Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκικό γεωτρύπανο στην Αν. Μεσόγειο ανατινάζεται σε τουρκικό σίριαλ -Το σενάριο είναι της MİT

Τουρκικό γεωτρύπανο στην Αν. Μεσόγειο ανατινάζεται σε τουρκικό σίριαλ -Το σενάριο είναι της MİT
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για MİT - Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (Τουρκία), Έρευνα Υδρογονανθράκων, Τηλεόραση, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

«Ο Οργανισμός» («Teşkilat») είναι ένα δημοφιλές κατασκοπευτικό σίριαλ στην Τουρκία, παραγωγής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MİT.

Οι Τούρκοι παριστάνουν την υπερδύναμη και για να πείσουν το αφελές και απλοϊκό τουρκικό κοινό σε αυτή τη μεγαλομανία γυρίζουν τηλεοπτικές σειρές που τους παρουσιάζουν ως κάτι σπουδαίο και σημαντικό.

Η δεύτερη σεζόν της σειράς «Ο Οργανισμός», που ξεκίνησε να προβάλλεται την Κυριακή, διαδραματίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επικεντρώνεται στις αμφιλεγόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας για έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι «ξένες δυνάμεις», που στην πρώτη σεζόν είχαν στόχο να καταστρέψουν την εγχώρια παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ντρόουν) της Τουρκίας, προσπαθούν τώρα να αποτρέψουν τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Φυσικά, ενώ το κάνουν αυτό, συνεργάζονται με «προδότες», ή αντιφρονούντες, στην Τουρκία.

Στο τελευταίο επεισόδιο της πρώτης σεζόν, ένας πράκτορας μιας «ξένης δύναμης», που μιλούσε τουρκικά με αμερικανική προφορά, σαμποτάρισε ένα από τα γεωτρύπανα προκαλώντας κρίση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.

Το πλωτό γεωτρύπανο, το οποίο σύμφωνα με το σενάριο ανατινάζεται, ονομάζεται στη σειρά «Mavi Vatan», δηλαδή «Γαλάζια Πατρίδα«, όπως και το ναυτικό δόγμα που ταυτίζεται με την πολιτική της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Το πλοίο που χρησιμοποιήθηκε στη σειρά ήταν στην πραγματικότητα το πρώτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Fatih», το οποίο το τουρκικό κράτος παραχώρησε για τα γυρίσματα.

Σύμφωνα με την υπόθεση του «Teşkilat», μετά το Ιράκ, τη Λιβύη και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής, που έχουν βυθιστεί σε εσωτερικό χάος, τώρα είναι η σειρά της Τουρκίας να αντιμετωπίσει κάποια αναταραχή.

«Ξένες δυνάμεις» θα προσπαθήσουν να διχάσουν την Τουρκία με το πρόσχημα της προσφοράς δημοκρατίας και ελευθερίας.

Σύμφωνα με τους σεναριογράφους, ή πιο σωστά τους αξιωματούχους της MİT, οι τρομοκρατικές οργανώσεις που επιχειρούν εναντίον της Τουρκίας θα υποστηριχθούν μέσω δεξαμενών σκέψης στην Τουρκία.

Έτσι, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η MİT θέλει το κοινό να πιστεύει ότι οι αντίπαλοι της κυβέρνησης Ερντογάν, που απαιτούν περισσότερη δημοκρατία και περισσότερη ελευθερία στη χώρα, είναι εργαλεία αυτών των «ξένων δυνάμεων».

Το «Teşkilat», το οποίο στοχεύει να δείξει το τουρκικό κράτος ως ισχυρό, είναι πολύ δημοφιλές στο τουρκικό κοινό.

Βασίζεται σε μια ιστορία ότι μια ομάδα πρακτόρων της MİT σκηνοθέτησαν τους θανάτους τους σε αεροπορικό δυστύχημα για να τους επιτρέψουν να πραγματοποιήσουν ελεύθερα μυστικές επιχειρήσεις εναντίον των «κακών», οι οποίοι είναι έτοιμοι να κάνουν ό, τι περνά από το χέρι τους για να αποτρέψουν την ανόρθωση της Τουρκίας.

Ενισχύει την υπερηφάνεια των τηλεθεατών να βλέπουν ότι οι Τούρκοι πράκτορες είναι εξίσου ικανοί με τους πράκτορες της CIA στις παραγωγές του Χόλιγουντ που παρακολουθούσαν για χρόνια.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είναι οι «κακοί» στη δεύτερη σεζόν

Ωστόσο, έχει σημασία ότι, στη δεύτερη σεζόν του «Teşkilat», η σειρά προβάλλεται στο κρατικό TRT1, οι Εμιρατιανοί (από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – ΗΑΕ) δεν παίζουν πλέον τους κακούς όπως στην πρώτη σεζόν που ήθελαν να καταστρέψουν την τουρκική τεχνολογία drone.

Είναι οι «ξένες δυνάμεις» που τώρα επιδιώκουν συνωμοσίες κατά των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία και τα ΗΑΕ βρίσκονται σε διαφορετικές πλευρές σχεδόν σε κάθε πολιτικό ζήτημα στην περιοχή, δουλεύοντας ο ένας εναντίον του άλλου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που ανήκαν στο Ντουμπάι μετέδιδαν ειδήσεις κατά της Τουρκίας, η Τουρκία, μαζί με το Κατάρ, στόχευαν τα καθεστώτα των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου ιδιαίτερα και υποστήριζαν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, νούμερο ένα εχθρό των αραβικών καθεστώτων.

Για πρώτη φορά στην τουρκική ιστορία, σε μια τηλεοπτική σειρά σεναρίου από τη MİT, οι Άραβες παρουσιάστηκαν ως εχθρικές ξένες δυνάμεις, και επιπλέον, ορισμένες γνωστές προσωπικότητες των ΗΑΕ συμπεριλήφθηκαν στη σειρά.

Οι προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ αντικατοπτρίστηκε αρχικά στα μέσα ενημέρωσης.

Η Άγκυρα προειδοποίησε τηλεοπτικά κανάλια που συνδέονται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα με έδρα την Τουρκία να πάψουν να στοχοποιούν τα καθεστώτα των χωρών του Κόλπου και της Αιγύπτου στις εκπομπές τους.

Σχετικά άρθρα