Στην τηλεφωνική τους συνομιλία τη Δευτέρα Κυριάκος Μητσοτάκης και Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι αμφότεροι απέρριψαν κάθε ξένη παρέμβαση στην κρίση της Λιβύης, μετέδωσε μέσω Twitter η ιστοσελίδα «LibyaReview».
Η απόλυτη συμφωνία Μητσοτάκη και Σίσι στη λιβυκή κρίση είναι ο τίτλος που κυριαρχεί παγκοσμίως στα αραβικά αγγλόγλωσσα Μέσα, μιας και σε αυτή έχει επικεντρώσει στην ανακοίνωσή της η αιγυπτιακή Προεδρία.
Η σύμπλευση Ελλάδας και Αιγύπτου στο λιβυκό, όπως μεταδίδεται από αιγυπτιακά Μέσα, προκαλεί έντονες αντιδράσεις τουρκικών τρολ στο Twitter, που επιτίθενται στην «υποστήριξη» που παρέχουν Ελλάδα και Αίγυπτος στη νόμιμα εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης και στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, όπως γράφουν.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έλαβε τη Δευτέρα τηλεφώνημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα τις εξελίξεις στην κατάσταση της Λιβύης, μεταδίδει η ιστοσελίδα Egypt Today, επικαλούμενη ανακοίνωση της αιγυπτιακής Προεδρίας.
Συζήτησαν επίσης και σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, Σίσι και ο Μητσοτάκης μοιράστηκαν παρόμοιες απόψεις όσον αφορά τη στάση και τα συμφέροντα των χωρών τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως και την επιβεβαίωση της σημασίας του «Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο» (EMGF), το οποίο θεωρείται ως ένα από τα βασικά εργαλεία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου, αναφέρει η αιγυπτιακή Προεδρία.
Ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην κρίση της Λιβύης, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν την απόρριψη ξένων παρεμβάσεων που καθιστούν το ζήτημα πιο περίπλοκο και τελικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων εις βάρος των δικαιωμάτων του λαού της Λιβύης.
Σίσι και Μητσοτάκης ανέφεραν ότι τέτοιες παρεμβάσεις θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια των γειτόνων της Λιβύης αλλά και των ευρωπαϊκών χωρών.
Η αντίδραση των τουρκικών τρολ είναι «δικαιολογημένη» αφού «μεταφράζουν» τη στάση αυτή ως καταδίκη της τουρκικής στρατιωτικής εμπλοκής στη Λιβύη.
Μητσοτάκης και Σίσι κάλεσαν σε ενοποιημένες διεθνείς προσπάθειες για μια πολιτική διευθέτηση της λιβυκής κρίσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τα συμπεράσματα της Συνόδου του Βερολίνου για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 στη Γερμανία.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας και Αιγύπτου σε πολλούς τομείς.
Αντάλλαξαν επίσης απόψεις επί περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης του συντονισμού τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας με την Κύπρο.
Επιπλέον συνομολόγησαν τη σύμπτωση απόψεων και συμφερόντων μεταξύ των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας και της οικονομίας.