Το βρετανικό περιοδικό «Spiked» υποστηρίζει σε δημοσίευμά του ότι η ισλαμική λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σαράτζ, προσέλαβε «αρκετές εταιρείες πίεσης και δημοσίων σχέσεων (Mercury, Gotham και Prime Policy Group) για να βοηθήσουν στην απόκρυψη συγκλονιστικών λεπτομερειών σχετικά με το ποιος πολεμά στο πεδίο και γιατί».
Σε δημοσίευμα του την Παρασκευή αναφέρει ότι οι τίτλοι ειδήσεων του τρέχοντος πολέμου μεταξύ των ισλαμιστών και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, είναι «παραπλανητικοί».
Το δημοσίευμα τονίζει ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) ιδρύθηκε από το μοναδικό εκλεγμένο σώμα της Λιβύης -τη Βουλή των Αντιπροσώπων– με σκοπό την εξάλειψη των ένοπλων ομάδων και των τρομοκρατών από την πόλη της Βεγγάζης.
Υποστήριξε ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) έχει προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες εθελοντές από όλη τη χώρα τα τελευταία έξι χρόνια, «μετατρέποντάς τον στη μεγαλύτερη και πιο συνεκτική ένοπλη δύναμη στη Λιβύη».
Ανέφερε επίσης ότι «η άτακτη συμμαχία των πολιτοφυλακών που υποστηρίζουν την ισλαμική κυβέρνηση και έχουν τον έλεγχο της Τρίπολης και αρκετών γύρω περιοχών είναι σημαντικά πιο περίπλοκη».
«Με καθαρό λιβυκό μάτι, οι λόγοι για αυτό είναι προφανείς: το μεγαλύτερο μέρος αυτών που αγωνίζονται για την επιβίωση της ισλαμικής κυβέρνησης είναι εγκληματίες», αναφέρει το δημοσίευμα.
Πρόσθεσε επίσης ότι η πρόσφατη κατάληψη παράκτιων πόλεων στη δυτική Λιβύη από την ισλαμική κυβέρνηση «δίνει μια ζοφερή εικόνα για το ποιος μπορεί να επωφεληθεί από την επιβίωση της κυβέρνησης στην Τρίπολη».
«Η μόνη λογική επιλογή για αυτούς τους εγκληματίες και τις τρομοκρατικές ομάδες είναι να συμμαχήσουν με την ισλαμική κυβέρνηση», σύμφωνα με το δημοσίευμα, που σημειώνει ότι τα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράχθηκαν από αυτές τις ένοπλες ομάδες ήταν χαρακτηριστικά των οπλαρχηγών που ηγούνται αυτών των πολιτοφυλακών και των «βιογραφικών» τους.
«Αυτοί οι διοικητές (οπλαρχηγοί) ανήκουν σε περισσότερες από μια τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η πολιτοφυλακή Αλ Νασρ, η Ανσάρ αλ Σαρία, ακόμη και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS)», προσθέτει το δημοσίευμα.
Τονίζεται επίσης ότι η πιθανότητα επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους ή άλλων παρόμοιων ενόπλων ομάδων στα βορειοδυτικά της Λιβύης είναι ένα σοβαρό ζήτημα που δεν πρέπει να παραβλεφθεί.
«Εάν η επανεμφάνιση τρομοκρατικών ομάδων κατά μήκος των συνόρων της Τυνησίας δεν προκαλεί ανησυχία σε γειτονικά κράτη και ξένους διπλωμάτες, θα πρέπει να είναι η άφιξη περισσότερων από 7.000 τζιχαντιστών και μισθοφόρων από τη Βόρεια Συρία για να υπερασπιστούν την ισλαμική κυβέρνηση στην Τρίπολη», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σημειώνει ότι «Σύροι μαχητές -πολλοί από τους οποίους έχουν δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους- Τυνήσιοι και Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν επίσης εμφανιστεί μεταξύ αυτών των ομάδων, συμπεριλαμβανομένων της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, παλαιότερα γνωστής ως Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, καθώς και η φατρία Αχράρ αλ Σαρκίγια του φιλοτουρικού «Συριακού Εθνικού Στρατού».
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι είναι πιθανό οι Τούρκοι στρατιωτικοί διοικητές, που είναι υπεύθυνοι για αυτές τις ομάδες, να μην τους κράτησαν στην καλύτερη πειθαρχία τους από την άφιξή τους στη Λιβύη, όπου εκτός από την παρενόχληση και τον εκφοβισμό των κατοίκων της περιοχής έχουν επίσης διαπράξει λεηλασίες σπιτιών.