«Η Ελλάδα παραβιάζει την απαγόρευση της στρατικοποίησης των ελληνικών νησιών για χρόνια.
»Και αυτή η τακτική κατοχυρώνει νομικά την Τουρκία να επέμβει και λήξει αυτήν την παρανομία της Ελλάδας».
Αυτό αναφέρει προκλητικά ο Τούρκος αντιναύαρχος, Τζαν Ερένογλου (Can Erenoğlu), τονίζοντας ότι αν και η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην αποστρατικοποίηση που προβλέπει η ειρήνη του Παρισιού του 1947, αναγνωρίζει ότι η διάταξη αφοπλισμού της συνθήκης είναι στο πλαίσιο της ασφάλειας της Τουρκίας.
«Η μη στρατιωτική κατάσταση παραβιάζεται από την Ελλάδα για χρόνια.
»Αυτές οι παραβιάσεις από την Ελλάδα εξαλείφουν την κυριαρχία επί αυτών των νησιών και δημιουργεί επίσης νομική βάση για την Τουρκία να προσφύγει σε στρατιωτικά μέτρα.
»Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι όσον αφορά τη στρατικοποίηση, το καθεστώς των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου διέπεται από διεθνείς συνθήκες.
»Ειδικότερα:
»-το καθεστώς των νήσων Λήμνου και Σαμοθράκης διέπεται από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, η οποία αντικαταστάθηκε με τη Σύμβαση του Montreux του 1936,
»-το καθεστώς των νήσων Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και
»-το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.
»Η πρόβλεψη περί αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων έγινε μετά από αποφασιστική παρέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης και απηχεί τις πολιτικές σκοπιμότητες της Μόσχας εκείνη τη χρονική περίοδο».
Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι τα καθεστώτα αποστρατικοποίησης έχασαν το λόγο ύπαρξής τους με τη δημιουργία των συνασπισμών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ως ασύμβατα με τη συμμετοχή χωρών σε στρατιωτικούς συνασπισμούς.