Η παραλλαγή C.1.2 του κορωνοϊού φέρει ανησυχητικές μεταλλάξεις και πρέπει να αναγνωριστεί ως «παραλλαγή ειδικού ενδιαφέροντος», προειδοποιεί νέα μελέτη.
Το νέο στέλεχος πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική και αργότερα ανιχνεύθηκε σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες.
Το C.1.2 ανακαλύφθηκε πέρυσι τον Μάιο στις επαρχίες του Γιοχάνεσμπουργκ και της Πρετόρια, αναφέρουν Νοτιοαφρικανοί ερευνητές σε μελέτη που παρουσιάζεται ως προδημοσίευση.
Έκτοτε έχει ανιχνευθεί σε ακόμα επτά χώρες της Αφρικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Ωκεανίας.
Η Βρετανία, η Πορτογαλία και η Ελβετία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες με κρούσματα του C.1.2.
Το νέο στέλεχος φέρει πολυάριθμες μεταλλάξεις που «συνδέονται με αυξημένη μεταδοτικότητα και μειωμένη ευαισθησία στα εξουδετερωτικά αντισώματα» προειδοποιούν οι ερευνητές.
Πολλές από τις μεταλλάξεις αφορούν την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα, πρωτεΐνη στην οποία στοχεύουν όλα τα σημερινά εμβόλια.
Μέχρι στιγμής πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν περιλαμβάνει το C.1.2.στα «στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος» (variants of concern) που προκαλούν ανησυχία.
Το C.1.2. εμφανίστηκε ως μετεξέλιξη του C.1, ενός από τα στελέχη που εξαπλώθηκαν στη Νότια Αφρική στο πρώτο πανδημικό κύμα.
Ένα διαφορετικό στέλεχος που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, το στέλεχος Βήτα, δημιούργησε ανησυχία λόγω ενδείξεων για αυξημένη ανθεκτικότητα στα εμβόλια.