Την αλληλεγγύη τους προς το Ισραήλ που αμύνεται κατά της Χαμάς εξέφρασαν Σολτς και Μακρόν από το γαλλογερμανικό διυπουργικό συμβούλιο στο Αμβούργο. Αγωνία για τους ομήρους.
Στη βαριά σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο του διήμερου διυπουργικού συμβουλίου Γερμανίας-Γαλλίας στο Αμβούργο.
Δεν είναι ακόμη γνωστός ο ακριβής αριθμός των θυμάτων και απαχθέντων, υπηκόοων της Γαλλίας και της Γερμανίας, από την Χαμάς, τόνισαν με προσεκτικές δηλώσεις τόσο ο Εμμανουέλ Μακρόν όσο και ο Όλαφ Σολτς.
Η κατάσταση των ομήρων είναι ιδιαίτερα εύθραστη και γι’ αυτό δεν έδωσαν συγκεκριμένες πληροφορίες στους δημοσιογράφους.
Τόνισαν όμως αμφότεροι ότι βρίσκονται σε στενή επικοινωνία και συνεργασία με τους διπλωμάτες των δύο χωρών στην περιοχή καθώς και με τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές.
Η καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ ήταν απερίφραστη και από τους δύο ηγέτες, με τον καγκελάριο Σολτς να υπογραμμίζει το «νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα» και τον πρόεδρο Μακρόν να κάνει λόγο για «εκβιασμό» εκ μέρους της Χαμάς.
Όπως έκαναν γνωστό μάλιστα, στο πλαίσιο της αναγκαστικής αλλαγής της ατζέντας του γαλλογερμανικού διυπουργικού συμβουλίου, οι δύο ηγέτες είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όσο και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.
Ταυτόχρονα βρίσκονται σε επαφή και με άλλες χώρες από την ευρύτερη περιοχή γύρω από το Ισραήλ.
Συνέχιση της στήριξης του Κιέβου
Από εκεί και πέρα, με φόντο την άλλη εμπόλεμη σύρραξη που μαίνεται στο ουκρανικό μέτωπο, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την στήριξή τους προς το Κίεβο καθώς και την ανάγκη συνέχισης της βοήθειας προς την ουκρανική κυβέρνηση και τον ουκρανικό στρατό, με τον Όλαφ Σολτς να στέκεται ιδιαίτερα στην πρόσφατη ανακοίνωση της Γερμανίας για αποστολή ενός ακόμη συστήματος αεράμυνας Patriot -αντί βέβαια για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus.
Ως προς το δύσκολο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής και του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, Γαλλία και Γερμανία έδειξαν -τουλάχιστον από το Αμβούργο- σύμπνοια ως προς την ανάγκη άμεσης μεταρρύθμισης των κανόνων και των διαδικασιών, με στόχο τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Μάλιστα δεσμεύθηκαν και οι δύο χώρες, με κοινές πρωτοβουλίες, να προωθήσουν περαιτέρω όλες τις αναγκαίες αλλαγές σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Αναγκαία η γαλλογερμανική συνεργασία για την ΕΕ
Το γαλλογερμανικό διυπουργικό συμβούλιο του Αμβούργου, το οποίο φέτος διεξήχθη σε δύο ημέρες αντί μιας, έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά για «σύννεφα» στην παλαιά και κραταιά γαλλογερμανική φιλία, η οποία οικοδομήθηκε μεταπολεμικά πάνω στα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της ήττας του ναζισμού.
Αν και τα τελευταία χρόνια πολλοί αναλυτές και στις δύο χώρες έκαναν λόγο για μια όχι και τόσο «θερμή» ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις, εξαιτίας διαφωνιών σε κομβικά θέματα που σχετίζονται με το μέλλον της ΕΕ, την διεύρυνση, τις σχέσεις με την Κίνα, την ενεργειακή μετάβαση και την πυρηνική ενέργεια, οι δύο ηγέτες επέλεξαν να στείλουν από το Αμβούργο μηνύματα ενότητας και συμπόρευσης.
Οι καιροί άλλωστε το επιβάλλουν. Το γαλλογερμανικό μοντέλο συνεργασίας, όπως τόνισε ο Εμμανουέλ Μακρόν, ήταν και συνεχίζει να είναι αναγκαίο προκειμένου να προχωρήσει στο μέλλον η Ευρώπη.