Ο βασιλιάς της Ολλανδίας, στην ομιλία του προς το έθνος με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, χαιρέτισε τη «συγγνώμη» που ζήτησε αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση για τον ρόλο που διαδραμάτισε το ολλανδικό κράτος στο δουλεμπόριο και τόνισε ότι δεν είναι παρά μόνο «η αρχή ενός μεγάλου δρόμου».
«Κανείς δεν φέρει σήμερα την ευθύνη για τις απάνθρωπες ενέργειες σε βάρος της ζωής ανδρών, γυναικών και παιδιών», τόνισε ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος.
«Όμως, αντιμετωπίζοντας με εντιμότητα το κοινό παρελθόν μας και αναγνωρίζοντας το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που συνιστά η δουλεία, θέτουμε τις βάσεις για ένα κοινό μέλλον», πρόσθεσε.
«Ένα μέλλον στο οποίο θα υψώσουμε το ανάστημά μας εναντίον κάθε σύγχρονης μορφής διακρίσεων, εκμετάλλευσης και αδικίας», εξήγησε.
«Η συγγνώμη που εξέφρασε η κυβέρνηση είναι η αρχή ενός μακριού δρόμου», τόνισε ο βασιλιάς.
Το δουλεμπόριο συνέβαλε στη χρηματοδότηση του «χρυσού αιώνα» της Ολλανδίας, μιας περιόδου ευημερίας, χάρη στο θαλάσσιο εμπόριο, κατά τον 16ο και 17ο αιώνα.
Η χώρα προώθησε περίπου 600.000 Αφρικανούς σκλάβους, ιδίως στη Νότια Αμερική και την Καραϊβική.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε το δουλεμπόριο «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», ζητώντας επίσημα συγγνώμη για τον ρόλο που διαδραμάτισε το κράτος.
Ωστόσο η πρωθυπουργός του Ζιντ Μάαρτεν και ο πρόεδρος του Σουρινάμ εξέφρασαν στη συνέχεια τη λύπη τους για την «απουσία διαλόγου» εκ μέρους της Ολλανδίας για το θέμα αυτό.
Κάποιες πρώην αποικίες της Ολλανδίας έχουν ζητήσει αποζημιώσεις για τις ενέργειες του ολλανδικού κράτους.