Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ανοσία από τα mRNA εμβόλια Pfizer και Moderna μπορεί να διαρκεί χρόνια

Η ανοσία από τα mRNA εμβόλια Pfizer και Moderna μπορεί να διαρκεί χρόνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εμβόλιο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Τα εμβόλια Pfizer και Moderna είναι πιθανό να προκαλούν διαρκή ανοσία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα ανοσοκύτταρα εξακολουθούν να οργανώνονται για την καταπολέμηση του κορωνοϊού μήνες μετά τον εμβολιασμό, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, προκαλώντας αίσθηση.

Τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι:

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια mRNA μπορεί να μην χρειαστούν τρίτη δόση.

Αρκεί βέβαια ο ιός και οι παραλλαγές του να μην υποστούν σημαντικές μεταλλάξεις – κάτι που δεν είναι εγγυημένο.

Τα άτομα, που νόσησαν και ανέκαμψαν από Covid-19, πριν εμβολιαστούν, μπορεί επίσης να μην χρειαστούν τρίτη δόση ακόμη και αν ο ιός υποστεί κάποια σημαντική μετάλλαξη.

«Είναι ένα καλό σημάδι για το πόσο ανθεκτική είναι η ανοσία μας από αυτό το εμβόλιο», δήλωσε ο Δρ. Ali Ellebedy, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο St. Louis, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Η μελέτη δεν συμπεριέλαβε το εμβόλιο της Johnson & Johnson και κατά τον Ellebedy είπε ότι αναμένει ότι η ανοσολογική απόκριση θα είναι λιγότερο ανθεκτική από εκείνη που παράγεται από τα εμβόλια mRNA.

Πριν από ένα μήνα, η ερευνητική ομάδα του Ellebedy είχε δημοσιεύσει άλλη μελέτη, στην οποία έδειξε ότι σε άτομα, που επέζησαν του Covid-19, τα ανοσοκύτταρα βρίσκονται σε ηρεμία στον μυελό των οστών για τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση.

Μια μελέτη από άλλη ομάδα ερευνητών έδειξε ότι τα λεγόμενα κύτταρα μνήμης τύπου Β συνεχίζουν να ωριμάζουν και να ενισχύονται για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη μόλυνση.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η ανοσία μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, πιθανώς για ολόκληρη τη ζωή, σε άτομα που είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό και αργότερα εμβολιάστηκαν. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές, εάν ο εμβολιασμός από μόνος του μπορεί να έχει παρόμοια μακροχρόνια επίδραση.

Η ομάδα του Δρ. Ellebedy προσπάθησε να δώσει απάντηση αυτό το ερώτημα εξετάζοντας την πηγή των κυττάρων μνήμης: τους λεμφαδένες, όπου τα ανοσοκύτταρα εκπαιδεύονται για να αναγνωρίσουν και να καταπολεμήσουν τον ιό. Μετά από μόλυνση ή εμβολιασμό, σχηματίζεται στους λεμφαδένες μια εξειδικευμένη δομή που ονομάζεται βλαστικό κέντρο.

Αυτή η δομή είναι μια ελίτ σχολή εκπαίδευσης, όπου τα Β κύτταρα γίνονται όλο και πιο εξελιγμένα και μαθαίνουν να αναγνωρίζουν ένα διαφορετικό σύνολο ιογενών γενετικών ακολουθιών.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Σχετικά άρθρα