Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μπάιντεν έθεσε στον Ερντογάν S-400 και ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Μπάιντεν έθεσε στον Ερντογάν S-400 και ανθρώπινα δικαιώματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντονι Μπλίνκεν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιταλία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σύνοδος G20, Τζο Μπάιντεν, Τουρκία,

Μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους S-400 έστειλε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη που διήρκεσε μόλις μια ώρα και έληξε χωρίς δηλώσεις.

Στο τραπέζι τέθηκε και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να έχουν διαρρεύσει περισσότερες πληροφορίες έως στιγμής. 

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε μεν την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και τη σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Στον απόηχο και των απειλών Ερντογάν για την απέλαση 10 πρέσβεων (μεταξύ αυτών και του αμερικανού) ξεκαθάρισε επίσης τη σημασία που έχουν για τις ΗΠΑ «οι ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία».

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις, να διευρύνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες των δύο χωρών. 

Επίσης, χαιρέτισε τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα και συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και τα περιφερειακά ζητήματα. 

ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν στη συγκρότηση κοινού μηχανισμού για την ενίσχυση και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. 

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα αμοιβαία βήματα που έγιναν για την κλιματική αλλαγή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους οι πρόεδροι Τουρκίας και ΗΠΑ συζήτησαν επίσης τα βήματα που πρέπει να ληφθούν για την επέκταση του όγκου του διμερούς εμπορίου.

«Σχεδιάζουμε να έχουμε μια καλή συζήτηση με τον Τούρκο πρόεδρο» φέρεται να είπε νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφος σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ωστόσο οι ψυχρές σχέσεις δεν φάνηκαν να κρύβονται, ενώ και τα χαμόγελα στη χειραψία λίγο πριν τη συνάντηση φαίνονταν βεβιασμένα.

Ο Τζο Μπάιντεν, που αντάλλαξε σύντομο χαιρετισμό με τον Ερντογάν χθες Σάββατο, δεν υποδέχθηκε τον κ. Ερντογάν, όπως ήλπιζε ο τελευταίος, το Σεπτέμβριο, όταν πήρε μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. 

Ο Ερντογάν συναντήθηκε τελευταία φορά με τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμούσε διακαώς νέα συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Οι δυο ηγέτες αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως COP26, η οποία ξεκινά την Κυριακή στη Γλασκώβη.

Σχετικά άρθρα