Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ευρωπαίος Αξιωματούχος: Μισέλ και Μέρκελ είναι σε συντονισμό με τον Μακρόν – «Δεν υπήρξε παζάρι»

Ευρωπαίος Αξιωματούχος: Μισέλ και Μέρκελ είναι σε συντονισμό με τον Μακρόν – «Δεν υπήρξε παζάρι»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γαλλία, Γερμανία, Εμανουέλ Μακρόν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σαρλ Μισέλ, Τουρκία,

Δηλώσεις κοινοτικού αξιωματούχου που επισημαίνει ότι οι κινήσεις Μισέλ και Μέρκελ είναι σε συντονισμό με τον Μακρόν, μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), προσθέτοντας ότι, «ο Ερντογάν έριξε τους τόνους και έτσι ήρθε η αποκλιμάκωση».

Ρωτάμε: Ο Ερντογάν πότε ακριβώς έριξε τους τόνους; Ποια ώρα, ποια ημέρα;

Επιτυχής ήταν η τηλεδιάσκεψη Μισέλ – Ερντογάν – Μέρκελ και οι συλλογικές προσπάθειες απέδωσαν ώστε να υπάρξει ένα παράθυρο για τη διπλωματία, δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την τηλεδιάσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Καγκελαρίου της Γερμανίας και του προέδρου της Τουρκίας.

Ήταν τόσο «επιτυχής», σχολιάζουμε ως TRIBUNE, που μετά μπήκε ο Μισέλ σε «καραντίνα» λόγω κορωνοϊού και μετατέθηκε μια εβδομάδα μετά η Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι οι συλλογικές προσπάθειες του προέδρου Μισέλ και άλλων αξιωματούχων από πλευράς ΕΕ, σε συντονισμό, απέδωσε, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «η κατάσταση παραμένει εύθραυστη». Τόνισε δε ότι οι κινήσεις Μισέλ -Μέρκελ είναι σε συντονισμό και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν.

Τα 4 επίπεδα προσέγγισης

Ο κοινοτικός αξιωματούχος έκανε λόγο για μια δυναμική προσέγγιση στα θέματα ΕΕ – Τουρκίας σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, με τέσσερα επίπεδα:

τις διμερείς σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, που θα αντιμετωπιστούν με διμερείς συζητήσεις

το κυπριακό πρόβλημα, το οποίο αφορά την επανένωση και προσεγγίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ,

το πρόβλημα των υδρογονανθράκων και του διαμοιρασμού τους και

το επίπεδο της διεθνούς διάσκεψης για τη Μεσόγειο – η οποία έχει τύχει θετικής αποδοχής, αλλά υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να διευκρινιστούν.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ΟΗΕ αναμένει επανέναρξη των συζητήσεων για διευθέτηση του Κυπριακού.

Έτερος αξιωματούχος εξήγησε ότι στη διάσκεψη για τη Μεσόγειο το ζήτημα του καθορισμού θα είναι βασικό, όχι όμως και το μόνο.

Σημείωσε ότι οι ίδιοι μίλησαν με τον ΟΗΕ για το θέμα και επεξεργάζονται τα διάφορα στοιχεία.

Αντικείμενο της προετοιμασίας είναι ο χρόνος, οι συμμετέχοντες και άλλα ζητήματα προετοιμασίας.

Όπως είπε, το γεγονός ότι έχουμε συζητήσεις «είναι από μόνο του μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Σε σχέση με το ζήτημα της έγκρισης κυρώσεων προς τη Λευκορωσία και την άρνηση της Κύπρου να μετάσχει στην ομοφωνία, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή έγινε αποδεκτή με απογοήτευση από πολλά Κράτη Μέλη.

Σε σχέση με τις διμερείς διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Τουρκίας, «ο τρόπος που το βλέπουμε είναι ότι προσπαθούμε να βάλουμε τους ανθρώπους πίσω από το τραπέζι και να αρχίσουν να μιλάνε μεταξύ τους.

»Τότε δημιουργείται μια θετική δυναμική.

»Μέχρι πρότινος οι δύο πλευρές μιλούσαν με δελτία Τύπου και κινήσεις πλοίων», ανέφερε.

«Πολλά διμερή ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν μόνο με διμερείς επαφές», εξήγησε.

«Ο Πρόεδρος Μισέλ έκανε πολύ μεγάλη προετοιμασία για την αποκλιμάκωση και προβλέψιμη σχέση με την Τουρκία και με συνεργασία», ανέφερε.

Ο Ερντογάν έριξε τους τόνους

Σε σχέση με την ατμόσφαιρα της τηλεδιάσκεψης, ο κοινοτικός αξιωματούχος την χαρακτήρισε ως «φιλική».

Είπε ακόμη ότι Μισέλ και Μέρκελ ήταν «σκληροί» με τον Ερντογάν στις προηγούμενες συνομιλίες τους, αλλά εφόσον ο Ερντογάν έριξε τους τόνους, έτσι και Μισέλ – Μέρκελ τον προσέγγισαν με χαμηλότερους τόνους.

Διέψευσε δε ότι υπήρχε «παζάρι» μεταξύ των τριών.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι πρέπει να έχουμε μια αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία.

«Αν έχουμε αποκλιμάκωση τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε συζητήσεις για μια σειρά από θέματα», είπε.

Αναλυτικά ανέφερε την τελωνειακή ένωση, τη φιλελευθεροποίηση της visa, αλλά με προαπαιτούμενα (τρομοκρατικός νόμος, συνεργασία με Europol, δικαστική συνεργασία) και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, μόνο όμως με εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα – σχολιάζοντας ότι αυτό θα είναι το πιο δύσκολο.

Ωστόσο, το να βάλουμε την Τουρκία σε αυτή τη συζήτηση θα την εξωθήσει να μπει σε μια πιο παραγωγική συμπεριφορά.

Σε σχέση με τις φήμες ότι η Σύνοδος αναβλήθηκε για λόγους που σχετίζονται με την Τουρκία, ο αξιωματούχος τις διέψευσε και τόνισε ότι δεν υπάρχει συνωμοσία και πως «ποτέ δεν αναβλήθηκε σύνοδος γιατί κάποιος έκανε μια τηλεδιάσκεψη».

Σχετικά άρθρα