Σε ανοιχτή αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών στο Αιγαίο προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ χαρακτήρισε «πτήση ρουτίνας» την παρενόχληση από τουρκικά F-16 του ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.
«Τώρα στο Αιγαίο -γνωρίζετε- υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα με την Ελλάδα.
»Υπάρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος επίσης του εθνικού εναέριου χώρου και των πτήσεων πολιτικής αεροπορίας.
»Αλλά μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TV100.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως γράφει το ethnos.gr, αναφέρθηκε στη συνέχεια στην κρίση των Ιμίων και στην ύπαρξη νησιών και νησίδων με ασαφές καθεστώς κυριαρχίας.
«Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν νησιά και νησίδες που η κυριαρχία τους δεν είναι σαφής.
»Αν θυμάστε την κρίση των Ιμίων, φέτος δεν συνέβη κάτι, αλλά κάθε χρόνο δημιουργείται μία ένταση, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί βασικά μία ρουτίνα πλέον», δήλωσε, ενώ αναφερόμενος στο περιστατικό της παρενόχλησης του ελικοπτέρου με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο είπε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα αντέδρασε σε άλλη μία… «πτήση ρουτίνας».
«Τα τελευταία περιστατικά ήταν μία αντίδραση της Ελλάδας στις πτήσεις ρουτίνας που πραγματοποιούμε.
»Στην απάντηση που δώσαμε ως τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ως Ένοπλες Δυνάμεις και ως υπουργείο Εθνικής Άμυνας είπαμε ότι αυτές οι πτήσεις αποτελούν πρακτικές ρουτίνας», ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
«Η Τουρκία πιο ισχυρή από την Ε.Ε.»
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία προσπαθεί να εξομαλύνει την κατάσταση με την ΕΕ, αλλά πρώτα χρειάζεται η Ευρώπη να προβεί σε «σοβαρές μεταρρυθμίσεις».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο διάλογος συνεχίζεται μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των ηγετών της ΕΕ, ωστόσο, η διαδικασία έδειξε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές συζητήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αμφίβολο αν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων.
Μάλιστα τόνισε ότι το κύριο ερώτημα τώρα είναι:
«Εάν η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ σε αυτή τη διαδικασία, μήπως θα ήταν ισχυρότερη από την Ευρωπαϊκή Ένωση;».
Πηγή: ethnos.gr