Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

EURACTIV: H Μελόνι αμφισβητεί τα «ευρωπαϊκά» διαπιστευτήρια της Γερμανίας

EURACTIV: H Μελόνι αμφισβητεί τα «ευρωπαϊκά» διαπιστευτήρια της Γερμανίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίκτορ Όρμπαν, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιταλία, Όλαφ Σολτς, Ουγγαρία, Τζόρτζια Μελόνι,

Η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι κατηγόρησε την Τρίτη τη Γερμανία για τη στάση της κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ και διερωτήθηκε αν αυτή αντιπροσωπεύει «ευρωπαϊσμό».

Μιλώντας στην αίθουσα, η Μελόνι υπερασπίστηκε τον σύμμαχό της Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και έδειξε με το δάχτυλο κατά της Γερμανίας, η οποία, όπως είπε, μαζί με την Ολλανδία δεν συνεργάζεται προκειμένου να υπάρξει καλύτερη τιμή στο φυσικό αέριο για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Αναφέρεστε πάντα στον Όρμπαν, αλλά είναι η στάση της Γερμανίας αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊσμό;», ρώτησε η Μελόνι την ιταλική αντιπολίτευση.

«Μου φαίνεται ότι η ΕΕ έχει χάσει κάποια τρένα, και όχι εξαιτίας των “κυρίαρχων”, οι οποίοι δεν κυβερνούν στην ΕΕ», πρόσθεσε η Μελόνι.

Την Τρίτη (25 Οκτωβρίου), η Μελόνι έλαβε την «εμπιστοσύνη» της πλειοψηφίας των βουλευτών, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και σήμερα σε ψηφοφορία στη Γερουσία.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε άλλη μια κρίσιμη συνάντηση στο Λουξεμβούργο, κατά την οποία οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ απέτυχαν για άλλη μια φορά να καταλήξουν σε συμβιβασμό για την ενεργειακή κρίση, καθώς η Γερμανία και ορισμένα άλλα βόρεια κράτη διαφωνούν με τα ανώτατα όρια των τιμών του φυσικού αερίου.

Ξεκαθαρίζοντας τη θέση της στη σκηνή της ΕΕ, η Μελόνι δήλωσε ότι δεν θα γίνει ποτέ «μαζορέτα κανενός» και αναφερόμενη στην ΕΕ, τόνισε την αρχή της επικουρικότητας: «Θα πρέπει (η ΕΕ) να κάνει λιγότερα και να τα κάνει καλύτερα και να μην έχει λόγο για όλα».

Η ρητορική της για την ΕΕ μοιάζει με εκείνη του Όρμπαν, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που τη συνεχάρησαν για τον νέο της ρόλο, και φαίνεται ότι οι χώρες θα τα βρουν μεταξύ τους.

Ωστόσο, αυτό δύσκολα θα συμβεί με τη Γερμανία, δεδομένου ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Βερολίνου δεν ήθελε την ακροδεξιά Μελόνι στην εξουσία.

Μιλώντας στη EURACTIV Γερμανίας πριν από την ιταλική ψηφοφορία, ο Άξελ Σέφερ, πρόεδρος της γερμανοϊταλικής κοινοβουλευτικής ομάδας στη νομοθετική εξουσία, δήλωσε ότι ένας ακροδεξιός επικεφαλής της κυβέρνησης στη Ρώμη θα ήταν «καταστροφή για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Σέφερ χαρακτήρισε επίσης την σύμμαχο του Μελόνι, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ως «αναβολέα για έναν μεταφασίστα».

Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι δεσμεύτηκαν να εργαστούν πάνω σε ένα σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως όσον αφορά τον συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ.

Παρά την εκλογή της Μελόνι, τόσο το SPD όσο και οι αντιπολιτευόμενοι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) επιθυμούν να προχωρήσει αυτό το σχέδιο δράσης κυρίως για το συμφέρον της ιταλικής κοινωνίας.

Από την πλευρά του, ο Όρμπαν παραδέχθηκε πρόσφατα ότι οι γερμανοουγγρικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο, σημειώνοντας ότι «οι πολιτικοί ηγέτες έχουν πολλά να κάνουν για να διασφαλίσουν ότι η παραδοσιακά καλή γερμανοουγγρική συνεργασία θα συνεχιστεί».

«Η κοινωνία της Ουγγαρίας είναι πολύ πιο πλουραλιστική, ελεύθερη και ειρηνική από τη γερμανική κοινωνία […] Στα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια, όλο και περισσότεροι Δυτικοευρωπαίοι θα μετακομίσουν στην Ουγγαρία, επειδή η Ουγγαρία είναι μια ασφαλής, χριστιανική χώρα, υπερήφανη για τις παραδόσεις της», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: EURACTIV

Σχετικά άρθρα