Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Αλβανία «γλείψιμο» του Ράμα δίχως όρια στον Ερντογάν – Προκλητικές δηλώσεις

Στην Αλβανία «γλείψιμο» του Ράμα δίχως όρια στον Ερντογάν – Προκλητικές δηλώσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Έντι Ράμα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Στην Αλβανία πολλά δημοσιεύματα ανέδειξαν τους νέους ύμνους του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στην Τουρκία και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αλβανική εφημερίδα «Πανοράμα» και άλλες εφημερίδες ανέφεραν ότι ο Έντι Ράμα κατά την επίσκεψή του στις 9 Δεκεμβρίου στην Τουρκία επαίνεσε τον Ερντογάν ως ηγέτη και την Τουρκία ως το κλειδί της σταθερότητας στην Ευρώπη.

Ο Έντι Ράμα επέκρινε τις Βρυξέλλες για την προσέγγισή τους στην Άγκυρα και έκανε λόγο για αδυναμία της Ευρώπης να συνεργαστεί με αυτούς που είναι διαφορετικοί.

Η εφημερίδα «Τέλεγκραφ» παραθέτει δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, ο οποίος είπε ότι χωρίς τον Ερντογάν, τα τείχη της Ευρώπης δεν θα στέκονταν.

Ράμα: Η Τουρκία έχει όραμα

Πιο αναλυτικά, στην ομιλία του ο Ράμα ανέφερε ότι «H Τουρκία έχει πολύπτυχη γεωπολιτική προσέγγιση και στρατηγικό όραμα.

»Κατανοεί βαθιά τη Μέση Ανατολή, έχει δεσμευτεί στη Μεσόγειο και την Κεντρική Ασία.

»Παίζει ρόλο στον πόλεμο Ρωσίας με Ουκρανία.

»Ο Ερντογάν έμεινε μακριά από τις συμμαχίες του ψυχρού πολέμου, σφυρηλατώντας με ιδιοφυή τρόπο μια φιλοδοξία χαμαιλέοντα για να είναι η νύφη σε κάθε γάμο και το μωρό σε κάθε βαφτίσια.

»Πιστή στον δικό της τρόπο, η Άγκυρα άφησε στη σκιά την ταυτότητα της ως μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος των ΗΠΑ με αντάλλαγμα το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου».

Τι είπε για την επίθεση της Ρωσίας

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «Η επίθεση της Ρωσίας δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, είναι επίθεση εναντίον όλης της ευρώ-ατλαντικής κοινότητας.

»Η κρίση των τιμών ενέργειας και ο πληθωρισμός του πολέμου είναι τα όπλα που επιδιώκουν να γονατίσουν το άλλο κομμάτι της Ευρώπης.

»Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι περιοχή γεμάτη με ειδικές αδυναμίες και εκτεθειμένη με ξεχωριστούς τρόπους στις προκλήσεις που απορρέουν από τον πρόσφατο γεωπολιτικό ανταγωνισμό των νέων ειδών απειλών προς την ασφάλεια και κυρίως από τη διένεξη στην Ουκρανία».

Αλβανία και Κόσοβο είναι με τη… Δύση

Σημείωσε ότι, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, στα Βαλκάνια υπάρχουν χώρες όπου το 70% του πληθυσμού πιστεύει ότι η Ρωσία δεν είναι επιδρομέας, και ότι ο Πούτιν είναι ηγέτης τον οποίο μπορούμε να εμπιστευόμαστε ότι θα φέρει ασφάλεια στην Ευρώπη, αναφέροντας ότι:

«Για χώρες όπως η Σερβία ή η σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, η μη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές και νατοϊκές αξίες αποτελεί συστατικό της ταυτότητάς τους και του εθνικού τους προσανατολισμού.

»Η εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές και νατοϊκές αξίες αφορά κυρίως την Αλβανία και το Κόσοβο.

»Αυτό ισχύει και για τη Βόρειο Μακεδονία και μέχρι ενός σημείου, και για το Μαυροβούνιο».

Σημαντική η Τουρκία – Δεν είναι «ξένη»

Υποστήριξε ότι εξαιτίας αυτών των διαφορών, είναι σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή να έχει έναν εταίρο όπως η Τουρκία και ανέφερε ότι:

«Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ξεκάθαρα και δυνατά στους ευρωπαίους και Αμερικανούς φίλους μας ότι στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ειδικά στα Δυτικά Βαλκάνια, η Τουρκία δεν είναι τρίτη δύναμη, δεν είναι άλλη μια “ξένη” στην Ευρώπη, διότι ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας συγκρότησης του κράτους και της ένταξής μας στην ευρωατλαντική κοινότητα είναι συνυφασμένη με την ιστορία και το ταξίδι της Τουρκίας».

Η Τουρκία περιφερειακή δύναμη

Επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι περιφερειακή δύναμη με καθοριστική σημασία για τα Δυτικά Βαλκάνια και σημείωσε ότι, «στον τρέχοντα γεωπολιτικό ανταγωνισμό, η Τουρκία έχει αποδειχθεί πολύ ιδιαίτερος και αναντικατάστατος συνεισφέρων στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή ασφάλεια μέσω της ανθεκτικής ρεαλιστικής προσέγγισής της, καθώς και της καλλιέργειας μιας σειράς ισχυρών εταιρικών σχέσεων.

»Η Τουρκία, πράγματι, υπηρέτησε και μπορεί να χρησιμεύσει, όπως βλέπουμε ακόμη και αυτές τις μέρες, ως μεσολαβητής για πολλές διαφορές που σχετίζονται με την παραδοσιακή ασφάλεια, με νεότερες προκλήσεις ασφάλειας στους τομείς της ενέργειας, του εφοδιασμού τροφίμων και της μετανάστευσης.

»Επιτρέψτε μου να σας πάω για λίγο πίσω, σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας, όπου η Τουρκία, μόνη της, αντιμετώπισε τη μεταναστευτική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στη Συρία, από το 2016 και μετά.

»Χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ δεν θα σωζόταν η Ευρώπη. Ήταν αυτή που στάθηκε στη μέση εκείνης της μεγάλης κρίσης, καλωσορίζοντας τους πρόσφυγες στη Γερμανία.

»Αλλά χωρίς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τείχη της Ευρώπης δεν θα είχαν αντέξει.

»Η Τουρκία είναι το κλειδί για τη σταθερότητα της Ευρώπης και, αν φανταζόμασταν για μια στιγμή το αντίθετο, σκεφτείτε με πόσο τρομερό τρόπο θα έπεφτε η Ευρώπη αν δεν φρουρούσε την πίσω πόρτα της η Τουρκία ακριβώς χάρη στον πρόεδρό σας».

Επιπλέον, κάνει λόγο για αδυναμία της Ευρώπης να συνεργαστεί με εκείνους που είναι διαφορετικοί και τοποθετούνται «διαφορετικά» από το τυπικό μοντέλο των κρατών μελών της, γεγονός που στην πραγματικότητα παρεμποδίζει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ευρωπαϊκής ασφάλειας και αναφέρει ότι «προκειμένου να συνεργαστεί με την Τουρκία πιο ουσιαστικά, η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει πέρα από το να σκέφτεται τους εταίρους και τους γείτονες μέσα από το πρίσμα της διεύρυνσης».

Παράλληλα, σημειώνει ότι η νέα πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας είναι πολύ πιο ευπρόσδεκτη και «στο πλαίσιο αυτής της πλατφόρμας, πρέπει επίσης να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τώρα και όχι αργότερα πώς θα εμπλακεί η Ρωσία όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και όταν η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι αδιαμφισβήτητη».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «η Τουρκία υπό την ηγεσία του προέδρου Ερντογάν δίνει έναν διαφορετικό τόνο, προσφέρει έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης και χρησιμεύει ως οδηγός για το πώς μπορεί κάποιος να είναι απόλυτα συνεπής, αδιαπραγμάτευτος ως προς αρχές όπως η εδαφική ακεραιότητα, να μην αφήνει περιθώρια για επιφανειακές γρήγορες λύσεις.

»Και από την άλλη να μην ξεχνάτε ποτέ ότι στο τέλος της ημέρας, η εξουσία αφορά τον λαό.

»Όλες τις προσπάθειες του προέδρου σας να διασφαλίσει ότι στο μεταξύ -διότι ο πόλεμος συνεχίζεται- δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν θα απειληθούν από την πείνα, αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της Τουρκίας».

Σχετικά άρθρα