Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Χέρι» Νίμιτς σε Ζάεφ για τη διδασκαλία της «μακεδονικής» – Παραβιάζεται η συμφωνία

«Χέρι» Νίμιτς σε Ζάεφ για τη διδασκαλία της «μακεδονικής» – Παραβιάζεται η συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Κατρούγκαλος, Ζόραν Ζάεφ, Μάθιου Νίμιτς, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Παρέμβαση του Ειδικού Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ περί «Μακεδόνων του Αιγαίου» και διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα.

Από την πρώτη στιγμή ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανατρέχοντας στα επίμαχα εδάφια της Συμφωνίας, τόνισε πως «τα Σκόπια πρέπει να σεβαστούν πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών», τονίζοντας πως η Ελλάδα «απαιτεί τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες κατόπιν της τοποθέτησης Κατρούγκαλου, ενεργοποιήθηκε μετά και από διπλωματικές πιέσεις της Αθήνας ο διεθνής παράγοντας, με τον Μάθιου Νίμιτς να «συναιτίζει» τον κ. Ζάεφ για την τήρηση της συμφωνίας και την αποφυγή ερμηνειών που δεν συνάδουν με το γράμμα και το πνεύμα της.

Και τούτο, διότι πίσω από τις δηλώσεις Ζάεφ διαπιστώνεται ο κίνδυνος στο μέλλον να εγερθεί από τη γείτονα ζήτημα μειονότητας, ενώ κάτι τέτοιο αποκλείεται ρητά από την ίδια τη συμφωνία που κάνει λόγο για ομογένεια.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση που θα έχουν στο περιθώριο της συνάντησης Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τον ομόλογό του Ντιμιτρόφ, αλλά και η συνάντηση του αναπληρωτή Εξωτερικών με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ όπου θα τεθεί το θέμα.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, διεμήνυσε πως «δεν θα δεχτούμε αυθαίρετες ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα».

Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε, επίσης, ότι έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμούμε την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αλλά τόνισε ότι αυτό προϋποθέτει την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, και υπογράμμισε τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν, να γίνουν στην έννομη τάξη και ιδίως στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Μάλιστα, τόνισε ότι «μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως σημείωσε, «μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων».

Σχετικά άρθρα