Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Χεζμπολάχ πανηγυρίζει για τη “μεγάλη νίκη” στις εκλογές του Λιβάνου

Η Χεζμπολάχ πανηγυρίζει για τη “μεγάλη νίκη” στις εκλογές του Λιβάνου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Λίβανος, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σαάντ Χαρίρι, Σιίτες, Χάσαν Νασράλα, Χεζμπολάχ,

«Τη μεγάλη του νίκη» στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στον Λίβανο την Κυριακή, για πρώτη φορά έπειτα από εννέα χρόνια, πανηγύρισε το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, με τον σουνίτη πρωθυπουργό Σάαντ Χαρίρι να είναι ο μεγάλος ηττημένος.

Οι εκλογές της Κυριακής σημαδεύτηκαν από το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, μόλις 49,2%, εν μέσω του διάχυτου κλίματος απογοήτευσης του πληθυσμού, ο οποίος κατηγορεί την πολιτική τάξη για διαφθορά και νεποτισμό.

Στον Λίβανο η συμφωνία για τον διαχωρισμό των σημαντικότερων θώκων μεταξύ των τριών δογμάτων -σιίτες, σουνίτες και Χριστιανοί μαρωνίτες – δεν επιτρέπει την υπεροχή ενός μόνο κόμματος ή μιας κοινότητας στο κοινοβούλιο.

Όμως η Χεζμπολάχ αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της χάρη στις συμμαχίες που ενδέχεται να σχηματίσει και αυτές που θα ανανεώσει.

«Είναι μια μεγάλη ηθική και πολιτική νίκη για την Αντίσταση», δήλωσε ο επικεφαλής της σιιτικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα στη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος, χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό που έχει δοθεί στη Χεζμπολάχ για τη μάχη της εναντίον του Ισραήλ.

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος μας», πρόσθεσε, χωρίς όμως να διευκρινίζει πόσες από τις 128 έδρες του κοινοβουλίου κατέκτησε η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της.

Αν ανανεωθεί η συμμαχία της με το χριστιανικό κόμμα του προέδρου Μισέλ Αούν και του σιιτικού κόμματος Άμαλ, τότε θα διαθέτει μεγάλη πλειοψηφία.

Σε ένα πλαίσιο έντονων περιφερειακών εντάσεων σχετικά με τον ρόλο του Ιράν, του σημαντικότερου υποστηρικτή του σιιτικού κινήματος, «η Χεζμπολάχ φαίνεται να είναι σε ευνοϊκή θέση ώστε να ασκεί μεγάλη επιρροή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων» στον Λίβανο, σχολιάζει ο πολιτικός επιστήμονας Καρίμ ελ Μούφτι.

Η θριαμβευτική ομιλία του Νασράλα έρχεται σε αντίθεση με αυτή του αντιπάλου του, του Χαρίρι, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του, το Κίνημα για το Μέλλον, έχασε το ένα τρίτο των εδρών του (από τους 33 στους 21 βουλευτές).

«Υπολογίζαμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και μια πιο μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα», παραδέχθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον Μούφτι, «δεν απειλείται η επανεκλογή του Χαρίρι στη θέση του πρωθυπουργού».

Η ήττα του κόμματος του Χαρίρι, που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, ήρθε έξι μήνες μετά την αιφνιδιαστική του παραίτησή του που ανακοινώθηκε από το Ριάντ και η οποία προκάλεσε μεγάλη λαϊκή και διπλωματική κινητοποίηση.

Δυσαρεστημένη από τους συμβιβασμούς που είχε κάνει ο Χαρίρι με τη Χεζμπολάχ, η Σαουδική Αραβία τελικά του επέτρεψε να επιστρέψει στη χώρα του.

Η Χεζμπολάχ σχηματίστηκε τη δεκαετία του 1980 μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν για να αντιμετωπίσει το Ισραήλ, ενώ το σιιτικό κίνημα μάχεται αυτή την περίοδο στη Συρία στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού.

Θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και πέντε μέλη της κατηγορούνται για τη δολοφονία το 2005 του Ραφίκ Χαρίρι, πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου και πατέρα του Σάαντ.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε χθες Δευτέρα την ελπίδα να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση στον Λίβανο, ζητώντας από «τα λιβανέζικα πολιτικά κόμματα» να τηρήσουν μια «υπεύθυνη» στάση τις επόμενες ημέρες, «προκειμένου να προστατεύσουν τη σταθερότητα της χώρας».

Από την πλευρά του υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ιράν εκτίμησε ότι η νίκη της Χεζμπολάχ στις εκλογές αποτελεί νίκη «απέναντι στο Ισραήλ» και τις ΗΠΑ.

«Η νίκη αυτή συμπληρώνει τις στρατιωτικές επιτυχίες. Ο λαός του Λιβάνου και οι εκπρόσωποί του ας γνωρίζουν ότι η Χεζμπολάχ κα οι άλλες δυνάμεις της αντίστασης κέρδισαν στη μάχη ενάντια στο Ισραήλ και τους συμμάχους τους, κυρίως τις ΗΠΑ», σχολίασε ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί σύμβουλος διεθνών σχέσεων του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Στο μεταξύ, η νέα σύνθεση του κοινοβουλίου ενδέχεται να ενισχύσει τον ρόλο του διαιτητή που έχει το χριστιανικό κόμμα του Αούν, το οποίο φαίνεται να συγκεντρώνει 29 έδρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ίδιο.

Από το 2009 η θητεία του κοινοβουλίου είχε παραταθεί τρεις φορές, με τους βουλευτές να επικαλούνται τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ασφάλεια της χώρας εξαιτίας του πολέμου στη Συρία.

Φέτος αναμενόταν μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, όμως ο νέος εκλογικός νόμος καθώς και τα προεκτυπωμένα ψηφοδέλτια φάνηκαν να μπερδεύουν τους ψηφοφόρους.

«Ούτε οι ψηφοφόροι ούτε οι αρμόδιοι στα εκλογικά κέντρα είναι ακόμη εξοικειωμένοι» με το νέο εκλογικό σύστημα, που βασίζεται σε ένα περίπλοκο αναλογικό σύστημα, δήλωσε ο Νόχαντ Μάσνουκ υπουργός Εσωτερικών.

Σχετικά άρθρα