Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκικό… δράμα στον Έβρο – Οι ελληνικές Αρχές δεν επέτρεψαν σε Τούρκους βουλευτές να περάσουν τα σύνορα

Τουρκικό… δράμα στον Έβρο – Οι ελληνικές Αρχές δεν επέτρεψαν σε Τούρκους βουλευτές να περάσουν τα σύνορα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Εκλογές, Έλληνες Μουσουλμάνοι, Κομοτηνή, Μουχαρέμ Ιντζέ, Τουρκία,

Μπορεί να πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη «ιδιωτική επίσκεψη» στην Κομοτηνή ο κεμαλικός υποψήφιος για την τουρκική Προεδρία και αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μουχαρέμ Ιντζέ, «για να δει συγγενείς του», όπως δήλωσε, αλλά οι ελληνικές Αρχές δεν επέτρεψαν στην πολυάριθμη κουστωδία του να εισέλθει στο ελληνικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος προεδρικός υποψήφιος είχε δώσει λίστα στις ελληνικές Αρχές ότι θα τον συνόδευαν πέντε άτομα.

Αυτό όμως δεν ήταν ειλικρινές. Στα σύνορα συνωστίσθηκαν εκτός λίστας Τούρκοι βουλευτές του κόμματός του, δήμαρχοι και αρκετοί δημοσιογράφοι, με πρόθεση να πάνε μαζί του και να δώσουν «προεκλογική ατμόσφαιρα» στην επίσκεψη, που περιελάμβανε και μια ομιλία στον χώρο κάποιας «τουρκικής νεολαίας» της Κομοτηνής.

Οι ελληνικές συνοριακές Αρχές απαγόρευσαν όσους ήταν εκτός λίστας να περάσουν στη χώρα μας, πράγμα που προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στην πλευρά των Τούρκων.

Η χώρα μας προφανώς και δεν είχε δώσει πράσινο φως σε καμία προεκλογική συγκέντρωση στην Κομοτηνή, αφού έτσι κι αλλιώς στην πόλη δεν υπάρχουν Τούρκοι ψηφοφόροι.

Ο ίδιος ο Ιντζέ είπε από την Κομοτηνή, ότι πραγματοποίησε την επίσκεψη για να δει συγγενείς του. Οι παππούδες του Ιντζέ ήταν από τη Θεσσαλονίκη.

Η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα στους Τούρκους αξιωματούχους του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και στους δημοσιογράφους, έγινε μεγάλο θέμα στην Τουρκία, με τους «γείτονες» να βγαίνουν παραπονούμενοι για τον τρόπο που τους φερθήκαμε.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Hürriyet στην ιστοσελίδα της, σε άρθρο με τίτλο «Η αποστολή του CHP δεν μπόρεσε να περάσει στην Ελλάδα», αναπαράγει την ανταπόκριση της Τζανσού Καραντάν (Cansu Karadan) στο CNNTürk, σύμφωνα με την οποία «είμαστε στην τουρκική πλευρά της συνοριακής πύλης των Υψάλων.

»Περάσαμε στην ελληνική πλευρά, πήραν το διαβατήριό μας και το σταμπάρισαν.

»Η αποστολή στην οποία υπάρχουν δήμαρχοι που πρόσκεινται στο CHP, οι βουλευτές και 8 δημοσιογράφοι δεν μπόρεσαν να μπουν στην Ελλάδα.

»Περιμέναμε για δύο ώρες. Επειδή σύμφωνα με τον ισχυρισμό (σ.σ. εννοεί των Ελλήνων αστυνομικών), ο Μουχαρέμ Ιντζέ έπρεπε να ενημερώσει ότι θα μεταβεί στην Ελλάδα με την αποστολή του και τους δημοσιογράφους.

»Η (ελληνική) αστυνομία είπε “δεν μπορείτε να περάσετε ομαδικά” γιατί δεν έγινε ενημέρωση».

Παράπονα εξέφρασε και ο βουλευτής Αδριανούπολης του CHP, Ερντίν Μπιρτζάν (Erdin Bircan), ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «εμείς δεν πηγαίναμε για πολιτική αλλά για την επίσκεψη. Παρόλα αυτά η Ελλάδα δεν μας το επέτρεψε».

Περισσότερο ενοχλημένος ο βουλευτής Αττάλειας του CHP, Μουσταφά Ακαϊντίν (Mustafa Akaydın), δήλωσε ότι «εμείς το αξιολογούμε ως διπλωματικό σκάνδαλο.

»Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τη συμπεριφορά της (ελληνικής) αστυνομίας. Μας είπαν “εσείς πηγαίνετε μαζί με τον Μουχαρέμ Ιντζέ και ο Ιντζέ έχει μία λίστα 5 ατόμων.

»Πήραν άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών για να περάσουν. Εμείς θεωρούμε ότι είστε μαζί του”.

»Εμείς είπαμε ότι δεν χρειάζεται να θεωρήσουν ότι είμαστε μαζί του.

»Έχουμε δικαίωμα εισόδου στην Ευρώπη με το διαβατήριο που έχουμε.

»Μας είπαν “όχι” και περιμέναμε δύο ώρες εκεί.

»Αυτό είναι ντροπή, διεθνές σκάνδαλο.

»Σε αυτό το σημείο το (τουρκικό) υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να κάνει κάτι.

»Εδώ υπάρχουν οι βουλευτές μας, οι δήμαρχοι και οι δημοσιογράφοι.

»Όλοι μας έχουμε δικαίωμα εισόδου. Η ελληνική κυβέρνηση παρεμπόδισε αυτό το δικαίωμα».

Και στην ιστοσελίδα της τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet αναπαράχθηκε η ανταπόκριση του CNNTürk με μια επιπλέον δήλωση του βουλευτή Ερντίν Μπιρτζάν, ότι «είδαμε για μία ακόμη φορά εδώ πόσο ανυπόληπτη είναι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας».

Σχετικά άρθρα