Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Αμερικανοί θέλουν κατάπαυση πυρός στον Λίβανο – Ανησυχούν για περιφερειακό πόλεμο

Οι Αμερικανοί θέλουν κατάπαυση πυρός στον Λίβανο – Ανησυχούν για περιφερειακό πόλεμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιαΐρ Λαπίντ, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ισραήλ, Ιώβ Γκάλαντ, Λίβανος, Μέση Ανατολή, Μπεζαλέλ Σμότριτς, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Τζο Μπάιντεν, Χεζμπολάχ,

Υπό το φόβο ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή, εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι εκεχειρία 21 ημερών αναμένεται να εφαρμοστεί τις επόμενες ώρες κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη διαπραγμάτευση μιας πιο ολοκληρωμένης εκεχειρίας.

Είχε προηγηθεί η κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνίας, Αυστραλίας, Κατάρ, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημέρων στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Ολόκληρη η κοινή δήλωση έχει ως εξής:

«Η κατάσταση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου 2023 είναι αφόρητη και παρουσιάζει έναν απαράδεκτο κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης.

»Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε του λαού του Ισραήλ ούτε του λαού του Λιβάνου.

»Είναι καιρός να συνάψουμε μια διπλωματική διευθέτηση που θα επιτρέπει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια.

»Ωστόσο, η διπλωματία δεν μπορεί να πετύχει εν μέσω κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης.

»Ως εκ τούτου, καλούμε για μια άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, ώστε να δοθεί χώρος στη διπλωματία προς την ολοκλήρωση μιας διπλωματικής διευθέτησης σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την εφαρμογή της απόφασης 2735 του ΣΑΗΕ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

»Καλούμε όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου, να εγκρίνουν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός αμέσως σύμφωνα με την απόφαση 1701 του ΣΑΗΕ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να δώσουν μια πραγματική ευκαιρία σε μια διπλωματική διευθέτηση.

»Στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε πλήρως όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ εντός αυτής της περιόδου, βασιζόμενη στις προσπάθειες των τελευταίων μηνών, που θα βάλει τέλος σε αυτήν την κρίση».

Ο απεσταλμένος του Ισραήλ στον ΟΗΕ χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή και είπε ότι το Ισραήλ προτιμά μια διπλωματική λύση.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το Ισραήλ δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει βία εάν η συμφωνία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν στους ισραηλινούς κατοίκους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

«Ο πόλεμος στο βορρά μπορεί να οδηγήσει σε μια διευθέτηση που περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή των αιχμαλώτων» φέρεται να δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 12.

Ωστόσο, ο Μπεζαλέλ Σμότριχ, Υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ απορρίπτει την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και καλεί για «συντριβή» της Χεζμπολάχ.

Ο Σμότριχ, βασικό μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αντιτάχθηκε στην πρόταση, επιμένοντας ότι η συνέχιση του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός.

«Η εκστρατεία στο βορρά θα πρέπει να τελειώσει με ένα μόνο αποτέλεσμα: συντριβή της Χεζμπολάχ και εξάλειψη της ικανότητάς της να βλάπτει τους κατοίκους του βορρά», δήλωσε.

«Δεν πρέπει να δοθεί χρόνος στον εχθρό να συνέλθει από τα βαριά χτυπήματα που έχει υποστεί και να αναδιοργανωθεί για να συνεχίσει τον πόλεμο μετά από 21 ημέρες», είπε.

Σε ξεχωριστή δήλωση στο «X», ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ είπε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει μόνο σε επταήμερη κατάπαυση του πυρός.

Αυτό θα «αποτρέψει τη Χεζμπολάχ από το να αποκαταστήσει τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου», είπε ο Λάπιντ.

Οι πιέσεις για κατάπαυση του πυρός ήρθαν λίγες ώρες αφότου ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, είπε στα στρατεύματα να είναι σε επιφυλακή για πιθανή είσοδο στον Λίβανο.

«Επιτιθέμεθα όλη μέρα, τόσο για να προετοιμάσουμε το έδαφος για την πιθανότητα εισόδου σας, αλλά και για να συνεχίσουμε να χτυπάμε τη Χεζμπολάχ», είπε σε μια ταξιαρχία αρμάτων μάχης, σύμφωνα με δήλωση.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ νωρίτερα την Τετάρτη 25/9 είχε βάλει στο στόχαστρο την έδρα της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ στα περίχωρα του Τελ Αβίβ.

Ήταν η πρώτη φορά που ισχυρίστηκε ότι εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο σε σχεδόν ένα χρόνο διασυνοριακών συγκρούσεων.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi είπε ότι η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει μια «πλήρους κλίμακας καταστροφή» και προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα στηρίξει τον Λίβανο με «όλα τα μέσα» εάν το Ισραήλ κλιμακώσει την επίθεσή του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η χώρα του οποίου είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, προειδοποίησε ξανά για τον κίνδυνο «γενικευμένου πολέμου» στην περιοχή, παρότι παράλληλα το Πεντάγωνο έκρινε πως δεν μοιάζει «άμεσα επικείμενη» ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πάντως την Πέμπτη 26/9 ότι έπληξε περίπου 75 στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών πυρομαχικών της λιβανέζικης ένοπλης ομάδας.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις)… έπληξαν περίπου 75 τρομοκρατικούς στόχους» που ανήκουν στη Χεζμπολάχ «στην περιοχή Μπεκάα και στο νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων αποθήκευσης όπλων, εκτοξευτών έτοιμων για πυροδότηση» καθώς και μαχητών και άλλων υποδομών, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Τουλάχιστον 23 άτομα, όλοι τους Σύροι και οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες ή παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα σε τριώροφο κτίριο στην πόλη Younine του Λιβάνου, αργά το βράδυ της Τετάρτης 25/9, δήλωσε στο Reuters ο δήμαρχος Ali Qusas.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι τα ισραηλινά χτυπήματα την Τετάρτη 25/9 σκότωσαν 72 ανθρώπους και τραυμάτισαν 400.

Οι διασυνοριακές συγκρούσεις έχουν ενταθεί μετά τις ισραηλινές επιδρομές τη Δευτέρα 23/9 που σκότωσαν τουλάχιστον 558 ανθρώπους στη φονικότερη ημέρα βίας στον Λίβανο από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-90.

Σχετικά άρθρα