Εικόνα … παιδικής χαράς, προχειρότητας και αυτοσχεδιασμών, έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών όσον αφορά τον σχεδιασμό και την οργάνωση της ελληνικής αντιπροσωπείας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα (8-11-24), και τη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη.
Ως γνωστόν, ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Ρούσσος Κούνδουρος, παραιτήθηκε εσχάτως (15 – 11 -24), επειδή, όπως υποστηρίζει στην επιστολή του, δεν εκλήθη να συμμετέχει στη σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας κατά τη συνάντηση με την τουρκική, ενώ πριν δεν τον ενημέρωναν για την προετοιμασία της συνάντησης.
Να σημειωθεί ότι ο πολιτικός διευθυντής θεωρείται το Νο3 πόστο στο ΥΠΕΞ.
Με αφορμή την παραίτησή του, το Neostrtagey.gr επισήμαινε την «Βαβυλωνία που επικρατεί στο υπουργείο Εξωτερικών εν μέσω ελληνοτουρκικών συνομιλιών».
Εκτός αυτού, όμως, τώρα έντονη είναι η φημολογία στο υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία, αρχικά ούτε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, είχε κληθεί να μετάσχει στη συνάντηση της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας, αλλά αυτό έγινε μόλις την τελευταία στιγμή.
Ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο ελληνοτουρκικός «διάλογος», επωμίστηκε το αντικείμενο της λεγόμενης «ήπιας διπλωματίας», της ανάπτυξης των οικονομικών – εμπορικών σχέσεων με την Τουρκία, κ.λ.π.
Ως εκ τούτου, αντικειμενικά, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, έπρεπε να έχει μια θέση στο τραπέζι της συνάντησης στην Αθήνα.
Οπως το ίδιο και η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο οποία διεξάγει τον «πολιτικό διάλογο» με την Τουρκία.
Αυτή ήταν παρούσα στη συνάντηση. Τελικώς, και ο Κ. Φραγκογιάννης παρέστη.
Εάν ισχύει, όμως, αυτό το «σούσουρο», το οποίο έχει προκαλέσει αναστάτωση στα στελέχη και τους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών, εύλογα γεννώνται ερωτήματα κατά πόσο έγινε η κατάλληλη προετοιμασία για την ελληνοτουρκική συνάντηση.
Ηταν ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, που από μόνος του αποφάσισε τη σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας και έσβηνε και έγραφε ονόματα;
Είχε προηγηθεί σοβαρή προετοιμασία της συνάντησης σε συνεργασία με τους αρμόδιους παράγοντες και υπηρεσίες του ΥΠΕΞ ή όλα ήταν στον … αυτόματο πιλότο και όλες οι «ελπίδες» είχαν εναποτεθεί στις «φιλικές» σχέσεις Γεραπετρίτη – Φινταν, όπως λέγει ο πρώτος;
Οπως και να’ χει, αυτά αναδύουν εικόνα αλαλούμ εντός του -κρίσιμης σημασίας- υπουργείου, σε μια εξαιρετικά σοβαρή περίοδο για τα εθνικά θέματα.