Συζήτηση στη βάση ενός πλαισίου που ετοίμασαν οι Βρετανοί και φαίνεται να γίνεται αποδεκτό, ως ιδέα, από πλευράς Ηνωμένων Εθνών αναμένεται στο επόμενο διάστημα στο Κυπριακό.
Η απουσία άλλων προτάσεων, στο πλαίσιο της λογικής Γκουτέρες για τετραγωνισμό του κύκλου, έδωσε την ευκαιρία στους Βρετανούς να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να ετοιμάσουν πακέτο ιδεών, που είναι και το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι του Κυπριακού σε αυτή τη φάση.
Κύριοι άξονες του πλαισίου είναι τα θέματα της κυριαρχίας και η πολιτική ισότητα, καθώς και η ομοσπονδιακή δομή του νέου κράτους.
Ωστόσο, σε μια σύγκριση με το προηγούμενο πλαίσιο που είχε παρουσιάσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στο Κραν Μοντάνα, το καλοκαίρι του 2017, εντοπίζονται σημαντικά κενά.
Κυρίως κενά που έχουν να κάνουν με τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.
Λαμβανομένων υπόψη και των αντιδράσεων της τουρκικής πλευράς στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, σημειώνεται η προσπάθεια να βγουν τα θέματα αυτά εκτός ημερήσιας διάταξης.
Εξέλιξη η οποία, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, είναι άκρως αρνητική για την ελληνοκυπριακή πλευρά, στην οποία φορτώνουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που διαμορφώνεται.
Η μη πραγματοποίηση επίσκεψης της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί για να προετοιμάσει τις συναντήσεις της Νέας Υόρκης αφήνει κενά ως προς την καταγραφή των προθέσεων του ΟΗΕ.
Ταυτόχρονα απομακρύνει και τη δυνατότητα μιας τριμερούς συνάντησης του ΓΓ με τους δύο ηγέτες το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Η κάθε πλευρά προετοιμάζεται για τις συναντήσεις που θα έχει ξεχωριστά με τον ΓΓ ΟΗΕ και για τις θέσεις που θα παρουσιάσει μέσα σ’ ένα χρονικό πλαίσιο μισής ώρας περίπου.
Οι εξελίξεις τη Νέα Υόρκη θα αποτελέσουν βαρόμετρο και για τα επόμενα μέτρα που θα αποφασίσει η Λευκωσία σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο.
Στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων.