Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς η ΝΔ θέλει να “θάψει” το σκάνδαλο Novartis – Όλο το παρασκήνιο της Προανακριτικής

Πώς η ΝΔ θέλει να “θάψει” το σκάνδαλο Novartis – Όλο το παρασκήνιο της Προανακριτικής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαφθορά, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών, Σκάνδαλο, Σκάνδαλο Novartis,

Τα ρέστα της παίζει η αξιωματική αντιπολίτευση με στόχο το κουκούλωμα και τη συσκότιση γύρω από το σκάνδαλο Novartis, με αντιπερισπασμούς, παιχνίδια με τα εθνικά θέματα και στο βάθος την παραγραφή με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Την περασμένη Πέμπτη, όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Σπύρος Ραπανάκης, παρακολουθήσαμε στη Βουλή μια συζήτηση που η Ν.Δ. προκάλεσε, χωρίς όμως να πείσει ούτε τους δικούς της βουλευτές, που απουσίαζαν από την αίθουσα.

Ακόμη και όσοι πήραν τον λόγο δεν τοποθετήθηκαν επί της ουσίας, καθώς τα επιχειρήματα υπέρ της σύστασης Προκαταρκτικής για τους Α. Ξανθό, Π. Πολάκη και Π. Κουρουμπλή αναιρέθηκαν στο σύνολό τους από τους υπουργούς.

Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για τα εθνικά θέματα, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, ενώ επανέφερε ξανά το αίτημα των εκλογών. Καμία ουσιαστική κουβέντα επί του, δήθεν, θέματος της συζήτησης.

Σαμαράς και Γεωργιάδης έσυραν ξανά τον αρχηγό της Ν.Δ. σε μια πολιτική ήττα χάριν του αντιπερισπασμού. Είναι ενδεικτικό ότι η πρόταση υπερψηφίστηκε μόνο από Ν.Δ. – Χ.Α. και… Βενιζέλο.

Τα εθνικά στην εσωτερική αντιπαράθεση

«Επικαλούνται τον εξωτερικό κίνδυνο για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να συγκαλύψει παράνομες πράξεις» σχολίασε ο Δ. Τζανακόπουλος στη Βουλή, καθώς η Ν.Δ. επιλέγει να αναγάγει τα κρίσιμα αυτά ζητήματα σε αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο Κ. Μητσοτάκης επανήλθε στην επίσκεψη Ερντογάν, στον εμβολισμό του Γαυδός στα Ίμια και στη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά με τρόπο που υπονομεύει τη διπλωματική προσπάθεια για επιστροφή τους.

Ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν κάνει ένα τηλεφώνημα στην Άγκυρα για να λυθεί το θέμα.

«Τον Τούρκο πρωθυπουργό ή τον Τούρκο Πρόεδρο θα τον καλέσω στο τηλέφωνο όταν κρίνω εγώ, σε συνεννόηση με την ηγεσία του στρατεύματος ότι αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν θα κάνει τα πράγματα χειρότερα» επισήμανε στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας.

Όπως τονίζουν γνωρίζοντες τα διπλωματικά θέματα, εάν το τηλεφώνημα γίνει υπό την πίεση της δημοσιότητας, αυτό δίνει τη δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να αυξήσει τη διαπραγματευτική της δύναμη και να επιχειρήσει «παζάρια».

Όλα στο… σκοτάδι

«Όλα στο φως» είναι το σύνθημα της Ν.Δ. για την υπόθεση Novartis, που στην αρχή ήταν «σκευωρία», στη συνέχεια σκάνδαλο, αλλά μόνο «για διακίνηση μαύρου χρήματος σε γιατρούς»… Κοινώς, στην Πειραιώς… έχουν μπλέξει οι γραμμές.

Όσο περνούν οι μέρες, αποκαλύπτεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να κουκουλώσει την υπόθεση διά της παραγραφής. Μια επιλογή βέβαια που αντιβαίνει στο επιχείρημα περί σκευωρίας. Τι υποστηρίζουν οι θιασώτες της παραγραφής;

Ότι, σύμφωνα με τη νομική ερμηνεία του αρ. 86, παρ. 3 του συντάγματος, όλες οι πράξεις ή παραλείψεις έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Επομένως, μόνο η Βουλή είναι αρμόδια για την άσκηση της ποινικής δίωξης. Επιχείρημα που οδηγεί στην παραγραφή σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ν.Δ. και ο Ευ. Βενιζέλος ζητούν η επιτροπή να ασκήσει όλες τις αρμοδιότητές της, να προχωρήσει σε ανακριτικές πράξεις με την κλήση όλων των μαρτύρων, προστατευόμενων η μη, να ανοίξουν λογαριασμοί, να κληθεί ο Φρουζής.

Γνωρίζουν καλά στην αντιπολίτευση ότι εάν η επιτροπή αποδεχτεί την αρμοδιότητα της για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, αυτομάτως συγκαλύπτονται όποιες ευθύνες των πολιτικών προσώπων.

«Αρμοδιότητα της επιτροπής συνεπάγεται ταυτόχρονα και σύντομη παραγραφή» αναφέρει το αρ. 86, παρ. 3 του συντάγματος στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» ο Κ. Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις η Ν.Δ. να αποχωρήσει από την Προκαταρκτική Επιτροπή.

Είχαν προηγηθεί απειλές στελεχών του κόμματος πως θα αποχωρήσουν από την επιτροπή εάν δεν μπει στην ουσία της υπόθεσης και δεν ξεκινήσει μια πολύμηνη διαδικασία εξέτασης μαρτύρων.

Έστω κι αν δεχτεί κανείς πως η Ν.Δ. επιθυμεί την εξαντλητική έρευνα, τυχόν εφαρμογή αυτής της διαδικασίας θα οδηγήσει στη συγκάλυψη όποιων ποινικών ευθυνών τυχόν στοιχειοθετηθούν.

Και, κρίνοντας από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις τοποθετήσεις των φερόμενων ως εμπλεκόμενων, δεν ευνοούν ιδιαιτέρως την καλή πίστη…

Μονόδρομος η επιστροφή στη Δικαιοσύνη

Εάν αποδειχθεί ότι τα αδικήματα έχουν ασκηθεί κατά την τέλεση των καθηκόντων των πολιτικών προσώπων, έχει αρμοδιότητα η Βουλή και άρα εφαρμόζεται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, που οδηγεί στη σύντομη παραγραφή.

Εάν όχι, η Βουλή επαναδιαβιβάζει τη δικογραφία στην τακτική Δικαιοσύνη και εφαρμόζονται οι διατάξεις του κοινού ποινικού νόμου.

Για την Ιστορία, στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου και την υπόθεση Παπαντωνίου έχει κριθεί ότι το αδίκημα του ξεπλύματος δεν τελείται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, με αποτέλεσμα την επαναδιαβίβαση των σχετικών δικογραφιών στην τακτική Δικαιοσύνη. Τα αποτελέσματα γνωστά.

Μπορεί λοιπόν η δωροδοκία να θεωρηθεί ότι δεν τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων, αλλά απλώς σχετίζεται με τα καθήκοντα του υπουργού;

Αυτό το ερώτημα αναμένεται να απασχολήσει την επιτροπή.

Σε αυτή την περίπτωση, η Βουλή κρίνεται αναρμόδια και αναλαμβάνει η τακτική Δικαιοσύνη.

Έτσι, όσοι από τους δέκα εμπλεκόμενους αποδειχθεί ότι έχουν τελέσει το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας θα βρεθούν ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά της συμπολίτευσης τονίζεται πως ο μοναδικός τρόπος να διαλευκανθεί η υπόθεση είναι η επιτροπή να καταλήξει ότι είναι αναρμόδια η δικογραφία να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, ώστε να διεξάγει την προκαταρκτική εξέταση, να ασκήσει διώξεις όπου κρίνει και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.

Όταν Ν.Δ. – ΔΗ.ΣΥ. ζητούσαν παραπομπή Παπαντωνίου στη Δικαιοσύνη

Αντίστοιχη θέση είχαν εκφράσει οι βουλευτές της Ν.Δ. και της ΔΗ.ΣΥ. στην περίπτωση Παπαντωνίου.

«Ως προς την ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδίκημα ενδεχομένως διαρκές και πάντως μη παραγεγραμμένο, διαπιστώθηκε τελικώς από τη συντριπτική πλειοψηφία της ειδικής επιτροπής η αναρμοδιότητα της Βουλής» σημείωνε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. Α. Λοβέρδος τον περασμένο Ιούνιο, τονίζοντας πως πρέπει να ληφθεί αμέσως απόφασης περί επιστροφής του φακέλου στη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, οι απειλές κατά των προστατευόμενων μαρτύρων συνεχίζονται, ενώ το αίτημα για αποκάλυψη της ταυτότητάς τους συνεχίζει να τίθεται επιτακτικά.

Ωστόσο, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ «ξεχνούν» πως, σύμφωνα με τον νόμο που είχαν οι ίδιοι ψηφίσει, η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων μπορεί να γίνει μόνο στην επ’ ακροατηρίω διαδικασία.

Ούτε ο εισαγγελέας, ούτε ο ανακριτής έχουν τέτοια δικαιοδοσία.

«Όλα στο φως» μπορεί να διαλαλούν στην Πειραιώς, όλα όμως συγκλίνουν πως στόχος είναι για άλλη μια φορά το απόλυτο σκοτάδι…

Σχετικά άρθρα