Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αγνοούνται 350 σουνίτες Άραβες κρατούμενοι στο Κιρκούκ – Ήταν ύποπτοι για σχέσεις με τζιχαντιστές

Αγνοούνται 350 σουνίτες Άραβες κρατούμενοι στο Κιρκούκ – Ήταν ύποπτοι για σχέσεις με τζιχαντιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κιρκούκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Τζιχαντιστές,

350 κρατούμενοι των Κούρδων του βόρειου Ιράκ, Άραβες σουνίτες που είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι για σχέσεις με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS), έχουν εξαφανιστεί σύμφωνα με ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Πέμπτη.

Οι αγνοούμενοι λέγεται ότι είναι Άραβες σουνίτες που είχαν εκτοπιστεί από τις εστίες τους εξαιτίας του πολέμου και είχαν καταφύγει στο Κιρκούκ όπως και κάτοικοι της πόλης.

Οι άνθρωποι αυτοί συνελήφθησαν από τις Αρχές ασφαλείας της περιφερειακής διοίκησης του ιρακινού Κουρδιστάν, με την υποψία ότι σχετίζονταν με το Ισλαμικό Κράτος, όταν οι κουρδικές δυνάμεις εισήλθαν στο Κιρκούκ τον Ιούνιο του 2014 για να το υπερασπιστούν από το Ισλαμικό Κράτος και ενώ ο ιρακινός στρατός είχε καταρρεύσει από την επέλαση των τζιχαντιστών.

Οι κρατούμενοι δεν βρέθηκαν σε επίσημα ή ανεπίσημα κέντρα κράτησης στο Κιρκούκ όταν οι ιρακινές δυνάμεις έθεσαν ξανά υπό τον έλεγχό τους την πόλη στις 16 Οκτωβρίου 2017.

«Οικογένειες στο Κιρκούκ επιθυμούν απελπισμένα να μάθουν τι συνέβη στους κρατούμενους συγγενείς τους», δήλωσε η Λάμα Φακίχ, υποδιευθύντρια Μέσης Ανατολής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η μυστική κράτησή τους, δίχως επικοινωνία, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά τους».

Ωστόσο, αξιωματούχοι ασφαλείας του Κιρκούκ υποστήριξαν ότι οι υποθέσεις εξαφανίσεων χρονολογούνται την περίοδο μεταξύ 2003 και 2011, επομένως θα μπορούσε να είναι υπεύθυνες οι αμερικανικές δυνάμεις που ήταν τότε αναπτυγμένες στην περιοχή.

Αντιλαμβάνεστε όμως ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με γεγονότα που αφορούν εντελώς διαφορετικές χρονικές περιόδους και με απόσταση ετών μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι κάποια πλευρά ψεύδεται. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει πιαστεί κάποιες φορές να μην αναφέρεται σε πραγματικά περιστατικά και μάλιστα να υιοθετεί προπαγάνδα τουρκικής προέλευσης.

Σχετικά άρθρα