλίζει την επιστροφή 4 χιλιάδων 766 ατόμων. Ένα εμπόδιο μπορεί να είναι ο νυν δρόμος Λευκωσίας – Αμμοχώστου. Ως εναλλακτική μπορεί να είναι η πρόταση για ένα νέο δρόμο που να περιστρέφεται γύρω από τις τέσσερις αυτές κοινότητες.
Τα μεγάλα χωριά της Μεσαορίας γύρω από τη Λευκωσία και την Αμμόχωστο: Γερόλακκος, Ζώδεια, Αργάκι, Φιλιά, Κατωκοπιά, Ακάκι, Μια Μηλιά, Άσσια, Βατυλή, Λύση, Κοντέα. Περίπου 25 χιλιάδες Ε/κ επιστρέφουν.
Η βορειοδυτική πλευρά της Λευκωσίας και οι περιουσίες στις ενδιάμεσες περιοχές. Επιστρέφουν 3 χιλιάδες Ε/Κ.
Η Κυθραία και τρεις παρακείμενες περιοχές (Νέο Χωριό, Τραχώνι και Βουνί) Διασφαλίζεται η επιστροφή 5,530 Ε/κ.
Η χερσόνησος της Καρπασίας που περιλαμβάνει Ριζοκάρπασο, Γιαλούσα, Αγία Τριάδα, Βοθύλακας, Λεονάρισσο, Λυθράγκωμη, Κώμα του Γιαλού, Μελανάγρα, Βασίλι, Κοιλάνεμος, Άγιος Ανδρόνικος, Νέτα και Άγιος Συμεών συμπεριλαμβανομένου του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα. Περίπου 9,942 Ε/κ επιστρέφουν. Επιπλέον αυτό θα εξισορροπήσει ξανά το μήκος των ακτών.