Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η σημασία και τα κέρδη της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν – Τα «υπομόχλια» στην Τουρκία

Η σημασία και τα κέρδη της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν – Τα «υπομόχλια» στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγγελος Μητρετώδης, Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Κουκλατζής, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Μπορεί η χθεσινή δύσκολη όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος συνάντηση ΤσίπραΕρντογάν και η συνολική παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού να μην έβγαλαν λευκό καπνό για την ομηρεία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, τονίζοντας πως «βγήκα από τη συνάντηση με περισσότερες ελπίδες από ό,τι μπήκα», ωστόσο επιβεβαίωσε με τον πλέον εμφατικό τρόπο δύο πράγματα:

Ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο «ξέκοψε» τα σενάρια «συμψηφισμού και ανταλλαγής» που επιχειρεί εμμέσως η πλευρά της Άγκυρας, επισημαίνοντας εμφατικά πως δεν μπορεί να μπαίνουν στο ίδιο ζύγι οι περιπτώσεις αυτών που αναζητούν άσυλο βάσει του διεθνούς δικαίου και οι περιπτώσεις δύο στρατιωτικών που μπήκαν εκ παραδρομής για λίγα μέτρα μέσα στα σύνορα της Τουρκίας και παραμένουν κρατούμενοι από μία συμμαχική χώρα στο ΝΑΤΟ ενώ ακόμα δεν τους έχουν απαγγελθεί ούτε καν κατηγορίες.

Είναι ενδεικτική η αναφορά του πρωθυπουργού πως ο Τούρκος Πρόεδρος «θεωρεί πάρα πολύ σημαντικό το συγκεκριμένο θέμα» και για λόγους συμβολισμού. Ο Ερντογάν παρέμεινε άκαμπτος και όταν ο έλληνας πρωθυπουργός τού εξήγησε ότι είναι άστοχο να συνδέει τις δύο υποθέσεις, όταν η μία φορά την χορήγηση ασύλου από ανεξάρτητες δικαστικές αρχές και η άλλη την παράνομη κράτηση σε τουρκικές φυλακές δύο στρατιωτικών που πέρασαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος.

Το δεύτερο είναι ότι ενεργοποιήθηκαν στο ανώτατο επίπεδο οι διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας, με τη συνδρομή τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Γερμανίας στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Σε μία συγκυρία που η Ελλάδα αναδεικνύεται ομολογημένα πλέον από τη διεθνή κοινότητα σε ηγέτιδα δύναμη και πυλώνα σταθερότητας στη βαλκανική και την ευρύτερη περιοχή μετά και την επίλυση του ονοματολογικού με την πΓΔΜ, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να βάλει στο «παιχνίδι» όλους τους διεθνείς παράγοντες που μπορούν να πιέσουν στην κατεύθυνση του τερματισμού της «απαράδεκτης» όπως τη χαρακτήρισε, κράτησης των δύο χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Το τρίτο και ίσως σημαντικότερο, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας σε μία συγκυρία κατά την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τελεί σε κατάσταση πλήρους διπλωματικής απομόνωσης στη διεθνή σκηνή, καταφέρνουν να διατηρούν διαύλους επικοινωνίας.

Αμφότεροι μάλιστα χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν στην ενίσχυση των διαύλων αυτών το προσεχές διάστημα, με την τουρκική πλευρά να τονίζει πως πλέον περνά σε φάση αποκλιμάκωσης της έντασης, μετά και την ολοκλήρωση της επανεκλογής του Προέδρου.

Η στάση αυτή και ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία, αποτελεί και την καλύτερη απάντηση στους επικριτές του Αλέξη Τσίπρα από τη ΝΔ που τον έχουν εγκαλέσει στο παρελθόν για την επίσκεψη Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς την «αχρείαστη» και «διπλωματικό λάθος», ενώ μόλις πριν λίγες μέρες η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη παρέστη στην «ενθρόνισή» του στην Άγκυρα, χωρίς καν ενημέρωση προς το υπουργείο Εξωτερικών, με το πρόσχημα ότι «πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί δίαυλοι» για τους δύο στρατιωτικούς.

Με τον τρόπο αυτό και ενισχύοντας τους διαύλους η Αθήνα καταφέρνει να αποτελεί τον ενισχυμένο διαμεσολαβητή της Άγκυρας σχεδόν σε όλες τις διεθνείς επαφές της που αφορούν στην Ευρώπη αλλά και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ως προς το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «μείζον» για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο, θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχίσει να απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση της αναζήτησης τρόπων που θα οδηγήσουν σε απεμπλοκή.

Μετά και το διήμερο στις Βρυξέλλες, η Αθήνα περιμένει από την αντίπερα όχθη του Αιγαίου κινήσεις καλής θέλησης στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, με αιχμή του δόρατος τους Έλληνες στρατιωτικούς, καθώς και τους καρπούς των πιέσεων από τα «διπλωματικά» υπομόχλια που έχει ενεργοποιήσει.

Σχετικά άρθρα