Για τις νέες προκλήσεις του Ερντογάν στην Αμμόχωστο μίλησε ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος στον ΣΚΑΪ.
Χιλιάδες Τουρκοκύπριοι πήγαν να δουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη φιέστα που οργάνωσε στα Βαρώσια στην Αμμόχωστο.
Όπως εξήγησε ο κ. Συρίγος, αυτό που συμβαίνει στην περιοχή είναι ένα βήμα προς τον πλήρη εποικισμό των Βαρωσίων.
Η περιοχή αυτή προ του 1974 ήταν η πλέον τουριστική περιοχή της Κύπρου.
Στόχος του Ερντογάν, εδώ και πολύ καιρό, είναι να φέρει δικές του εταιρείες να ξανανθίσουν αυτή την περιοχή.
Σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας η περιοχή των Βαρωσίων πρέπει να αποδοθεί στη Κυπριακή Δημοκρατία και στους ιδιοκτήτες τους.
Ο Ερντογάν αδιαφορεί για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και δεν είναι η πρώτη φορά που τα παραβιάζει.
Αυτό που ενδιαφέρει τον ΟΗΕ είναι να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για το Κυπριακό και δεν μπαίνει σε τέτοιες λεπτομέρειες προς το παρόν, σημείωσε ο κ. Συρίγος.
Μιλώντας για δυο διαφορετικά κράτη, ο Τατάρ και ο Ερντογάν έχουν στο μυαλό τους τη συνομοσπονδία.
Προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του κόσμου από την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας του, στην Αμμόχωστο. Όλα δείχνουν ότι πάει για εκλογές.
Από ό,τι φαίνεται και από τον τρόπο που συμπεριφέρεται θα πάει σε εκλογές το επόμενο διάστημα, εξήγησε ο καθηγητής.
Θα προσπαθήσει με αυτό τον τρόπο να «μηδενίσει το κοντέρ» και να παραμείνει στα πράγματα.
Από τις 11 Δεκεμβρίου, που θα γίνει το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, αυτές οι 40 μέρες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτιμά ο κ. Συρίγος.
Η ΕΕ δε μπορεί να βάλει κυρώσεις που «δαγκώνουν» πάρα πολύ, θα είναι κυρώσεις που θα ενοχλούν όμως, διευκρίνισε.
Λύση δύο κρατών
«Κρίμα που όλη αυτή η ομορφιά κρατήθηκε μακριά από το κοινό μέχρι σήμερα.
»Αυτό το μέρος περιμένει την ημέρα που θα συναντήσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του.
»Ως μητέρα πατρίδα, θα είμαστε με το “ψευδοκράτος” σε κάθε του βήμα», δήλωσε την Κυριακή μετά την παράνομη επίσκεψη στην Αμμόχωστο ο Ερντογάν.
Στο Βαρώσι ξεκινά μια νέα περίοδος προς όφελος όλων, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Όσοι ενοχλούνται με τις εξελίξεις αναπτύσσουν το αφήγημα του θύματος, πρόσθεσε.
«Στο Κυπριακό ένα είναι το θύμα κι αυτό τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που έτυχαν σφετερισμού και δεν λαμβάνονται υπόψη εδώ και χρόνια.
»Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε νέα θύματα, αλλά να ανοίξουμε το Βαρώσι για όλους», είπε.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην ομιλία του στους εορτασμούς για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι 83 εκ. Τούρκων αδερφών γιορτάζουν με τους Τουρκοκύπριους την επέτειο ίδρυσης του ψευδοκράτους και πως οι σημαίες της ημισελήνου δείχνουν «το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η εθνική μας υπόθεση».
«Θα οικοδομήσουμε ένα ειρηνικό μέλλον μαζί, χωρίς να ξεχνάμε τον πόνο που έχουμε υποστεί για χάρη της ανεξαρτησίας» πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν και ανέφερε πως τα πολιτικά προβλήματα συνεχίζονται στην Κύπρο, που ξανακέρδισε τη σταθερότητα μετά την «ειρηνευτική επιχείρηση» του 1974, η οποία ακολούθησε «τις αυξημένες επιθέσεις και τα εγκλήματα των Ελληνοκυπρίων», όπως ισχυρίστηκε.
Προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με τρόπο που να διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού «λαού», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.
«Προσπαθήσαμε με καλή πίστη, αλλά η προσπάθεια ενός μέρους από μόνη της δεν αρκεί για να βρεθεί η λύση.
»Δεν έδωσαν την υποστήριξη που θα έπρεπε να είχαν δώσει στη Βόρεια Κύπρο».
Σήμερα στην Κύπρο, υποστήριξε, «υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστά κράτη» και είπε ότι «μια λύση δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων βάσει της κυριαρχικής ισότητας».
Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, ήταν και το αποτέλεσμα των τελευταίων «προεδρικών εκλογών», δεν ανεχόμαστε πλέον παιχνίδια διπλωματίας, πρόσθεσε.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να αναφερθεί στο όνομα του Σενέρ Ελτζίλ, μίλησε για Τουρκοκύπριους που ζουν στη βόρεια Κύπρο και παραπονούνται για τον δικό τους «πρόεδρο» στους λεγόμενους διαχειριστές της νότιας Κύπρου, πιστεύοντας ότι θα αποκτήσουν εξουσία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πλανώνται.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι κανείς δεν πρέπει να πιστεύει πως θα υπάρξει σταθερότητα και ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο, εάν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία δεν έχουν τη δική τους δίκαιη θέση.
O κ. Ερντογάν από την «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, έστειλε χαιρετίσματα «στα αδέρφια μας στο Αζερμπαϊτζάν και ελπίζω, κ. πρόεδρε Έρσιν Τατάρ, μια επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν το συντομότερο δυνατό, θα είναι ένα βήμα που θα μας φέρει σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση».
Μίλησε επίσης για ένα νέο βήμα λέγοντας «να χτίσουμε ένα νέο προεδρικό σε ένα κατάλληλο μέρος πέντε στρεμμάτων».
Η πολιορκία της Αμμοχώστου (1570-1571)
Η Αμμόχωστος αντιστάθηκε με ηρωισμό κατά τη διάρκεια της εισβολής των Οθωμανών Τούρκων, που κατέλαβαν την Κύπρο το 1570, αντέχοντας μια ιδιαίτερα σκληρή πολιορκία που κράτησε έντεκα μήνες, μέχρι τον Αύγουστο του 1571.
Παρά το ότι οι επιθέσεις των Οθωμανών ήταν λυσσώδεις, η πόλη τις είχε αποκρούσει όλες.
Αναφέρεται ότι μπροστά στα τείχη της Αμμοχώστου οι Οθωμανοί είχαν 80.000 νεκρούς.
Ωστόσο, ύστερα από έντεκα μήνες, και όταν οι υπερασπιστές της σχεδόν πέθαιναν από την πείνα και είχαν εξαντλήσει πλήρως τα πολεμοφόδια τους, πολεμώντας πλέον μόνο με πέτρες και ξύλα, η πόλη συνθηκολόγησε και αποφάσισε να παραδοθεί.
Οι Οθωμανοί δεν τήρησαν τελικά τη συμφωνία διέπραξαν άγρια σφαγή των κατοίκων και υπερασπιστών της πόλης και πλήρη λεηλασία της.
Η ωμότητα των Οθωμανών ήταν τέτοια ώστε έγδαραν ζωντανό τον Βενετό κυβερνήτη Μάρκο Αντώνιο Μπραγκαντίν (Μπραγκαντίνο) και θεωρήθηκε πράγματι τυχερός όποιος εκτελέστηκε γρήγορα.
Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως λόγω των οθωμανικών αγριοτήτων στην Κύπρο, η Χριστιανική Δύση επί Πάπα Ρώμης Πίου Ε΄οργάνωσε την «Ιερά Συμμαχία» (Sacra Lingua Antiturca) που με αποκορύφωμα την Ναυμαχία της Ναυπάκτου και την καταστροφή του Τουρκικού Στόλου (1571) σταμάτησε ουσιαστικά η οθωμανική κυριαρχία στη Μεσόγειο.