Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ντοκουμέντο: Τι έλεγε ο Καραμανλής το 2008 για τη “Νέα, Άνω, Βόρεια οποιαδήποτε Μακεδονία”

Ντοκουμέντο: Τι έλεγε ο Καραμανλής το 2008 για τη “Νέα, Άνω, Βόρεια οποιαδήποτε Μακεδονία”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Βαλκάνια, Βίντεο, Εφημερίδα των Συντακτών, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής, Ντόρα Μπακογιάννη, Σκόπια,

Νέα δεδομένα στο πολυδιασπασμένο ταμπλό της ΝΔ για το ονοματολογικό ρίχνει στο τραπέζι η Εφημερίδα των Συντακτών, με την αποκάλυψη εμπιστευτικού τηλεγραφήματος του πρεσβευτή των ΗΠΑ το 2008, Ντ. Σπέκχαρντ, αναφορικά με τη στάση που είχε τηρήσει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Η αποκάλυψη έρχεται μία μόλις ημέρα μετά τη διαρροή κύκλων του Κώστα Καραμανλή στην Ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του τόνιζε “από πού βγαίνει πως εγώ είχα δεσμευθεί ότι θα υπάρχει ο όρος Μακεδονία στο όνομα;” και επί της ουσίας αποτελεί απάντηση στο… ερώτημα Καραμανλή, το οποίο δεν διαψεύσθηκε.

Σύμφωνα με το επίμαχο εμπιστευτικό τηλεγράφημα του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρντ τον Ιανουάριο του 2008, ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κράτησε σκληρή γραμμή στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά στη βάση της σύνθετης ή ακόμα και διπλής ονομασίας.

Οπως αποδεικνύεται από τα ντοκουμέντα που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών», η σημερινή γραμμή της κυβέρνησης είναι κοινή με εκείνη του Κώστα Καραμανλή, με τη διαφορά ότι σήμερα Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς έχουν θέσει στους όρους της διαπραγμάτευσης ως κόκκινη γραμμή επιπρόσθετα και το erga omnes, δηλαδή την ενιαία ονομασία για όλες τις χρήσιες, τόσο για το εξωτερικό όσο και για το εσωτερικό των Σκοπίων.

Ειδικότερα, το τηλεγράφημα, το οποίο έχει διαρρεύσει στα Wikileaks αναφέρει χαρακτηριστικά: “In his first meeting with the Ambassador, Prime Minister Kostas Karamanlis took a hard line on te Macedonia name issue, saying he had “done hs part,” while Skopje had become increasingly intransigent. A mutually acceptable solution — which could include a composite name of “New, Upper, North, whatever Macedonia” for use in international fora and another name (i.e., the constitutional name) for internal use — had to be found now before the NATO Bucharest summit or Greece would not approve FYROM’s entry into Euro-Atlantic institutions”.

Δηλαδή η κυβέρνηση Καραμανλή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Σπέκχαρντ, είχε ταχθεί στη γραμμή της σύνθετης ονομασίας και συζητούσε στη βάση αυτής για ονόματα όπως “Νέα, Άνω, Βόρεια οποιαδήποτε Μακεδονία” για τα διεθνή fora και μία άλλη ονομασία (συνταγματική) για εσωτερική χρήση στα Σκόπια.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται την ώρα που πληροφορίες της Νέας Σελίδας από μέλη της κυβέρνησης του 2008 αναφέρουν πως η τότε υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη είχε διαμηνύσει ρητά στο υπουργικό συμβούλιο πως η θέση της Ελλάδας είναι σύνθετη ονομασία με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό, με την οποία προκρινόταν η ονομασία «Democracy of Upper Macedonia» ως μία αποδεκτή λύση για τη χώρα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης της αντιδιαμετρικά αντίθετης άποψης του μπλοκ Σαμαρά προκύπτει και η αδυναμία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα να αρθρώσει συγκεκριμένη θέση για το ονοματολογικό, επιχειρώντας διαρκώς να κινηθεί στα θολά νερά και χωρίς να διατυπώνει σαφή άποψη.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και εχθές, όπου μετά το συλλαλητήριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να κάνει μία δήλωση που χωρίς να λέει τίποτα για συγκεκριμένη θέση, απλά επιχείρησε να μπει στο κάδρο της συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι υπέρ και εναντίον των συλλαλητηρίων, είναι υπέρ και κατά της επίλυσης του ζητήματος, είναι υπέρ και κατά της «σύνθετης ονομασίας» την ίδια ώρα…

Στη δήλωσή του του ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «εντυπωσιακή συμμετοχή που αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων».

Ο ίδιος τονίζει πως «σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία. Ούτε μπορούν τα λίγα ακραία στοιχεία να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας», σημειώνοντας πως αυτή «εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια Κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλήψεις της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα».

Αυτά είναι ωστόσο αυτά που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του, στην οποία επί της ουσίας θέλει απλά να υπάρχει στο κάδρο των συλλαλητηρίων αλλά χωρίς να πει τίποτα.

Και εξηγούμαστε:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που σήμερα «συμμερίζεται» την ευαισθησία όσων έδωσαν το παρόν στο συλλαλητήριο κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» σε μία ενδεχόμενη λύση του ονοματολογικού των Σκοπίων στη βάση της σύνθετης ονομασίας erga omnes είναι ο ίδιος που στις 9 Ιανουαρίου τόνιζε πως «η γραμμή της ΝΔ είναι σύνθετη ονομασία, erga omnes, χωρίς αλυτρωτισμό»

Δηλαδή στις 9 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης έλεγε «ναι» στη χρήση του όρου «Μακεδονία» και στις 21 Ιανουρίου επιχειρεί να φλερτάρει με τους πολίτες που είτε ένεκα ευαισθησίας είτε λόγω κινητοποίησης από ακροδεξιά πολιτικά κέντρα συμπεριλαμβανομένης και της Χρυσής Αυγής, έδωσαν το παρόν στο συλλαλητήριο που λέει «όχι» στη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Δεν περίμενε κανείς κάτι άλλο βέβαια από τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε δώσει σαφή δείγματα γραφής για την επαμφοτερίζουσα στάση που επιχειρεί να κρατήσει στο θέμα των Σκοπίων για να διατηρήσει τις ισορροπίες τρόμου στο εσωτερικό της ΝΔ. (Διαβάστε εδώ όλο το παρασκήνιο)

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εν είδει Πόντιου Πιλάτου ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έχει ταχθεί δημόσια υπέρ της σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις, θέση της Ντόρας Μπακογιάννη, την ίδια ώρα εξαναγκάστηκε από το «σαμαρικό» στρατόπεδο να δώσει… ελευθέρας σε όποιον βουλευτή ήθελε να δώσει το παρόν στο σημερινό συλλαλητήριο, που είναι για την πλήρη απαλειφή του όρου «Μακεδονία» από τυχόν πρόταση λύσης για το Σκοπιανό.

Και τούτο, ενώ μόλις μία μέρα πριν είχε καρατομήσει στενή συνεργάτιδά του από τη ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης προς τέρψιν του Αντώνη Σαμαρά, επειδή η ίδια είχε συστήσει σε στελέχη της παράταξης από το βόρεια Ελλάδα να κρατήσουν αποστάσεις από το συλλαλητήριο.

Σχετικά άρθρα