Το εάν θα δώσουν περισσότερα χρήματα (λύτρα) στην Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες θα εξετάσουν σήμερα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χοσέπ Μπορέλ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η ΕΕ δεν θα δεχθεί οι πρόσφυγες να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό όπλο.
«Θα το συζητήσουμε» είπε ο Μπορέλ, αναφορικά με τη χρηματοδότηση.
«Η Τουρκία φέρει ένα μεγάλο βάρος και πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό.
»Όμως την ίδια ώρα δεν μπορούμε να δεχθούμε οι μετανάστες να χρησιμοποιηθούν ως πηγή πίεσης» τόνισε, αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της με την Ευρώπη.
Ο Μπορέλ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, χαιρέτισε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ρωσία και Τουρκία για εκεχειρία στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, επισημαίνοντας ότι τώρα η ΕΕ θα μπορέσει να αυξήσει τη βοήθεια που παρέχει στους Σύρους αμάχους.
«Η εκεχειρία είναι καλά νέα. Ας δούμε πώς θα λειτουργήσει, όμως αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πολίτες στην Ιντλίμπ» πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.
Εξάλλου όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας απάντησε:
«Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στον ανθρωπιστικό τομέα».
Και ο Ολλανδός υπουργός εξωτερικών Στεφ Μπλοκ εκτίμησε ότι η συμφωνία εκεχειρίας πρέπει να εδραιωθεί με την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.
«Θα ήταν σοφό να προστεθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο.
«Πιστεύω ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι απολύτως διατεθειμένες να προχωρήσουν μπροστά, να πείσουν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να δημιουργήσουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
»Δεν θα εμποδίσει τη μάχη κατά της αλ Κάιντα, αλλά θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων» εκτίμησε ο Μπλοκ.