Μαροκινή αντιπροσωπεία πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ για προετοιμασίες του εκ νέου ανοίγματος ενός γραφείου συνδέσμου, ανέφερε τη Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή εξοικειωμένη με το θέμα, λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Αξιωματούχοι του Μαρόκου έφτασαν την Κυριακή στο Ισραήλ, λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας στο Ραμπάτ για την υπογραφή σειράς συμφωνιών.
Η πηγή διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πρόκειται για μια προπαρασκευαστική «τεχνική» επίσκεψη για να προετοιμαστεί το άνοιγμα ενός γραφείου συνδέσμου.
Αναμένεται να ακολουθήσει η άφιξη στο Ισραήλ μεγαλύτερης μαροκινής αντιπροσωπείας, πρόσθεσε η ίδια πηγή που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε τηλεφωνική συνομιλία προσκάλεσε τον βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’ του Μαρόκου να επισκεφτεί το Ισραήλ, ανακοίνωσε την Παρασκευή το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Ο Μαροκινός βασιλιάς «χαιρέτισε την επανενεργοποίηση των μηχανισμών συνεργασίας (…) και την επανέναρξη των τακτικών επαφών», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του βασιλικού υπουργικού συμβουλίου, στην οποία ωστόσο δεν έγινε λόγος για την ισραηλινή πρόσκληση.
Δύο διπλωματικά γραφεία εξασφάλιζαν τη σύνδεση μεταξύ Μαρόκου και Ισραήλ μετά τις ισραηλινο-παλαιστινιακές ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο του 1993, μέχρι το κλείσιμο τους μετά το ξέσπασμα της δεύτερης Ιντιφάντα (παλαιστινιακής εξέγερσης) το 2000.
Το Μαρόκο έγινε η τέταρτη αραβική χώρα που ανακοίνωσε μια εξομάλυνση των σχέσεών της με το εβραϊκό κράτος φέτος, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν, σε συμφωνίες που συνήφθησαν με τη διαμεσολάβηση της αμερικανικής κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου των Ντόναλντ Τραμπ.
Οι Παλαιστίνιοι αντιτίθενται στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου, πιστεύοντας ότι αυτό θα πρέπει να συμβεί μόνο μετά μια ειρηνευτική ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία.
Το Μαρόκο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στη Βόρεια Αφρική, που αριθμεί περίπου 3.000 μέλη.
Περίπου 700.000 Εβραίοι μαροκινής καταγωγής ζουν στο Ισραήλ.