Η Ζαντελίν, ένα 15χρονο κορίτσι Κούρδισσα Γιαζίντι από το Σιντζάρ (Β/Δ Ιράκ), σώθηκε από την αιχμαλωσία του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) πριν από τέσσερα χρόνια και παρότι πέρασε δύσκολες στιγμές, δεν έχασε την ελπίδα της στη ζωή παρά την απώλεια της οικογένειάς της.
Πριν τους επιτεθεί το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) τον Αύγουστο του 2014, η Ζαντελίν είχε φτάσει στην τρίτη τάξη του δημοτικού σχολείου και μετά την απελευθέρωσή της από το Ισλαμικό Κράτος, επέστρεφε στις σπουδές της, ενώ η μητέρα της αγνοείται ακόμα.
Η Ζαντελίν είπε στο Rudaw Media Network, την Κυριακή (24 Απριλίου 2022), ότι «απελευθερώθηκε από τα χέρια του ISIS πριν από τέσσερα χρόνια» και πρόσθεσε ότι ήρθε «να ζήσει με τον θείο της, αλλά η μητέρα της δεν έχει βρεθεί ακόμη».
Η ίδια επεσήμανε ότι ο θείος της, ο «Ίσσα», την έγραψε στο σχολείο για να συνεχίσει τις σπουδές της, επισημαίνοντας ότι «την ενδιαφέρουν οι σπουδές της, άρα είναι επιμελής μαθήτρια».
«Υποσχέθηκα στη γυναίκα του θείου μου ότι θα πάρω πολύ υψηλούς βαθμούς φέτος», πρόσθεσε.
Η Ζαντελίν ζει με την αδερφή και τον αδερφό της, στο σπίτι του θείου τους, όπου η γυναίκα του θείου τους έχει γίνει μητέρα για εκείνη.
Η Ασουάκ Ντομάν, η σύζυγος του θείου της Ζαντελίν, είπε στο Rudaw Media Network:
«Η Ζαντελίν υπέφερε πολύ κατά τη διάρκεια της κράτησής της από το Ισλαμικό Κράτος», προσθέτοντας ότι «η κατάστασή της άρχισε να βελτιώνεται σιγά σιγά».
Δήλωσε ότι τα θεωρεί τα ανίψια της «σαν τα παιδιά της και δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών και των κορών της», δηλώνοντας ότι «τις αγαπά πολύ και τους δίνω ό,τι μπορώ, μέχρι να τους ελεήσει ο Θεός και να επιστρέψει η μητέρα τους, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν μαζί στο σπίτι τους με ασφάλεια».
Η Ζαντελίν είναι ένα από τα διασωθέντα κορίτσια, που πλέον έχει ελπίδα και ενθουσιασμό για τη ζωή, αν και η ζωή της είχε μια σκοτεινή περίοδο, όπως και άλλες γυναίκες και νεαρά κορίτσια που βίωσαν πολλές κακουχίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 6.417 Κούρδους Γιαζίντι που σκλαβώθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος τον Αύγουστο του 2014, 3.557 έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής.
Ορισμένοι επιζώντες υποφέρουν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις της περιόδου σκλαβιάς τους.