Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ελληνικό σχολείο SAHETI στη Νότια Αφρική γιορτάζει τα 50 του χρόνια

Το ελληνικό σχολείο SAHETI στη Νότια Αφρική γιορτάζει τα 50 του χρόνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Γιώργος (Τζορτζ) Μπίζος, Ελληνική Ομογένεια, Νότια Αφρική,

Το σχολείο SAHETI στη Νότια Αφρική είναι ένα από τα πιο εμβληματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχει να επιδείξει ο απόδημος Ελληνισμός.

Φέτος γιορτάζει μισό αιώνα λειτουργίας και προσφοράς.

Πρώην εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου σήμερα ζουν μόνιμα στην Αυστραλία.

Η εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής (Drama Teacher), Hazel Ucko Stein, δίδαξε για πάνω από 30 χρόνια στην Ελληνική Εκπαιδευτική και Τεχνική Εταιρία Νοτίου Αφρικής (South African Hellenic Educational and Technical Institute (SAHETI).

Εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό προσωπικό τον Ιανουάριο του 1975, λίγους μόνο μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του ιδρύματος.

Στην ίδρυσή του πρωτοστάτησαν επιφανείς παράγοντες από την Ομογένεια και ευρύτερα την κοινωνία της Νότιας Αφρικής, υπό την ηγεσία και καθοδήγηση του Νομικού Γιώργου Μπίζου, ο οποίος ήταν και δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα.

Το σχολείο έχει την έδρα του στο προάστειο Senderwood της περιοχής Bedfordview, που είναι στα ανατολικά περίχωρα του Γιοχάνεσμπουργκ.

Σήμερα, πλην της κυρίας Ucko-Stein, έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην Αυστραλία πρώην μαθητές και μαθήτριες του σχολείου αυτού, ανάμεσά τους και ελληνικής καταγωγής άτομα.

Η κυρία Ucko-Stein στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρόγραμμά του SBS Greek, προέβη σε μία αναπόληση των 30 τόσων χρόνων που δίδαξε εκεί.

Είπε μεταξύ άλλων ότι το σχολείο ξεκίνησε με περίπου 55 μαθητές και σήμερα υπερβαίνουν τους χίλιους.

Το μάθημα των Ελληνικών, είπε, είναι υποχρεωτικό για όλους.

Η ίδια χαριτολογώντας, μας ανέφερε πως έχει μετανιώσει που δεν έμαθε Ελληνικά, αλλά χαίρεται γιατί οι κόρες της που μαθήτευσαν εκεί, μπόρεσαν να μάθουν τη γλώσσα σε ικανοποιητικό βαθμό κατανόησης.

Στην αρχή ο βασικός κορμός των μαθητών ήταν από την ελληνική παροικία, αλλά σταδιακά οι εγγραφές αφορούσαν μαθητές από τις πολλές και διάφορες εθνικότητες/μεταναστευτικές κοινότητες της Νότιας Αφρικής.

«Στο σχολείο δεν υπήρχε καμία φυλετική διάκριση από την αρχή της λειτουργίας του.

»Το σχολείο ήταν και παραμένει ανοικτό σε όλους», επισήμανε η κυρία Ucko-Stein και τόνισε τα εξής, αναφορικά με την διδαχή των Ελληνικών:

«Αν πίνεις από το ποτήρι του Ελληνισμού, τότε είσαι Έλληνας κι αυτό είναι το ελληνικό ήθος- So if you drink from the Cup of Hellenism, you are Greek and that is the Greek ethos».

Η κυρία Ucko-Stein μεταξύ των πολλών που μοιράστηκε μαζί είναι και η γνωριμία της με τον Γιώργο Μπίζο.

«Τον αγαπούσα τον Γιώργο Μπίζο. Ήταν παρών σε κάθε σημαντική σχολική εκδήλωση.

»Έδινε όλο του το είναι για το σχολείο. Και καθώς ήταν φανατικός κηπουρός στο σπίτι του, τώρα υπάρχει ένας κήπος προς τιμήν του στους χώρους του σχολείου», ανέφερε η κυρία Ucko-Stein.

Σχετικά άρθρα