Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελληνικά μαχητικά πέταξαν μέχρι την Κύπρο «ξεσκίζοντας» την ανύπαρκτη «Γαλάζια Πατρίδα»

Ελληνικά μαχητικά πέταξαν μέχρι την Κύπρο «ξεσκίζοντας» την ανύπαρκτη «Γαλάζια Πατρίδα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακούγιου Πυρηνικός Σταθμός (Τουρκία), Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ισραήλ, Κύπρος, Πολεμική Αεροπορία, Πυρηνική Ενέργεια, Στρατιωτική Άσκηση, Τουρκία, Φυσικό Αέριο,

Με Αθήνα και Άγκυρα να αναμένουν την Τρίτη 24/9 τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ έκρινε σκόπιμο να δηλώσει τη Δευτέρα 23/9 πως η Άγκυρα δεν κάνει βήμα πίσω στην αναθεωρητική της πολιτική, αναφερόμενος στη «Γαλάζια Πατρίδα», παρά το γεγονός πως έχει βρει σημαντικά κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα:

«Αυτό δεν σημαίνει πως εγκαταλείπουμε τη “Γαλάζια Πατρίδα” και τις έρευνες στη Μεσόγειο.

»Οι εργασίες προς το παρόν επικεντρώνονται στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά σίγουρα θα μπούμε και πάλι στη Μεσόγειο, αλλά με διαφορετική οπτική».

Η νεο-οθωμανική Γαλάζια Πατρίδα.

Η Αθήνα διατηρεί χαμηλούς τόνους και για αυτό δεν είχε ανακοινώσει μέχρι και την τελευταία στιγμή τη διενέργεια της άσκησης «FRIZIS DAMAS – 24» από την ελληνική και ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, σε περιοχή που ουσιαστικά «διέγραφε» το ανυπόστατο ψευδομνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης Λιβύης.

Σε αυτό το ψευδομνημόνιο, το οποίο η Ανατολική Λιβύη, δηλαδή η Κυρηναϊκή, δεν αναγνωρίζει, επανήλθε και ο Μπαϊρακτάρ, καθώς όταν μιλούσε για τη «Γαλάζια Πατρίδα» στο φόντο προβαλλόταν χάρτης με την τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπως την αντιλαμβάνεται η Άγκυρα, φτάνοντας μέχρι και τα 6 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης.

Η άσκηση της Ελλάδας με το Ισραήλ που έχει τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, έβαινε προς αναβολή λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, καθώς όλα δείχνουν πως τα ισραηλινά πλήγματα στο Λίβανο θα είναι κυρίως αεροπορικά.

Πάντως η Αθήνα έστειλε ένα μήνυμα στην Άγκυρα με μαχητικά της να πετούν μέχρι την Κύπρο, στο πλαίσιο της άσκησης «Ευνομία», αν και ούτε αυτό ανακοινώθηκε επίσημα.

Μπαϊρακτάρ: Τα φιλόδοξα σχέδια της Τουρκίας και η συνεργασία με την Ελλάδα

Η Τουρκία φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή.

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η χώρα επιδιώκει να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε 100 GW μέχρι το 2035, από την τρέχουσα ικανότητα των 30 GW.

Παράλληλα, υποστήριξε τη στρατηγική της για εξαγωγή 25 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός τόνισε τη σημασία των διασυνδέσεων φυσικού αερίου, αναφέροντας ότι η Τουρκία διαθέτει την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά αερίου στην Ευρώπη, με κατανάλωση 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

«Η χώρα μπορεί να εξασφαλίσει έως 75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της εγχώριας παραγωγής, αφήνοντας 25 δισεκατομμύρια για τις ευρωπαϊκές αγορές.

»Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται αύξηση των διασυνδέσεων με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία», ανέφερε βάζοντας στην εξίσωση νέες ενεργειακές συνέργιες.

Μιλώντας στο Gastech 2024 στο Χιούστον, ο Μπαϊρακτάρ τόνισε τη σημασία του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας ότι το αέριο θα εξασφαλίζεται από διάφορες χώρες και μέσω εγχώριας παραγωγής.

Μετά την ανακάλυψη του πεδίου φυσικού αερίου Σακάρια στη Μαύρη Θάλασσα το 2020, η τουρκική παραγωγή ανέρχεται σε 7,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, ικανή να καλύψει τη ζήτηση 2,6 εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε ότι τρεις είναι οι κύριες προκλήσεις για τον τομέα ενέργειας της Τουρκίας: η κάλυψη της ζήτησης από νοικοκυριά και βιομηχανία, η μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές και η ενεργειακή μετάβαση.

Αποδέχτηκε ότι τα δύο τρίτα της πρωτογενούς ενέργειας προέρχονται από το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία στοχεύει στην επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2053.

Η χώρα πρόσφατα ξεπέρασε τα 16 GW σε λειτουργική φωτοβολταϊκή ικανότητα και επιδιώκει να εισάγει συμβατικούς, μεγάλους πυρηνικούς σταθμούς καθώς και μικρούς modular αντιδραστήρες στην ενεργειακή της μίξη.

Η κυβέρνηση εργάζεται επίσης για την εξερεύνηση και εξαγωγή κρίσιμων μεταλλευμάτων και την επέκταση της ηλεκτρικής διασύνδεσης για την ενσωμάτωση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών.

Ο υπουργός τόνισε τη σημασία των διασυνδέσεων φυσικού αερίου, αναφέροντας ότι η Τουρκία διαθέτει την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά αερίου στην Ευρώπη, με κατανάλωση 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Η χώρα μπορεί να εξασφαλίσει έως 75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της εγχώριας παραγωγής, αφήνοντας 25 δισεκατομμύρια για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται αύξηση των διασυνδέσεων με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη πυρηνικών σταθμών και μικρών modular αντιδραστήρων με συνολική ικανότητα 20 GW έως το 2050.

Τουρκία – Μπαϊρακτάρ: Η Ανατολική Μεσόγειος είναι το πιο σημαντικό τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

«Οι τρέχουσες εργασίες μας (γεωτρήσεις) είναι στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά θα επανέλθουμε στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, λέγοντας ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι το πιο σημαντικό τμήμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Χαμπέρτουρκ, ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ είπε ότι «τώρα, η Ανατολική Μεσόγειος είναι στην πραγματικότητα το πιο σημαντικό τμήμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

»Στη στρατηγική μας του 2016, η Μεσόγειος βρισκόταν στην πραγματικότητα στο επίκεντρο του στόχου της διεξαγωγής αυτών των επιχειρήσεων με δικά μας πλοία και δικούς μας μηχανικούς, διότι εμείς γνωρίζαμε ότι αν δεν είχαμε έναν τέτοιο στόλο, αν δεν το κάναμε με δικούς μας μηχανικούς, με τους δικούς μας τεχνικούς και τους δικούς μας γεωλόγους και ενοικιάζαμε πλοία και τα λοιπά δεν θα πραγματοποιούνταν αυτές οι επιχειρήσεις στη Μεσόγειο.

»Ως εκ τούτου, ξεκινήσαμε αυτές τις δραστηριότητες στη Μεσόγειο με έναν πολύ ισχυρό τρόπο».

«Γιατί η Μεσόγειος ήταν πιο υποσχόμενη;

»Επειδή τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος είχαν κάνει πολύ μεγάλες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στη Μεσόγειο εκείνη την εποχή.

»Επομένως, όλοι δήλωναν ότι η Μεσόγειος ήταν πολύ πλούσια σε υδρογονάνθρακες όσον αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

»Εμείς εξακολουθούμε να το πιστεύουμε αυτό.

»Δεν ξέρω αν μπορούμε να το φέρουμε στην οθόνη, αλλά έχουμε 9 γεωτρήσεις βαθέων υδάτων στη Μεσόγειο.

»Μπορείτε να δείτε τα σημεία, οι πολίτες μας θα τα δουν σε λίγο.

»Έχουμε κάνει γεωτρήσεις ακόμη και στα νότια της Κύπρου, δηλαδή ακόμη και σε μια τοποθεσία που είναι αδιανόητο να πάει κανείς, εμείς κάναμε γεωτρήσεις», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ υποστήριξε ότι υπάρχουν αμφισβητούμενες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο.

«Όπως σε κάθε επιχείρηση, όπως όταν πήγαμε για την δεύτερη και τη τρίτη γεώτρηση στη Μεσόγειο, πολλές ξένες εταιρείες μας άφησαν μόνους στις επιχειρήσεις μας εκεί, λέγοντας ότι πρόκειται για τις αντιμαχόμενες ζώνες ή για αμφισβητούμενες περιοχές όπου υπάρχει διαμάχη, όπου υπάρχουν κάποιες διεκδικήσεις της “ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου” και ούτω καθεξής.

»Έχοντας έτσι η κατάσταση, εμείς καταφέραμε να αναπτύξουμε αυτές τις δυνατότητες σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.

»Δηλαδή, με κάθε έννοια, αυτά τα είδη των πραγμάτων που είναι έμμεσες ή άμεσες κυρώσεις, μας ώθησαν στην πραγματικότητα να σταθούμε στα δικά μας πόδια και με αυτόν τον τρόπο, γίναμε ικανοί να παρέχουμε αυτές τις δυνατότητες με τους δικούς μας μηχανικούς», είπε ο Τούρκος υπουργός, όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου.

Στόχος να τεθεί σε λειτουργία το Άκκουγιου το 2025

Για τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας Άκκουγιου, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «η Τουρκία έχει μια ιστορία ως προς την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας από το 1950, μια ιστορία περίπου 70 ετών.

»Στο παρελθόν είχαν γίνει ορισμένες προσπάθειες και βήματα προκειμένου να υπάρξει πυρηνική ενέργεια από όλες τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά το πιο αξιοσημείωτο και πιο ώριμο έργο είναι το έργο του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή.

»Στην πραγματικότητα, η επιλογή του Ακκούγιου ως τοποθεσία χρονολογείται από τη δεκαετία του ’70.

»Η διαπίστωση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης είναι ότι: Ναι, αυτή η τοποθεσία είναι κατάλληλη για πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970, αλλά από τότε δεν είχε γίνει τίποτα.

»Το 2010, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Προέδρου μας, όπως γνωρίζετε, υπογράφηκε μια διακυβερνητική συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι ο στόχος τους είναι να θέσουν σε λειτουργία το Άκκουγιου το 2025.

«Τον πρώτο αντιδραστήρα, αλλά ο σχεδιασμός μας ήταν ούτως ή άλλως μέχρι το 2028.

»Το 25- 26- 27- 28 θα υπάρχουν 4 αντιδραστήρες, στόχος μας είναι να θέσουμε σε λειτουργία και τους 4 αντιδραστήρες μέχρι το τέλος του 2028 και να καλύψουμε το 10% των αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρική ενέργεια από το Άκκουγιου.

»Και με αυτόν τον τρόπο, η χώρα μας θα αποφύγει 35.000.000 τόνους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», είπε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Σχετικά άρθρα