Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, τα δύο μνημόνια συνεργασίας για το Κέντρο Αριστείας για την Ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα.
Βασικός στόχος του ΝΑΤΟ η αεράμυνα
Ειδικότερα, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η «κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, του υπουργείου Άμυνας της Τσέχικης Δημοκρατίας, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκικής Δημοκρατίας (ενεργούντος δια λογαριασμό της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας), σε σχέση με τη σύσταση, διοίκηση και λειτουργία του Κέντρου Αριστείας για Ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα (IAMD COE Operational MOU)».
Eπίσης η «κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, του υπουργείου Άμυνας της Τσέχικης Δημοκρατίας, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκικής Δημοκρατίας (ενεργούντος δια λογαριασμό της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας), καθώς επίσης και του Στρατηγείου του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ, αναφορικά με τη λειτουργική σχέση όσον αφορά το Κέντρο Αριστείας για Ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα (IAMD COE Functional Relationship MoU)».
«Η αντιπυραυλική και αντιαεροπορική άμυνα ήταν ανέκαθεν βασικός στόχος της Νατοϊκής Συμμαχίας, αλλά και πάντα ήταν στον σχεδιασμό της άμυνας κάθε χώρας», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι το Κέντρο Αριστείας είναι εργαστήριο μελέτης και ανάπτυξης τακτικών αντιμετώπισης, στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής προστασίας και ο ρόλος του είναι υποστηρικτικός.
Η αποστολή του, όπως είπε, είναι η βελτίωση, η εξειδίκευση των δυνατοτήτων των κρατών μελών της Συμμαχίας, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων και των επιχειρήσεων που αφορούν στην ολοκληρωμένη αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα.
Η Ελλάδα, που φιλοξενεί το Κέντρο Αριστείας, παρέχει την αρχική υποδομή, τον εξοπλισμό, το προσωπικό υποστήριξης και τη διοικητική μέριμνα, όπως ορίζουν τα μνημόνια. Έδρα του Κέντρου Αριστείας είναι τα Χανιά.
Στρατηγικός ο ρόλος της Κρήτης
«Αυτά τα δύο μνημόνια που καλείται να κυρώσει η Βουλή είναι μια υπόθεση επωφελής για την Ελλάδα, η οποία αυξάνει το αμυντικό της αποτύπωμα, ως χώρα μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και υπογράμμισε ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας στη Συμμαχία και το Κέντρο Αριστείας αναμένεται να αποδώσει σημαντική τεχνογνωσία στον κρίσιμο τομέα της αεράμυνας, να αποτελέσει πόλο έλξης για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό από άλλες χώρες.
Όπως εξάλλου υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, η εξωστρέφεια της χώρας θα ενισχυθεί σε διεθνές επίπεδο, με τη συμμετοχή και τη διοργάνωση πολυεθνικών συνεργασιών-σεμιναρίων-εκπαιδεύσεων και ασκήσεων, σχετικών με τη λειτουργία του Κέντρου.
Πέραν αυτών, θα αναβαθμιστεί περαιτέρω και ο στρατηγικός ρόλος της Κρήτης, ως περιφερειακού κέντρου εκπαίδευσης και παροχής υποστήριξης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, βουλευτές έθεσαν ζήτημα για τον ρόλο της Τουρκίας, με δεδομένη τη στρατηγική όξυνσης της Άγκυρας.
«Η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Άρα, η ζωή στο ΝΑΤΟ έχει να κάνει και με την σχέση με την Τουρκία, η οποία σε επίπεδο διμερές είναι όπως είναι, αλλά από εκεί και πέρα, δεδομένο είναι ότι η Τουρκία αποτελεί και μέλος της Συμμαχίας», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, για να υπογραμμίσει:
«Εμείς θέλουμε η Ελλάδα να έχει αμυντικό αποτύπωμα και έξω από τα όρια της χώρας.
»Και το έχει το αμυντικό αποτύπωμα, διότι διαθέτει ικανές επιχειρησιακά και άρτια εκπαιδευμένες Ένοπλες Δυνάμεις.
»Θέλουμε λοιπόν να είμαστε περισσότερο εξωστρεφείς, σε ό,τι αφορά στη συμμαχική μας ιδιότητα, είτε στους κόλπους της ΕΕ, τώρα που εξελίσσεται η ιδέα της δημιουργίας του ευρωστρατού, είτε στους κόλπους του ΝΑΤΟ».
Για την αποστολή patriot στη Σαουδική Αραβία
Καθώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διατυπώθηκε κριτική για την αποστολή της μοίρας Patriot στη Σαουδική Αραβία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι τα patriot είναι ένα ακόμα σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας, δεν κάνουν επιθετικές ενέργειες, αλλά εξουδετερώνουν άλλους πυραύλους που εισέρχονται για να προσβάλουν στόχους.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε, ότι η αποστολή των patriot εντάσσεται στις προσπάθειες δημιουργίας μιας αντιπυραυλικής ομπρέλας άμυνας σε ευαίσθητες υποδομές στη Σαουδική Αραβία, που κρίθηκε ότι είναι ευάλωτες σε προσβολές από μη επανδρωμένα οχήματα και άλλα συστήματα που χαρακτηρίζονται μη συμβατικά.
«Μας το ζήτησαν οι Σαουδάραβες με τους οποίους η συμμαχική μας σχέση έχει ενισχυθεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Είχε προηγηθεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που είπε ότι «η αποστολή patriot στη Σαουδική Αραβία, η εμπλοκή μας, για πρώτη φορά, σε στρατιωτική σύρραξη εκτός αποφάσεων διεθνών οργανισμών, η εμπλοκή μας, για πρώτη φορά, σε σύγκρουση σουνιτών και σιιτών, δεν αποτελεί απλώς λανθασμένη δήλωση τιμής σε αυτό τον παρωχημένο «ατλαντισμό», αλλά και στρατηγικά μεγάλο σφάλμα».