Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Δώστε στην Ελλάδα δισ. δολάρια για όπλα, F-35, νέα πλοία, δρόνους και τα πυρηνικά του Ιντσιρλίκ»

«Δώστε στην Ελλάδα δισ. δολάρια για όπλα, F-35, νέα πλοία, δρόνους και τα πυρηνικά του Ιντσιρλίκ»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιντσιρλίκ, Κύπρος, Τουρκία,

«Δώστε χρήματα για την Άμυνα της Ελλάδας, αυξήστε τη στρατιωτική σας παρουσία στην περιοχή και εξετάστε σοβαρά τη μετεγκατάσταση των στρατιωτικών σας δυνάμεων και των πυρηνικών σας όπλων από την Τουρκία στην Ελλάδα τώρα!».

Αυτή είναι η πρόταση μελέτης του «Jewish Institute for National Security of America», η οποία ολοκληρώθηκε πριν μερικές ημέρες και φέρει την υπογραφή του Αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία από το 2003-2005, Έρικ Έντελμαν.

Το Militaire παρουσίασε τα άκρως θετικά για την Ελλάδα συμπεράσματα και τις ακόμη πιο θετικές για την άμυνα της χώρας προτάσεις προς τις ΗΠΑ για άμεση και ουσιαστική βοήθεια στην Ελλάδα.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για πρόταση και ότι πρόεδρος στις ΗΠΑ είναι ο Τραμπ.

Τις προτάσεις εκτός από τον Έντελμαν, υπογράφει και ο απόστρατος Αμερικανός πτέραρχος Τσαρλ Γουόλντ.

Οι δυο τους περιγράφουν πρώτα απ΄ όλα τις εξελίξεις στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις από τις αρχές του 2019, όταν οι ΗΠΑ «προσέφεραν την πρώτη δημόσια αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας», όπως γράφουν.

Ωστόσο επισημαίνουν:

«Η υποστήριξη των ΗΠΑ παραμένει σε μεγάλο βαθμό ρητορική, παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές εταιρείες εξάγουν ήδη φυσικό αέριο από ισραηλινούς και κυπριακούς τομείς, και αμερικανικές εταιρείες εμφανίζονται να συμμετέχουν στην εξερεύνηση ενέργειας γύρω από την Κύπρο και την Κρήτη».

Επισημαίνουν ότι οι Γάλλοι και οι Ιταλοί έχουν σημαντική παρουσία στην Κύπρο και γι΄ αυτό:

«Οι Αμερικανοί που είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να ενθαρρύνουν τους περιφερειακούς – διπλωματικούς δεσμούς ασφαλείας που θα προσδώσουν αξιοπιστία στις δηλώσεις υποστήριξης των ΗΠΑ και θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα των αμερικανικών εταιρειών, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου».

Οι Έντελμαν και Γουόλντ προτείνουν:

• Επίμονη στήριξη στις συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, πέρα ​​από την τρέχουσα περιστασιακή συμμετοχή διπλωματών των ΗΠΑ στις τακτικές συνόδους κορυφής αυτών των χωρών·

• Συχνότερες αναπτύξεις πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στα ύδατα Ελλάδας και Κύπρου.

• Συμμετοχή σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Ενίσχυηση ελληνικών ναυτικών δυνάμεων με μονάδες των ΗΠΑ που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επισημαίνουν ότι η ενίσχυση της αμυντική ικανότητας της Ελλάδας, προστατεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

«Ωστόσο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας φέρουν την επαχθή κληρονομιά της δεκαετούς κρίσης και των μέτρων λιτότητας που εμπόδισαν την ανάπτυξη ή επέκταση βασικών ικανοτήτων, κυρίως αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων», γράφουν οι δύο Αμερικανοί συντάκτες της μελέτης.

Και προτείνουν:

Σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για την πιο απτή υποστήριξη των τριμερών με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει ενισχύουν την ικανότητα της Ελλάδας να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ΗΠΑ αυξάνοντας τις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις.

Πρώτα απ’ όλα, αυτό σημαίνει παροχή στρατιωτικής χρηματοδότησης (FMF) στην Ελλάδα για να αγοράσει όπλα και υλικό από τις ΗΠΑ…

Στα τέλη του 2019, το Κογκρέσο ενέκρινε την παροχή 3 εκατομμυρίων δολαρίων σε FMF για την Ελλάδα.

Ενώ αυτό είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, το επίπεδο στήριξης είναι ανεπαρκές, δεδομένης της βαρύτητας της γεωστρατηγικής αλλαγής που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο.

Επί της ουσίας ο Αμερικανός διπλωμάτης και ο απόστρατος Πτέραρχος προτείνουν να μπει η Ελλάδα στην κατηγορία χρηματοδότησης άλλων χωρών, υπενθυμίζοντας ότι το Ισραήλ λαμβάνει 3,3 δισ. ετησίως, η Αίγυπτος 1,3 δισ. και η Ιορδανία 425 εκατομμύρια δολάρια.

Ακόμη και το ποσό που λαμβάνει η Ιορδανία θα ήταν σημαντική ανάσα για την Ελλάδα, αν και με βάση τη θέση της Ελλάδας, το 1,3 δισ. που λαμβάνει η Αίγυπτος είναι πιο δίκαιο.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κείμενο του «Jewish Institute for National Security of America», θα πρέπει όσο το δυνατόν πιο σύντομα να παραλάβει τα εκσυγχρονισμένα F-16, να εξεταστεί η απόκτηση των F-35 και η προμήθεια πολεμικών πλοίων που θα διαθέτουν ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα με συστήματα SM-2.

Επίσης προτείνεται η προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών όπως το MQ-1 ή το MQ-9.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επεκτείνουν κι άλλες μορφές διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET).

Όμως ούτε αυτά τα θεωρούν αρκετά και προσθέτουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να διευρύνουν τη στρατιωτική τους παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο».

Η πιο σημαντική πρόταση όμως γίνεται στο τέλος:

«Εκτός από αυτές τις επιλογές, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επίσης να δουν την Ελλάδα και ενδεχομένως την Κύπρο ως ελκυστικές επιλογές για τη μετεγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ που αναπτύσσονται επί του παρόντος στην Τουρκία.

»Δεδομένης της αυξανόμενης εχθρότητας της Άγκυρας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ γενικότερα -συμπεριλαμβανομένης και της περιορισμένης και αβέβαιης πρόσβασης στη στη βάση του Ιντσιρλίκ- οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις…

»Η Ελλάδα έχει δηλώσει την προθυμία της να φιλοξενήσει τις περισσότερες ή όλες τις δυνάμεις που πιθανόν θα πρέπει να μετακινηθούν.

»Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναπτύξουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αναδιάταξη των δυνάμεών τους από την Τουρκία στην Ελλάδα ή στη βρετανική αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου, εάν αυτό είναι απαραίτητο. Αυτές οι δυνάμεις περιλαμβάνουν:

• Αεροπλάνα ανεφοδιασμού, τα οποία θα μπορούσαν να μετασταθμεύσουν μόνιμα σε Ελληνικές ή Βρετανικές βάσεις που βρίσκονται στην Κύπρο.

• Αεροσκάφη ιπτάμενα ραντάρ, AWACS·

• Εγκατάσταση ραντάρ πυραυλικής άμυνας TPY / 2.

• Τακτικά πυρηνικά όπλα B-61. Η Ελλάδα φιλοξενούσε τέτοια όπλα μέχρι το 2001 και εξακολουθεί να διαθέτει εγκαταστάσεις με κατάλληλες διασφαλίσεις, αν και είναι αβέβαιο εάν η Αθήνα θα συμφωνούσε να τα φιλοξενήσει.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το κείμενο του Jewish Institute for National Security of America

Σχετικά άρθρα