Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκικό αντιεβραϊκό παραλήρημα με στόχο την UNESCO, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Αγία Σοφία

Τουρκικό αντιεβραϊκό παραλήρημα με στόχο την UNESCO, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Αγία Σοφία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για UNESCO, Αγία Σοφία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Τουρκία,

Αντιεβραϊκό παραλήρημα από τουρκικό φιλοκυβερνητικό περιοδικό με στόχο την UNESCO, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, στο οποίο επίσης χαρακτηρίζεται «πολιτική» η αντίδραση του οργανισμού στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Με τίτλο «Το κληροδότημα της UNESCO», το φιλοκυβερνητικό περιοδικό «Gerçek Hayat» («Πραγματική Ζωή») αναφέρει πως η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να επιστρέψει στον Οργανισμό, προτού ακόμη καθίσει στο θώκο του ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Με την εκλογή Μπάιντεν αναθερμάνθηκαν οι ελπίδες βελτίωσης των σχέσεων των ΗΠΑ με την UNESCO, από την οποία αποχώρησαν το 2017.

Στο ερώτημα ποιο είναι το θέμα ΗΠΑ-UNESCO, o συντάκτης απαντά πως δεν υπάρχει ζήτημα με τον ίδιο τον Οργανισμό, αλλά οι ΗΠΑ ενεργούν εξ ονόματος του Ισραήλ, λέγοντας πως «η UNESCO λαμβάνει αρνητικές αποφάσεις που ενδυναμώνουν την μεροληπτική έναντι του Ισραήλ στάση».

Αναφορά γίνεται και στις αντίστοιχα προβληματικές σχέσεις Ισραήλ-UNESCO, με αποκορύφωμα τον Οκτώβριο του 2016 εξαιτίας κειμένου της UNESCO για την Ιερουσαλήμ.

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την UNESCO, προκειμένου να υπάρξει κατευνασμός του Τραμπ και του Ισραήλ, ορίστηκε επικεφαλής της UNESCO η Οντρέι Αζουλάι (Audrey Azoulay – φωτογραφία) «εβραία με καταγωγή από το Μαρόκο», που ανέλαβε δράσεις καταπολέμησης του αντι-σημιτισμού και παύσης υποστήριξης της Παλαιστίνης.

Αλλά και οι σχέσεις UNESCO-Τουρκίας, επισημαίνεται, δεν είναι καλές.

Παρά την κατά καιρούς εξύμνηση του Κεμάλ, o Oργανισμός κράτησε τη δεκαετία του 2000 επικριτική έναντι της Τουρκίας στάση (αναφορές στην έκθεση της UNESCO σχετικά με την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε μια σειρά τουρκικών έργων, όπως στην περιοχή του Σουλούκουλε -παλιά τείχη Κωνσταντινούπολης, στην επέκταση του Mετρό και στη γέφυρα στον Κεράτιο, στην οικοδόμηση ξενοδοχείου στο Σουλταναχμέτ) ενώ τονίζεται πως η απόφαση το 2016 -ενώ υπήρχε πόλεμος με το ΡΚΚ- να συμπεριληφθούν τα τείχη του Ντιγιάρμπακιρ στον κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί μη πολιτική.

Ως τελευταίο περιστατικό, το δημοσίευμα αναφέρει «τη στάση της UNESCO μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ένα γεγονός που αναδεικνύει όλο τον πολιτικό χαρακτήρα του Οργανισμού».

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, δήλωσε ακριβώς μετά τη συνάντηση της με τον Έλληνα πρωθυπουργό πως «αισθανόμαστε βαθιά θλίψη από την απόφαση».

Όπως αναφέρεται στο τουρκικό δημοσίευμα, ενώ δεν υπάρχει καμιά φυσική αλλαγή στο μνημείο και καμιά ζημιά ως μουσείο, ποιος ο λόγος της φωνής της UNESCO;

Σχετικά άρθρα