Η φρίκη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ξεχνιέται με την πάροδο των χρόνων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για μια νέα παγκόσμια σύρραξη, προειδοποίησε ο πάπας Φραγκίσκος με αφορμή την 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία.
Η απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στην κατεχόμενη από τους ναζί Γαλλία αποτέλεσε σημείο καμπής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε πως τα σκληρά μαθήματα του παρελθόντος σφυρηλάτησαν την αποφασιστικότητα των επόμενων γενεών να αποφύγουν νέες συγκρούσεις ευρείας κλίμακας.
Ο κόσμος θέλει ειρήνη
«Διαπιστώνω με λύπη ότι αυτό δεν ισχύει σήμερα και ότι ο κόσμος έχει κοντή μνήμη», αναφέρει σε μήνυμά του ο ποντίφικας.
«Οι άνθρωποι θέλουν ειρήνη.
»Θέλουν συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας, όπου ο καθένας μπορεί με ηρεμία να εκπληρώσει τα καθήκοντα και το πεπρωμένο του.
»Η καταστροφή αυτής της ευγενούς τάξης για ιδεολογικές, εθνικιστικές ή οικονομικές φιλοδοξίες είναι κατακριτέα από την ανθρωπότητα και την Ιστορία, αμαρτία ενώπιον του Θεού», υπογραμμίζει.
Ο πάπας Φραγκίσκος δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον πόλεμο της Ουκρανίας ή σε εκείνον μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά είπε ότι ορισμένες φορές ο συμβιβασμός είναι αναγκαίος για τον τερματισμό μιας σύρραξης.
«Η επιθυμία για ειρήνη δεν είναι δειλία.
»Αντιθέτως, απαιτεί το μεγαλύτερο θάρρος» όταν γνωρίζεις πως χάνεις κάτι, σημείωσε ο πάπας Φραγκίσκος.
Τον περασμένο Μάρτιο, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Κιέβου όταν αναφέρθηκε σε «λευκή σημαία» και «διαπραγμάτευση» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Το Βατικανό είχε εξηγήσει τότε πως ο πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε όρο που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος σε ερώτηση που του απηύθυνε, για να αναφερθεί στην εκεχειρία που επιτυγχάνεται χάρη στη θαρραλέα επιλογή της διαπραγμάτευσης.