Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα «μυστικά κονδύλια» του ΥΠΕΞ ελέγχονται από τη Βουλή μετά από πρωτοβουλία Κοτζιά

Τα «μυστικά κονδύλια» του ΥΠΕΞ ελέγχονται από τη Βουλή μετά από πρωτοβουλία Κοτζιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Νίκος Κοτζιάς, Υπουργείο Εξωτερικών,

Το υπουργείο Εξωτερικών είναι το μοναδικό από τα υπουργεία που διαχειρίζονται «μυστικά κονδύλια», τα οποία ελέγχονται από τη Βουλή. Ο έλεγχος των «μυστικών κονδυλίων» του ΥΠΕΞ από τη Βουλή δεν ίσχυε πάντα, πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά στις αρχές του 2017.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Νίκος Κοτζιάς έχει ζητήσει επίμονα να ισχύει ο ίδιος νόμος που εφαρμόζεται για το υπουργείο Εξωτερικών, και για όλα τα υπόλοιπα υπουργεία που στον προϋπολογισμό τους έχουν «απόρρητα κονδύλια».

Ένα από τα υπουργεία που επίσης έχουν «μυστικά κονδύλια», είναι το υπουργείο Αμύνης.

Ο Νίκος Κοτζιάς επανέφερε αυτή την πρότασή του και χτες, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κάτι που προκάλεσε, όπως αναφέρεται εκτενώς στον Τύπο, την αήθη επίθεση και τις ύβρεις του κ. Καμμένου στο πρόσωπο του κ. Κοτζιά.

Μιλώντας στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2017 ο Νίκος Κοτζιάς, εξηγώντας γιατί τα «μυστικά κονδύλια» πρέπει να ελέγχονται, είχε πει:

«(…) Τώρα, σχετικά με τα απόρρητα. Είναι μια τολμηρή πράξη.

»Άκουσα την πρόταση που λέει να ορίσουμε έναν δικαστικό, τον Γενικό Γραμματέα και τον Πρόεδρο της Βουλής.

»Προσέξτε να δείτε, ο Γενικός Γραμματέας –ο υπηρεσιακός, δεν μιλάμε για πολιτικό, αυτός είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου- είναι αυτός που διαχειρίζεται και ελέγχει τις δαπάνες από τα απόρρητα.

»Δεν μπορεί να είναι και αυτός που αποφασίζει.

»Δεύτερον, ο δικαστικός να έρθει και στο Υπουργείο. Έρχονται οι δικαστικοί.

»Αλλά το νόημα του νόμου δεν είναι να ορίσω κάποιον παραπάνω πάνω στο Υπουργείο. Αν χρειαστεί, να βάλουμε και δέκα.

»Το νόημα του νόμου είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει τίποτα που να είναι μυστικό από τη Βουλή.

»Δεν υπάρχει καμία πολιτική ενέργεια που να μπορεί να αποκλείσει κανείς από τα δικαιώματα της Βουλής.

»Κατά συνέπεια, πρέπει η Βουλή να τα βλέπει. Δεν είναι θέμα να τα βλέπει ένας πρόεδρος δικαστηρίου. Η Βουλή πρέπει να τα βλέπει.

»Πώς να τα βλέπει; Συνεννοηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Βουλής, ένα εξαιρετικό Βουλευτή και κοινοβουλευτικό άντρα, και φέραμε τη συγκεκριμένη τροποποίηση.

»Να το βλέπει η Επιτροπή, να μην το μοιράζεται, να το διαβάζει εκεί, να αποφασίζει, να πηγαίνουν πίσω στο Υπουργείο Εξωτερικών επιτόπου.

»Έχει δίκιο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ότι πρέπει να διασφαλίζουμε τα ζητήματα της διαφάνειας, αλλά στους εκπροσώπους των κομμάτων, που είμαι πεπεισμένος ότι με ευθύνη τα κόμματα θα τους διορίσουν ή θα τους προτείνουν για αυτήν την Επιτροπή, γιατί να έχω εγώ λιγότερη εμπιστοσύνη από ό,τι έχω στους διοικητικούς υπαλλήλους που βλέπουν τις απόρρητες δαπάνες;

»Δεν εμπιστεύομαι την ελληνική Βουλή λιγότερο από το ελληνικό Δημόσιο. Αυτή είναι η άποψή μας και για αυτήν τη διαφάνεια συζητάμε (…)».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε άλλα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, το μεγαλύτερο μέρος των «μυστικών κονδυλίων» του υπουργείου Εξωτερικών διοχετεύεται σε ελληνορθόδοξες Εκκλησίες στο Εξωτερικό.

Βεβαίως η ελληνική Βουλή γνωρίζει ακριβώς που διοχετεύονται τα «μυστικά κονδύλια» του ΥΠΕΞ. Καλό θα ήταν να γνωρίζει που διοχετεύονται και των άλλων υπουργείων.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά: Τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του ΥΠ.ΕΞ και λοιπές διατάξεις

Σχετικά άρθρα