Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Γερμανοί προσπαθούν να εμπλακούν στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια – Τι δήλωσε ο Ροθ

Οι Γερμανοί προσπαθούν να εμπλακούν στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια – Τι δήλωσε ο Ροθ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Γερμανία, Ζόραν Ζάεφ, Μίκαελ Ρόθ, Σκόπια,

«Μην βάζετε κόκκινες γραμμές! Καθίστε μαζί!», τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίκαελ Ροθ αναφερόμενος στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, κατά την διάρκεια εκδήλωσης στο Ίδρυμα «Friedrich Ebert», με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Προειδοποίησε μάλιστα εναντίον του κινδύνου να κλείσει το «παράθυρο ευκαιρίας», που είναι ανοιχτό αυτήν την περίοδο.

«Σας είμαι πολύ ευγνώμων για τις χειρονομίες δημιουργίας εμπιστοσύνης απέναντι σε μία χώρα για την οποία νοιάζομαι ιδιαιτέρως, την Ελλάδα.

»Αυτός ο καυγάς – κάποτε τον είχα αποκαλέσει έτσι προκλητικά – τον οποίο εκτός από την Ελλάδα και την πΓΔΜ δεν καταλαβαίνει κανένας, αυτή η διένεξη πρέπει να λυθεί. Και κάνατε πολλά, τα οποία προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν.

»Και παρακαλώ – το λέω χωρίς θέλω να ακουστώ υπεροπτικός, με τις δικές μου περιορισμένες πολιτικές εμπειρίες: Μην βάζετε “κόκκινες γραμμές”! Καθίστε μαζί!»

«Τα Ηνωμένα Έθνη είναι ικανά να οδηγήσουν αυτή την διαδικασία, με την δική σας εποικοδομητική στήριξη και την στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, σε μια επιτυχή ολοκλήρωση. Τώρα το παράθυρο ευκαιρίας είναι ακόμα ανοιχτό, αλλά θα μπορούσε να κλείσει μετά από λίγο», δήλωσε ο κ. Ροθ κι εξέφρασε την βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να βοηθήσει αν και όπου κριθεί απαραίτητο.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια, ότι δεν θα επιτρέψει ανάμιξη τρίτων. Αυτό προφανώς ο κ. Ροθ δεν το «άκουσε» ή κάνει πώς δεν το «άκουσε».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ακόμη η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε την ελπίδα σύντομα «η ακόμα διαιρεμένη Κύπρος, σε λίγο ενωμένη, να γίνει ένας παράγοντας συμφιλίωσης στην ΕΕ», ενώ έκανε λόγο και για την ανάγκη εξομάλυνσης της σχέσης Σερβίας – Κοσόβου.

«Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν πρώτα και αυτό επιταχύνει την πιθανή ένταξη» μιας χώρας, εξήγησε ο κ. Ροθ.

Θα συμβουλεύαμε τον κ. Ροθ να αποκτήσει πρώτα διευρυμένες πολιτικές εμπειρίες και ύστερα να ανοίγει το στόμα του.

Όσο για το εάν «δεν καταλαβαίνει κανείς» τη διένεξη για το όνομα, προφανώς και ο κ. Ροθ είναι σοβαρά ανιστόρητος για να ξεστομίζει τέτοιου είδους ατάκες.

Σχετικά άρθρα