Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος σε Τζεντιλόνι: Παρέμβαση για μεταναστευτικό και τουρκική προκλητικότητα – Μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων

Μίχαλος σε Τζεντιλόνι: Παρέμβαση για μεταναστευτικό και τουρκική προκλητικότητα – Μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Παπαδημούλης, ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πάολο Τζεντιλόνι,

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας τα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Δημόσιου Χώρου – ΕΔΩ ΕΥΡΩΠΗ, τα οποία τέλεσαν ο κ. Πάολο Τζεντιλόνι Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ, παρουσία του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ά. Γεωργιάδη, του υφυπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Ν. Παπαθανάση, του επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ. κ. Ευ. Μεϊμαράκη, του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Παππά, του Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής κ. Μ. Χριστοδουλάκη, του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα κ. Γ. Μαρκοπουλιώτη, καθώς και πλήθους ευρωβουλευτών και βουλευτών.

O Ευρωπαϊκός Δημόσιος Χώρος – ΕΔΩ ΕΥΡΩΠΗ είναι ένας δημόσιος ευρωπαϊκός χώρος πληροφόρησης, που θα λειτουργήσει στο Ε.Β.Ε.Α., Ακαδημίας 7, στην καρδιά της Αθήνας και της επιχειρηματικότητας, ο οποίος θα υποδέχεται καθημερινά τους πολίτες από τις 09.00 έως τις 17.00, για να τους παρέχει ενημέρωση για την Ε.Ε. και τις δυνατότητες που μπορεί αυτή να τους προσφέρει.

Είναι ένας πλήρης κόμβος ενημέρωσης, ο οποίος απευθύνεται στους πολίτες για να απαντήσει στα ερωτήματά τους, μέσω συγκεκριμένων παραπομπών και παραδειγμάτων.

Θα παρέχεται ταυτόχρονα η δυνατότητα στους πολίτες να περιηγηθούν και να εξοικειωθούν με τις ενημερωτικές ιστοσελίδες των οργανισμών της ΕΕ, ενώ παράλληλα στο χώρο θα διοργανώνονται διάφορες διαδραστικές ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Στη συνέχεια ακολούθησε δημόσια συζήτηση με ομιλητή τον ευρωπαίο Επίτροπο. Προλογίζοντας τον κ. Τζεντιλόνι, ο οικοδεσπότης του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος, αφού τον καλωσόρισε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο χώρος αυτός δημιουργήθηκε σε μια περίοδο όπου είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη να συνδεθεί ξανά η Ευρωπαϊκή Ένωση με τους πολίτες…

»…Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έγινε ορατή η απώλεια πίστης των πολιτών στην αξία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

»Σε αυτό συνέβαλαν παράγοντες όπως οι πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων ετών, αλλά και οι δυσκολίες στη συντονισμένη διαχείριση προβλημάτων όπως το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

»Ωστόσο, αυτό το αίσθημα πρέπει να αντιστραφεί…

»Η ΕΕ πρέπει να απευθυνθεί ξανά στους πολίτες της. Να προβάλει την ιστορία επιτυχίας της, ως ένα μοναδικό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό εγχείρημα που βασίζεται στη συνεργασία κρατών.

»Να πείσει ότι εξακολουθεί να αποτελεί την ισχυρότερη ασπίδα προστασίας, απέναντι σε παλιούς και νέους κινδύνους, αλλά και το αποτελεσματικότερο μέσο για την ευημερία και την πρόοδο των λαών της…

»…Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, θα ήθελα να επαναλάβω με την ευκαιρία αυτή, το αίτημα για αποδοχή της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της χώρας για οριστική επιστροφή στην ανάκαμψη.

»Να επισημάνω, επίσης, την ανάγκη για μια συνεκτική πολιτική, στο θέμα της μετανάστευσης. Με ισομερή κατανομή των μεταναστών, ώστε η Ελλάδα να μην μένει μόνη στη διαχείριση ενός θέματος που δημιουργεί αποσταθεροποιητικό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή.

»Και βεβαίως, να τονίσω την ανάγκη για συντονισμένη και δυναμική αντίδραση της Ευρώπης, σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια των μελών της.

»Όταν μια τρίτη χώρα αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους – μέλους, όπως συμβαίνει σήμερα με τις παράνομες έρευνες της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να κρύβει το κεφάλι στην άμμο.

»Σε όλα αυτά τα πεδία – της ασφάλειας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της καταπολέμησης της ανεργίας, της καλλιέργειας νέων δεξιοτήτων – θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η προσπάθεια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην ομιλία του, ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος της ΕΕ είναι να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050 και στο πλαίσιο αυτό προωθεί την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» για να τονώσει την οικονομία, να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, να μεριμνήσει για το περιβάλλον χωρίς να προκαλέσει προβλήματα στους εργαζομένους των εργαζομένων των περιοχών που θα αναβαθμιστούν κλιματολογικά.

Όπως είπε ο κ. Τζεντιλόνι, για την επίτευξη των σημερινών στόχων για το κλίμα και την ενέργεια θα απαιτηθούν και θα διατεθούν ετησίως πρόσθετα κονδύλια για επενδύσεις ύψους 260 δισ. ευρώ με τελικό στόχο μέσω μόχλευσης να κινητοποιηθούν κεφάλαια για κλιματικές και φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος στον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης, που αποτελεί μέρος του σχεδίου και θα κινητοποιήσει τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ επενδύσεων κατά την περίοδο 2021-2027 για την υποστήριξη των εργαζομένων και των πολιτών των περιοχών που επηρεάζονται περισσότερο από τη μετάβαση.

Επικεντρώνοντας στο ρόλο του προγράμματος InvestEU στην επίτευξη της Πράσινης Συμφωνίας, ο κ. Τζεντιλόνι εξήγησε ότι το InvestEU θα αφιερώσει τουλάχιστον το 30% των κινητοποιημένων επενδύσεων σε έργα σχετιζόμενα με το κλίμα.

Θα συμβάλει, επίσης, στο νέο Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης με ένα νέο ειδικό πρόγραμμα InvestEU, για την κινητοποίηση επενδύσεων ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ για βιώσιμες επενδύσεις στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις μεταβατικές προκλήσεις.

Ενώ, το πρόγραμμα InvestEU θα παρέχει τεχνική βοήθεια και συμβουλευτική υποστήριξη μέσω του Συμβουλευτικού Κέντρου InvestEU.

Θα βοηθήσει τους φορείς υλοποίησης έργων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να εντοπίσουν, να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν πράσινα επενδυτικά σχέδια.

Μετά την ομιλία, ακολούθησε συζήτηση του ευρωπαίου Επίτροπου με το κοινό.

Σχετικά άρθρα