Η εμπλοκή των ΗΠΑ είναι «η κόλλα που συγκρατεί τη μόνη ουσιαστική αποστολή κατά του Ισλαμικού Κράτους».
Στη βορειοανατολική Συρία, οι περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην εναέρια επιτήρηση, συντονίζοντας τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), την παροχή βοήθειας στους πολίτες, την εμπλοκή φυλών, καθώς και ιατρικές εκκενώσεις στρατευμάτων των SDF, δήλωσε Αμερικανός αναλυτής τη Δευτέρα.
Η αποστολή πραγματοποιήθηκε με κάποια επιτυχία, λέει ο Τσαρλς Λίστερ.
Τουλάχιστον τρεις ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν από αμερικανικές επιχειρήσεις στη Συρία.
«Δεκάδες» υψηλόβαθμοι –και μεσαίοι– οπλαρχηγοί του ISIS στοχοποιήθηκαν.
«Σε όρους αντιτρομοκρατίας, αναμφισβήτητα υποβιβάζουμε το Ισλαμικό Κράτος», καταλήγει.
Σε ένα άρθρο για το Politico, ένα περιοδικό επικαιρότητας, ο Αμερικανός αναλυτής για τη Συρία, Τσαρλς Λίστερ, αποκαλεί την τρέχουσα παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία «ζωτική και βιώσιμη».
Ο Λίστερ επισκέφθηκε τη βορειοανατολική Συρία στις αρχές Μαρτίου, μαζί με μια αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία.
Τουλάχιστον 10.000 άνδρες τζιχαντιστές του ISIS και πάνω από 50.000 γυναίκες και παιδιά παραμένουν κρατούμενοι στη βορειοανατολική Συρία σε 26 φυλακές και δύο στρατόπεδα – ή αυτό που ο Λίστερ αποκαλεί «13 Γκουαντάναμο», αναφερόμενος στην παράνομη φυλακή της Αμερικής για υπόπτους τρομοκρατίας στην Κούβα.
Αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, τονίζει ο αναλυτής, επειδή οι τρομοκράτες ισχυροποιούνται μέσα από τέτοιες κρατήσεις.
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στο έδαφος είπαν στον Λίστερ ότι «πρέπει να έχουμε μια πραγματική αίσθηση επείγουσας ανάγκης για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα μέσω του επαναπατρισμού, της αποκατάστασης και της επανένταξης.
»Αυτό απαιτεί όλα τα όπλα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, απαιτεί τη διεθνή κοινότητα».
Το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε μια μεγάλη επίθεση στη φυλακή Guweiran στην πόλη Χασάκα τον Ιανουάριο του 2022, η οποία άφησε νεκρούς σχεδόν 500 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 261 μαχητών των SDF.
Η διοίκηση του στρατοπέδου Χολ, όπου βρίσκονται περίπου 52.500 άτομα που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για μια επικείμενη επίθεση.
Σύμφωνα με το άρθρο του Politico, «πολλαπλές» μεγάλες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους εναντίον του καταυλισμού έχουν αποτραπεί μόνο τους τελευταίους μήνες.
Μέρος του προβλήματος είναι το γεγονός ότι οι επαναπατρισμοί αλλοδαπών από στρατόπεδα και φυλακές υστερούν.
Με τον σημερινό ρυθμό, λέει ο Λίστερ, θα χρειαστούν άλλα 30 χρόνια για να επιστρέψουν όλοι στα σπίτια τους.
Το Ιράκ, το οποίο έχει τουλάχιστον 26.000 υπηκόους του φυλακισμένους μόνο στο Χολ, έχει επιταχύνει τους επαναπατρισμούς.
Ωστόσο, αν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, θα χρειαστούν άλλα έξι χρόνια για να επαναπατριστούν όλοι.
Από τους υπόλοιπους περίπου 18.500 Σύρους, οι περισσότεροι προέρχονται από περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση, καθιστώντας σχεδόν αδύνατες τις επιστροφές.
Επιπλέον, μόνο το 1% των υπηκόων τρίτων χωρών έχει επαναπατριστεί.
Ο Λίστερ αναγνωρίζει επίσης ότι η παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται ως αποστολή κατά του Ισλαμικού Κράτους, είναι επίσης κρίσιμη για τον περιορισμό του Ιράν.
«Όπως έχει καταστήσει σαφές η CENTCOM, η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και η αποτροπή της αναβίωσής του είναι η δεύτερη πιο ζωτική προτεραιότητα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αλλά η πρώτη είναι η αντιμετώπιση των απειλών που θέτει ένα εχθρικό Ιράν», γράφει ο Λίστερ.
Οι επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν φατριών σε βάσεις των ΗΠΑ στη Συρία στις 23 και 24 Μαρτίου έχουν αποδειχθεί το ίδιο.
Όπως έχει γράψει η ιστοσελίδα North Press στο παρελθόν, παρά –ή μάλλον επειδή– τέτοιες επιθέσεις από ομάδες φιλικές στο Ιράν, ορισμένοι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν ζητήσει τα αμερικανικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από τη Συρία.
«Όποτε φύγουν τα στρατεύματα [των ΗΠΑ]», προειδοποιεί το άρθρο, «όλη η κόλαση θα εξαπολυθεί».
Ο Λίστερ υποστηρίζει ότι η ενίσχυση και όχι η μείωση των προσπαθειών των ΗΠΑ στη Συρία είναι κρίσιμη τώρα.
Διαφορετικά, «μια καταστροφική αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους είναι απλώς θέμα χρόνου».