Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στις κοινές δηλώσεις με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι είχαν με τον Τούρκο ομόλογό του συζητήσεις με πλήρη επίγνωση των σοβαρά διαμετρικά αντίθετων θέσεων.
Ωστόσο, επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί ένας περιορισμένος κατάλογος οικονομικής συνεργασίας, ενώ αποφασίστηκε να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών Covid-19 ώστε να μπορέσουν οι πολίτες των δύο χωρών να επισκεφθούν Ελλάδα και Τουρκία.
Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι καθορίστηκε για τις 14 Ιουνίου η συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε διαδικασία σταδιακής ομαλοποίησης σε βάθος χρόνου.
«Η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι οι δύο πλευρές έχουν πλήρη επίγνωση των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουν, ενώ συζητήθηκε το σύνολο των ζητημάτων των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.
Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ευχαριστώντας τον Ελληνα υπουργό για την φιλοξενία, δήλωσε:
«Θα γίνει μια 4η διάσκεψη για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
»Όπως προείπε ο Νίκος Δένδιας θα γίνει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, υπάρχουν πολλά θέματα που χρήζουν επίλυσης.
»Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε τη σχέση μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και όρους και συμφωνήσαμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η θετική συνεργασία.
»Ευχαριστώ Νίκο Δένδια θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε εκ νέου, σε διάφορα φόρουμ.
»Σε ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να σε ξαναδώ».