Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διαδηλώσεις στην Ιορδανία κατά της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

Διαδηλώσεις στην Ιορδανία κατά της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιεροσόλυμα (Ιερουσαλήμ), Ιορδανία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι,

Η κυβέρνηση του βασιλείου της Ιορδανίας, θεματοφύλακας των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, κατήγγειλε ότι η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, συνιστά «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας σε αυτήν την πόλη συνιστά παραβίαση των αποφάσεων του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Μοχάμεντ Αλ Μομάνι, σε ένα δελτίο Τύπου.

Επιπλέον, επισήμανε ότι αυτή η ενέργεια του Τραμπ είναι νομικά άκυρη καθώς «εδραιώνει την ισραηλινή κατοχή στον ανατολικό τομέα της πόλης».

Διαδηλώσεις στο Αμάν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του προέδρου Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε συνοικίες του Αμάν όπου κατοικούν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, πολλοί νέοι κατέβηκαν στους δρόμους του Αμάν, φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα.

Στον προσφυγικό καταυλισμό Μπακάα, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, εκατοντάδες νέοι συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν τον Τραμπ.

Μεταξύ άλλων ζητούσαν από την κυβέρνηση της Ιορδανίας “να σκίσει” την ειρηνευτική συμφωνία του 1994 με το Ισραήλ.

“Κάτω η Αμερική… Η Αμερική είναι η μητέρα του τρόμου”, φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Η χασεμιτική δυναστεία του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας είναι ο θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ.

Πολλοί κάτοικοι της Ιορδανίας είναι απόγονοι των Παλαιστίνιων προσφύγων, οι οικογένειες των οποίων έφυγαν μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης Μοχάμαντ Αλ Μομάνι, δήλωσε στο πρακτορείο Petra ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που όριζαν ότι δεν θα αναγνωριστεί η κατοχή του ανατολικού τομέα της Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ.

Το βασίλειο θεωρεί εξάλλου “άκυρες όλες τις μονομερείς ενέργειες επιδίωξη των οποίων είναι να δημιουργηθούν νέα δεδομένα επί του πεδίου”.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι [σ.σ. δηλαδή με αυτόν που κατηγορείται ότι χρηματοδοτεί τζιχαντιστές], τόνισε ότι η απόφαση του Τραμπ μπορεί να έχει “επικίνδυνες συνέπειες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και για τις προσπάθειες να επιτευχθεί ειρήνη”.

Η Ιερουσαλήμ τα τελευταία 100 χρόνια

Η Ιερουσαλήμ πέρασε το 1917 -κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου- από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Βρετανική Αυτοκρατορία.

Μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οι Βρετανοί αποχώρησαν από την πόλη, όταν άρχισε να γίνεται αντικείμενο σφοδρής διαμάχης μεταξύ των Αράβων και των Εβραίων.

Τελικά, το 1947 το δυτικό τμήμα της έγινε εβραϊκό και το ανατολικό αραβικό.

Το Ισραήλ ανακήρυξε την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του το 1949.

Το 1967, στον πόλεμο των έξι ημερών, οι Ισραηλινοί κατέλαβαν και τον ανατολικό τομέα της πόλης που κατεχόταν από την Ιορδανία.

Από τότε μέχρι σήμερα, δηλαδή 50 χρόνια μετά, ολόκληρη η Ιερουσαλήμ είναι μια ισραηλινή πόλη, με τους μουσουλμάνους Άραβες να συνεχίζουν να ζουν στο ανατολικό τμήμα της.

Οι μουσουλμάνοι Άραβες της Παλαιστίνης ζητούν ο ανατολικός τομέας της Παλαιστίνης να γίνει η πρωτεύουσα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Στην Ιερουσαλήμ βρίσκονται η Κνεσέτ (το κοινοβούλιο του Ισραήλ), η προεδρική και η πρωθυπουργική κατοικία και το Ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ.

Σχετικά άρθρα