Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πανικός στην Καμπούλ από την προέλαση των Ταλιμπάν – Οι κάτοικοι την εγκαταλείπουν

Πανικός στην Καμπούλ από την προέλαση των Ταλιμπάν – Οι κάτοικοι την εγκαταλείπουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροδρόμιο Καμπούλ, Αφγανιστάν, Ισλαμιστές, Καμπούλ, Ταλιμπάν, Τζιχαντιστές,

Οι κάτοικοι της Καμπούλ ήταν το βράδυ του Σαββάτου τυλιγμένοι στον φόβο. Στην αφγανική πρωτεύουσα επικρατεί πανικός, οι πολίτες αναζητούν οδούς διαφυγής από την αιματοχυσία, μεταδίδει ο Guardian.

Νωρίτερα το Σάββατο οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τη Μαζάρ-ε-Σαρίφ, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και το τελευταίο προπύργιο της κυβέρνησης στον βορρά, καθώς και δύο άλλες επαρχίες στα ανατολικά καθώς έσφιξαν τη «λαβή» τους στη χώρα.

Στην Καμπούλ κυκλοφορούν φήμες ότι ο Πρόεδρος Γκάνι θα αποχωρήσει ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για να γλιτώσει την πρωτεύουσα και τον πληθυσμό της άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων.

Ωστόσο, σε διάγγελμά του το Σάββατο είπε ότι θα αναδιοργανώσει τον στρατό και έκανε αόριστη αναφορά στην «έναρξη διαβουλεύσεων» σε όλη την κοινωνία και με διεθνείς συμμάχους.

Μπορεί να μην αργήσει να πάρει μια απόφαση. Το Σάββατο ολόκληρη η επαρχία Λογκάρ, νότια της Καμπούλ και η πρωτεύουσα της επαρχίας Πακτίκα στα σύνορα με το Πακιστάν ήταν οι τελευταίες περιοχές που περιήλθαν στους Ταλιμπάν.

Κατά τη διάρκεια της αστραπιαίας προέλασης των Ταλιμπάν, η παράδοση της πρωτεύουσας της Πακτίκα, Σαράνα, έγινε ύστερα από διαπραγματεύσεις των τοπικών πρεσβύτερων για να αποφευχθεί η αιματοχυσία.

Η εκστρατεία των Ταλιμπάν που ξεκίνησε τον Μάιο είχε ως αποτέλεσμα να καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της αφγανικής υπαίθρου και τα συνοριακά περάσματα μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Τις τελευταίες επτά ημέρες κατέλαβαν αστικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Κανταχάρ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας και της πνευματικής βάσης και πρώην πρωτεύουσας των Ταλιμπάν, και της δυτικής Χεράτ, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης.

Οι εξελίξεις στη Λογκάρ έφεραν τους Ταλιμπάν στα όρια της συνοικίας Χαρ Ασιάμπ της Καμπούλ, μόλις επτά μίλια νότια της πρωτεύουσας, δήλωσε ο βουλευτής Χόντα Αχμαντί.

Η πρωτεύουσα κυριαρχείται από μια αυξανόμενη αίσθηση πανικού, με τους κατοίκους να φοβούνται είτε τις συγκρούσεις στο δρόμο, είτε την κατοχή από εκδικητικούς Ταλιμπάν.

Η σχετικά ευημερούσα, σύγχρονη πρωτεύουσα είδε μια σειρά στοχευμένων δολοφονιών τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι Ταλιμπάν σκότωσαν δημοσιογράφους, ακτιβιστές δικαιωμάτων και άλλους των οποίων το όραμα για το Αφγανιστάν δεν ταίριαζε με αυτό των ισλαμιστών.

Πολλοί που εργάζονται σε παρόμοιους τομείς φοβούνται ότι θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι.

Οι Ταλιμπάν κάλεσαν τους πολίτες να μείνουν και υποσχέθηκαν ότι δεν θα βλάψουν όσους έχουν σχέσεις με το εξωτερικό.

«Όλοι όσοι εργάστηκαν και βοήθησαν προηγουμένως τους εισβολείς ή τώρα βρίσκονται στις τάξεις της διεφθαρμένης διοίκησης της Καμπούλ, το Ισλαμικό Εμιράτο τους άνοιξε την πόρτα του και τους ανακοίνωσε αμνηστία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Σουχάιλ Σαχίν το Σάββατο.

«Κανείς δεν πρέπει να εγκαταλείψει την περιοχή και τη χώρα του.

»Θα ζουν μια φυσιολογική ζωή.

»Το έθνος και η χώρα μας χρειάζονται υπηρεσίες και το Αφγανιστάν είναι το κοινό μας σπίτι που θα χτίσουμε και θα υπηρετήσουμε μαζί … κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί για τη ζωή του».

Αλλά ακτιβιστές έχουν προειδοποιήσει για στοχευμένες δολοφονίες σε περιοχές που τέθηκαν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ένα θύμα ήταν ο δημοφιλής κωμικός Καντάρι Ναζάρ Μοχάμαντ, ο οποίος έκανε αναρτήσεις που περιελάμβαναν τραγούδια και αστεία στο TikTok.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάστηκε επίσης με την τοπική Αστυνομία, ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπήρξαν επίσης περιορισμοί στα δικαιώματα των γυναικών, που προκάλεσαν φόβους ότι η χώρα επιστρέφει στους σκληρούς περιορισμούς της κυριαρχίας των Ταλιμπάν στη δεκαετία του 1990, παρόλο που οι εκπρόσωποι της ισλαμιστικής παράταξης έχουν υποσχεθεί ότι θα σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών υπό το Ισλάμ.

Στη Κανταχάρ, οι γυναίκες τραπεζοϋπάλληλοι απολύθηκαν με την απειλή όπλων και τους είπαν ότι άντρες συγγενείς θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση τους, ανέφερε το Reuters.

Και αφού η Χεράτ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν, οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι οι γυναίκες αποκλείστηκαν από το πανεπιστήμιο, όπου αποτελούν πάνω από τους μισούς φοιτητές.

Η πρωτεύουσα είναι ήδη γεμάτη με εσωτερικούς πρόσφυγες που έχουν υποχωρήσει είτε χάνοντας σε μάχες, είτε από τον φόβο των Ταλιμπάν.

Πάνω από ένα τέταρτο εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τον Μάιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά.

Όσοι μπορούν όμως ψάχνουν τρόπους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι γεμάτο κόσμο και οι θέσεις σε πτήσεις προς το εξωτερικό έχουν κλείσει εδώ και μέρες.

Οι τράπεζες είναι γεμάτες από ανθρώπους που προσπαθούν να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους. Το ίδιο και οι ουρές στα μηχανήματα ΑΤΜ.

Προσθέτοντας την αίσθηση της απελπισίας, οι πεζοναύτες των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να φτάνουν αεροπορικώς στην Καμπούλ, μέρος μιας δύναμης 3.000 στρατιωτών που προορίζεται να βοηθήσει στην αποστολή εκκένωσης του προσωπικού της πρεσβείας και των Αφγανών συμμάχων.

Η Βρετανία και πολλά άλλα δυτικά έθνη στέλνουν επίσης στρατεύματα για να εξομαλύνουν τη βιαστική εκκένωση των πολιτών τους.

Σχετικά άρθρα